Making Innovation Meaningful

Inovacije postaju smislene

Pogledajte video zapis

KO JE HUAWEI

Kompanija Huawei je vodeći svetski dobavljač infrastrukturnih i pametnih uređaja u oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT). S integrisanim rešenjima u četiri ključna domena - telekomunikacione mreže, IT, pametni uređaji i usluge u oblaku - čvrsti smo u nameri da digitalni svet donesemo svakoj osobi, u svaki dom i organizaciju za potpuno povezan, inteligentan svet.

Fuels Innovation For A Better Connected World Fuels Innovation For A Better Connected World

O grupaciji Huawei Consumer Business

Kao jedna od tri Huawei biznis grupacije, Huawei Consumer BG predstavlja vodeću grupaciju u svim AI scenarijima života, obuhvatajući pametne telefone, PC i tablete, nosive uređaje, mobilne širokopojasne uređaje, porodične uređaje i cloud usluge za uređaje.

Prekretnica

2019

Septembar: Huawei je predstavio najnoviji flagship Kirin 990 serije: Kirin 990 i njegovu 5G verziju na IFA. Kirin 990 (5G) je prvi 5G SoC na svetu. Budući da je najkompaktnije 5G pametno rešenje u industriji i prvi full-frekvencijski 5G SoC, Kirin 990 (5G) omogućuje krajnjim korisnicima pristup vrhunskom 5G iskustvu povezivanja, jedan korak ispred prve godine komercijalizacije 5G.

Avgust: Na Huawei konferenciji za programere, Huawei je lansirao HarmoniOS - novi distribuirani operativni sistem zasnovan na mikrokernelima dizajniran da pruži uzajamno korisničko iskustvo na svim uređajima i scenarijima.HarmoniOS je lagan, kompaktan operativni sistem sa moćnom funkcionalnošću, a prvo će se koristiti za pametne uređaje poput pametnih satova, pametnih ekrana, sistema u vozilu i pametnih zvučnika. Kroz ovu implementaciju, Huawei ima za cilj da uspostavi integrisani i zajednički ekosistem na svim uređajima, stvoriti sigurno i pouzdano okruženje za vreme izvođenja i pružiti celokupno inteligentno iskustvo tokom svake interakcije sa svim uređajima.

Jul: Huawei je objavio poslovne rezultate za prvu polovinu 2019. U Huawei Consumer BG, prihod od prodaje za prvu polovinu godine dostigao je 220,8 milijardi CNI.Pošiljke pametnih telefona kompanije Huawei (uključujući Honor telefone) dostigle su 118 miliona jedinica, što je 24% više u odnosu na isti period prethodne godine. Kompanija je takođe primetila brži rast isporuka tableta, računara i nosivog materijala. Huawei počinje da meri svoj ekosistem uređaja kako bi pružio besprekorno inteligentno iskustvo u svim glavnim korisničkim scenarijima. Do danas, ekosistem Huawei Mobile Services ima više od 800.000 registrovanih programera i 500 miliona korisnika širom sveta.

Jul:Huawei je objavio prvi 5G pametni telefon sa dva načina rada - HUAWEI Mate X 20 (5G) u Kini, nakon svog prvog nastupa u maju u Švajcarskoj.HUAWEI Mate 20 X (5G) je jedini komercijalno dostupan 5G pametni telefon koji koristi dvostruku čipset konfiguraciju sa Huawei 5G multimode završnim čipovima poslednje generacije, 7nm Balong 5000 i Kirin 980, koji podržavaju i SA (samostalni) i NSA (non-nezavisne) 5G mreže. HUAWEI Mate 20 X (5G) dobio je prvu dozvolu za pristup kineskoj mreži 5G u junu, što je označilo da je era 5G konačno dostigla potrošače.

Jul: Nastavljajući višegodišnju evidenciju ubrzanja, Huawei je zauzeo 61. mesto na listi Fortune 500. Ovogodišnja rang lista predstavlja skok od 11 bodova u odnosu na prošlu godinu i impresivan skok od 68 bodova iz 2017. godine.

Jul: HUAWEI Mate 20 X (5G) - prvi 5G pametni telefon na svetu - sertifikovan je od strane Globalnog sertifikacionog foruma (GCF), što ga čini prvim 5G pametnim telefonom na tržištu koji je prošao sve GCF 5G testove.

Jun: Na BrandZ godišnjoj listi „Top 100 najvrednijih globalnih brendova“ Huawei je zauzelo je 47. mesto (jedno mesto u odnosu na prošlu godinu) sa povećanjem vrednosti brenda za osam procenata. Huawei je četvrtu godinu zaredom svrstan u top 50.

