2015/02/02
Financiële resultaten HUAWEI Consumer Business Group 2014

Dankzij de focus op high-end smartphones is de omzet gestegen tot 12,2 miljard USD, 30% groei tegenover 2013

Brussel, 29 januari 2015: De Huawei Consumer Business Group (BG) heeft vandaag zijn financiële resultaten van 2014 voorgesteld. De totale omzet wereldwijd is 30% gestegen tot 12,2 miljard USD tegenover dezelfde periode vorig jaar en overschrijdt zo voor het eerst de grens van 10 miljard USD. In 2014 verkocht Huawei een totaal van 138 miljoen toestellen. 75 miljoen daarvan waren smartphones, een stijging van 45% tegenover dezelfde periode vorig jaar.

In België realiseerde de Huawei Consumer Business Group een groei van maar liefst 53%. De omzet werd vooral gerealiseerd door de verkoop van smartphones, met meer dan 290 000 verkochte toestellen. Hiermee vertegenwoordigt Huawei een stevige vierde plaats met een marktaandeel van 9% in de Belgische smartphone landschap. Populaire modellen waren de HUAWEI G6 waarvan er 65 000 over de toonbank gingen en Huawei’s paradepaardje P7 met 20 000 verkochte toestellen.

“Onze strategie met een focus op hoogwaardige producten in het midden- en topsegment heeft haar vruchten afgeworpen. Zo hebben we in 2014 in een aantal domeinen belangrijke resultaten geboekt. Denk maar aan R&D, naamsbekendheid, de ontwikkeling van het verkoopskanaal en de groei van ons marktaandeel. Daardoor konden we onze derde plaats op de wereldwijde smartphonemarkt behouden. De wereldwijde merkbekendheid is blijven groeien en Huawei verwierf als eerste Chinese bedrijf een plaats bij de ‘Top 100 Global Brands of 2014’ van Interbrand”, aldus Richard Yu, CEO van Huawei Consumer BG.

Geslaagde focus op hoogwaardige producten in het midden- en topsegment

De leveringen van smartphones in het midden- en topsegment nam toe tot 18%. Van de HUAWEI P7, een van de belangrijkste ‘flagships’ van het merk, werden er amper zes maanden na de lancering in Parijs afgelopen mei wereldwijd al vier miljoen verkocht. Ook de HUAWEI Mate 7 werd verbluffend goed ontvangen op alle markten. Zo gingen amper drie maanden na de lancering in september van vorig jaar al twee miljoen exemplaren van dit model over de toonbank. De HUAWEI Mate 7 ligt maar sinds eind november in de rekken in België en realiseerde al een mooie start met maar liefst 2 000 verkochte exemplaren.

Snelle groei van het open kanaal

Belangrijk is de aanzienlijke stijging van de wereldwijde inkomsten uit de open distributie (waaronder e-commerce). Die inkomsten waren goed voor 41% van de totale omzet. Eind 2014 had Huawei Consumer BG al 630 Huawei-winkels en dat heeft bijgedragen tot een aangenamere koopervaring voor consumenten (zowel online als offline).

In België daarentegen startte de verkoop van Huawei smartphones sinds 2013 namelijk in de open distributie. Het afgelopen jaar werd deze vooral uitgebreid via de operatoren.

Naamsbekendheid neemt wereldwijd toe

De toenemende populariteit van onze smartphones bij de consument werd versterkt door tal van initiatieven op het vlak van internetmarketing. Zo kon Huawei zijn naamsbekendheid over de hele wereld versterken. Ook in België werd er geïnvesteerd in het merk, oa. door succesvolle productlanceringen, het ‘official smartphone partnership’ met RSC Anderlecht en belangrijke investeringen in in-store visibiliteit. Eind 2014 opende Huawei zijn eerst shop-in-shop in Media Markt Wilrijk om een unieke ervaring aan te bieden en consumenten te overtuigen.

Uit recent marktonderzoek door IPSOS in 32 landen is gebleken dat de naamsbekendheid van Huawei is gestegen van 52% in 2013 tot 65% in 2014. Dat houdt in dat bijna twee derde van de consumenten in die landen Huawei kennen. Volgens IPSOS bedraagt de Net Promoter Score (consumenten die mobiele toestellen van Huawei aan anderen hebben aangeraden) van Huawei 43%. Met dat percentage staat het technologiebedrijf in de top drie van de merken die in het onderzoek aan bod kwamen. Dat bewijst dat Huawei erin is geslaagd om de merkbelevenis voor de consument te verbeteren.

Doorgaan op het elan in 2015

2015 wordt voor Huawei Consumer BG een jaar vol strategische ontwikkelingen. Een jaar waarin het bedrijf de kansen van het internet, het ‘Internet of Things’ en de connectiviteit in de auto zal gebruiken om een doorbraak te verwezenlijken in diverse domeinen, zoals de producten, de naamsbekendheid, de marketing, het verkoopskanaal, retail en e-commerce. Huawei Consumer BG zal focussen op de marketing van zijn ‘flagship’ modellen om het merkimago van Huawei als symbool van innovatie en leverancier van hoogstaande producten te versterken via zijn aanbod in het topsegment. Het Honor merk zal zich toespitsen op de onlineverkoop en zijn succesvolle onlinebedrijfsmodel toepassen op de wereldwijde markt. In België zijn er op dit moment nog geen concrete plannen betreffende Huawei’s sub merk.

Dirk Pauwels, Country Director Belux van Huawei Consumer BG: “Als we vooruitblikken op 2015, wil Huawei Consumer BG een vervolg breien aan de immense groei die in 2014 is verwezenlijkt. Bovendien willen we verder bouwen aan een toonaangevende positie van Huawei op de Belgische markt, om zo een stabiele derde plaats te verdienen. Dit doen we enerzijds dankzij een sterk portfolio voor 2015, maar ook door de verdere uitbouw van het lokale Consumer Team . De sterke technische capaciteiten van Huawei met een goede lokale marktvertegenwoordiging zal Huawei Consumer BG toelaten een buitengewone merkbelevenis te blijven creëren voor consumenten en de dromen van mensen waarmaken.”