2017/09/02

HUAWEI ја претстави иднината на мобилната AI на IFA 2017 во Берлин

Извршниот директор на компанијата Ричард Ју го претстави Kirin 970, првата компјутерска платформа за мобилна вештачка интелигенција на HUAWEI

Денес на технолошкиот саем IFA 2017 во Берлин, HUAWEI Consumer Business Group го постави почетокот на една нова ера во smartphone иновациите. Извршниот директор на корисничката единица Ричард Ју ја претстави визијата на HUAWEI за иднината на вештачката интелигенција со пуштањето на новиот процесор Kirin 970. Комбинирајќи ја моќта на облачните можности со брзината и способностите на вештачката интелигенција (AI), HUAWEI најде примена на платформата за интелигентно компјутерско управување што ќе го промени начинот на кој ги користиме нашите мобилни уреди.

"Гледајќи во иднината на паметните телефони, гледаме дека сме на работ на нова возбудлива ера", рече Ричард Ју, извршен директор на HUAWEI Consumer Business Group. "Мобилна вештачка интелигенција (AI) = вештачка интелигенција (AI) на уредот + Cloud AI. HUAWEI е посветен на развивање на интелигентни паметни уреди со изградба на комплетен пакет на можности кои го поддржуваат координираниот развој на чипови, уреди и облак услуги. Крајната цел е да обезбеди значително подобро искуство на потрошувачите. Кирин 970 е прва од серијата нови подобрувања кои ќе ги интегрираат моќните функции за вештачка интелигенција во нашите уреди и ќе им додадат конкурентна предност ".

По многу години развој, облак-базираната вештачка интелигенција сега распространето се користи, но искуството на потрошувачите треба постојано да се подобрува, вклучувајќи латентност, стабилност и приватност. Cloud AI и хардверски AI можат да се надополнуваат еден со друг. Хардверската вештачка интелигенција нуди моќни сензорни способности кои го поткрепуваат разбирањето и поддршката за потрошувачите. Сензорите произведуваат голем број на персонализирани податоци во реално време и контекст. Благодарение на можностите за обработка на големите чипови, уредите ќе станат когнитивни кон потребите на корисниците, обезбедувајќи високо персонализирани и лесно достапни услуги.

Kirin 970 е напојуван од 8-core процесор следната генерација на 12-core процесор. Изграден на напреден 10 nm процес, Kirin 970 ги собира 5,5 милиони приемници на површина од само еден квадратен сантиметар. Новиот HUAWEI чипсет е првата мобилна компјутерска платформа со вештачка интелигенција која вклучува специјализирана единица за обработка на нерви. Во споредба со quad-core Cortex-A73 процесорот, новата хетерогена компјутерска архитектура Kirin 970 овозможува до 25 пати подобри перформанси и 50 пати поголема ефикасност. Со други зборови, чипот може да ги извршува истите компјутерски задачи многу побрзо и со многу помалку енергија. Во дефинирањето на тестот за препознавање слики, Kirin 970 процесирал 2000 слики во минута, што е побрзо од било кој друг чип на пазарот.

Новите случувања во областа на вештачката интелигенција бараат заеднички напори низ целиот синџир, вклучувајќи десетици милиони развивачи, како и искуството и повратните информации од стотици милиони корисници. HUAWEI го позиционираше Kirin 970 како отворена платформа за мобилни AI, обезбедувајќи пристап до чипсет на развивачи и партнери кои можат да осмислат нови и иновативни придобивки од своите можности за обработка.

За HUAWEI Consumer Business Group

Со 16 центари за истражување и развој во земји како Германија, Шведска, САД, Русија, Индија и Кина, услугите и производите на HUAWEI имаат пазарно присуство во повеќе од 170 држави, опслужуваат повеќе од една третина од светското население. HUAWEI е рангиран на трето место по нарачки на мобилни телефони за 2014 година. Како една од трите бизнис групи на HUAWEI, HUAWEI Consumer BG нуди мобилни телефони, мобилни уреди со голема брзина, домашни уреди и cloud услуги. Глобалната мрежа на HUAWEI се темели на 20 години искуство во телеком индустријата и е посветена на тоа да ги обезбедува корисниците ширум светот со последни технолошки достигнувања.

За повеќе информации, ве молиме посетете ја страницата:

http://consumer.huawei.com/mk/index.htm

За редовни вести – следете ги социјалните мрежи:

Facebook: https://www.facebook.com/HuaweimobileMK/

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobilemk

Twitter: https://twitter.com/HuaweiMobileMK

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCnJWEI4tAYyKv9U1gS3WzAA