April: Huawei je objavio svoje poslovne rezultate za prvo tromesečje 2019. Huawei Consumer Business Group nastavlja da stvara inovativne proizvode za potrošače. Njegova osnovna strategija je pružiti potrošačima inteligentno iskustvo u svim scenarijima. U prvom kvartalu 2019. godine Huawei je isporučio 59 miliona pametnih telefona. U ostalim poslovnim segmentima poput računara, nosivih računara i pametnog doma, globalni potrošači dočekali su i Huawei zbog svojih vodećih, inovativnih proizvoda i vrhunskog korisničkog iskustva.

Mar: Huawei je pomerio granice fotografisanja sa neverovatnom HUAWEI P30 serijom koju čine inovativni HUAWEI SuperSpectrum senzor, optički SuperZoom objektiv (5x optički 10x hibridni i 50x digitalni zoom), nova HUAWEI ToF (Time of Flight) kamera, i pojačana optička stabilizacija slike uz veštačku inteligenciju. S ovom revolucionarnom tehnologijom HUAWEI P30 i HUAWEI P30 Pro mogu da naprave odlične fotografije i video snimke u svakom scenariju.

Feb: Na MWC-u 2019. Huawei je objavio HUAWEI Mate X, najbrži 5G savitljivi telefon na svetu. HUAWEI Mate X je osvojio GSMA nagradu za "Najbolji novi telefon sa povezivvanjem na Mobile World kongresu (MWC) 2019." najbitniju nagradu koja se dodejuje. Falcon Wing Mechanical Hinge dizajn, 7nm multi-mode modem čipset (Kirin 980 + Balong 5000), baterija od 4.500 mAh i HUAWEI SuperCharge od 55W su samo neke od stvari koje čine novi HUAWEI Mate X.
Huawei je takođe prikazao i novi HUAWEI MateBook X Pro, HUAWEI MateBook 13 i HUAWEI MateBook 14. Za ove proizvode je karakteristično to što, uz pomoć neverovatno brzog konektovanja, korisnike, više nego ikad ranije, dovode bliže do hyperconnected iskustva.

Jan: Pojavio se novi 5G multi-mode čipset od Huawei kompanije, po imenu Balong 5000, kao i prvi komercijalni proozivod koji ga koristi Huawei 5G CPE Pro.
Ovi novi proizvodi korisnicima omogućavaju potpuno novo 5G iskustvo.

2018

Oktobar: Huawei je predstavio novu HUAWEI Mate 20 Seriju, koju pokreće Kirin 980, najkompaktniji SoC (system on chip) sa najboljim performansama, od Huawei uređaja. Ova flagship serija se kod nas vidi u HUAWEI Mate 20 Pro mobilnim telefonima.
Matrix kamera sistem HUAWEI Mate 20 Serije sadrži i Leica Ultra Širokougaoni Objektiv koji ti dozvoljava da vidiš, ne samo šire, već i bliže sa novom funkcijom za makro rastojanje.

Oktobar: Best Global Brands 2018, izdat od strane vodeće brand konsultantske kuće, Interbrand, je Huawei proglasio za 68. svetski najvrendiji brend. U odnosu na 2017. Huawei se popeo za 2 mesta, dok se vredost brenda povećala za 14%, na US$7.6 milijarde.

Avgust: Huawei je predstavio Kirin 980, prvi svetski SoC chipset izrađen u 7 nm tehnologiji, za mobilne telefone.

Avgust: IDC je objavio da će se, u drugom kvartalu 2018. Huawei popeti na 2. mesto globalne berze pametnih telefona.

Maj: Kompanija Huawei je jedina kineska kompanija koja se našla na godišnjoj rang listi najvrednijih brendova u svetu za 2018. godinu kompanije Forbes sa vrednošću brenda od 8,4 milijarde američkih dolara.

Mar: Kompanija Huawei predstavila je pametne telefone serije HUAWEI P20 i Porsche Design HUAWEI Mate RS. Uređaj HUAWEI P20 Pro dobio je ocenu 109 od veb-sajta DxOMark, što je bio najbolji rezultat do sada.

Feb: Kompanija Huawei predstavila je uređaje serije HUAWEI MateBook X Pro, HUAWEI MediaPad M5

2017

Okt: Kompanija Huawei najavila je uređaje serije HUAWEI Mate 10, koji će otvoriti vrata novim AI mobilnim aplikacijama kombinacijom inovativnog hardvera, čipseta Kirin 970 i sistema EMUI 8.0.

Sep: Kompanija Interbrand objavila je svoj Izveštaj za najbolje svetske brendove za 2017. godinu i potvrdila napredak kompanije Huawei do 70. mesta. Vrednost brenda iznosila je 6,676 milijardi američkih dolara, što predstavlja porast za 14% tokom protekle godine.

Sep: Kompanija Huawei predstavila je procesor Kirin 970 na sajmu IFA 2017. Procesor Kirin 970 je osvojio nagradu „IFA 2017 Best Product“ bloga Android Authority.

Avg: Uređaj HUAWEI P10 poneo je titulu „EISA Smartphone Camera 2017 - 2018“, a uređaj HUAWEI WATCH 2 poneo je titulu „EISA Wearable 2017 - 2018“ Evropskog udruženja za sliku i zvuk.

Jul: Isporuke H1 pametnih telefona kompanije Huawei u 2017. porasle su na 73,01 miliona, što predstavlja povećanje od 20,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Jun: Kompanija Huawei rangirana je kao 49. na Brand Z rang listi prvih 100 najvrednijih svetskih brendova za 2017. godinu.

Maj: Kompanija Forbes objavila je svoju listu najvrednijih brendova za 2017. godinu. Kompanija HUAWEI rangirana je kao 88. sa vrednošću brenda od 7,3 milijarde američkih dolara i to je jedini kineski brend koji je dospeo na listu.

Feb: Kompanija Huawei predstavila je pametni sat u drugom izdanju, HUAWEI WATCH 2 i Porsche Design HUAWEI Smartwatch.

Feb: Kompanija Huawei lansirala je uređaje HUAWEI P10 i HUAWEI P10 Plus. Pametni telefoni se odlikuju upadljivim bojama i površinama i ugrađenim novim Leica prednjim i zadnjim kamerama.

2016

Nov: Kompanija Huawei je u Minhenu, u Nemačkoj, predstavila uređaje HUAWEI Mate 9 i Porsche Design HUAWEI Mate 9.

Okt: Kompanija Huawei se ponovo našla na listi 100 najboljih svetskih brendova kompanije Interbrand za 2016. godinu i napredovala je 16 mesta, zauzevši 72. mesto, što je bio jedan od najvećih pomaka u kategoriji tehnologije.

Sep: Kompanije Huawei i Leica objavile su otvaranje laboratorije „Max Berek Innovation Lab“ koja će podržavati dodatno istraživanje i razvoj optičkih sistema, VR, AR i softverskih tehnologija.

Sep: Kompanija Huawei predstavila je uređaje HUAWEI Nova, HUAWEI MediaPad M3 i HUAWEI P9 u crvenoj i plavoj boji.

Avg: Kompanija Huawei uspostavila je Huawei HiLink ekosistem pametne kuće. Takođe su predstavljeni Huawei HiLink rešenja za pametnu kuću, aplikacija za pametnu kuću i pametni proizvodi različitih partnera.

Avg: Uređaj HUAWEI P9 osvojio je nagradu „European Consumer Smartphone 2016 - 17“ na dodeli EISA (Evropsko udruženje za slike i zvuk) nagrada.

Jun: Kompanija Huawei uspostavila je laboratoriju „Mathematical and Algorithmic Sciences Lab“ u Francuskoj kako bi ojačala mogućnosti kompanije Huawei u osnovnoj nauci, posebno u algoritmima.

Apr: U Londonu, UK, kompanija Huawei lansirala je prvu seriju pametnih telefona sa dva Leica objektiva - HUAWEI P9, čime je postavljen novi standard u fotografisanju na pametnim telefonima.

Mar: Kompanija Huawei imenovala je Lajonela Mesija za ambasadora svog brenda.

Feb: Kompanija Huawei je na kongresu MWC 2016. godine predstavila uređaj HUAWEI MateBook. U međuvremenu je uređaj HUAWEI MateBook osvojio 15 nagrada.

Jan: Kompanija Huawei je u saradnji sa međunarodnim luksuznim brendom Swarovski predstavila prvi ženski Android Wear™ HUAWEI WATCH Jewel i Elegant na sajmu CES

2015

Nov: Kompanija Huawei lansirala je vodeći model HUAWEI Mate 8 i istog dana je predstavila HUAWEI Watch za kinesko tržište.

Nov: Kompanija Huawei predstavila je čipset HiSilicon Kirin 950. To je prvi komercijalni 16FF+ mobilni SoC na tržištu i prvi koji ima „big.LITTLE“ arhitekturu Cortex-A72 procesora sa četiri jezgra i radnim taktom od 2,3 GHz zajedno sa Cortex-A53 procesorom sa četiri jezgra i radnim taktom od 1,8 GHz.

Okt: Kompanija Huawei popela se na 88. mesto na listi prvih 100 najboljih svetskih brendova kompanije Interbrand za 2015. godinu.

Sep: Kompanija Google predstavila je telefon Nexus 6P, novi uređaj koji su kreirale kompanije Huawei i Google, na događaju povodom lansiranja proizvoda u San Francisku. Uređaj je poneo naziv „Android pametni telefon koji obožavaoce Apple-a dovodi u iskušenje“.

Sep: Kompanija Huawei je na sajmu IFA u Berlinu, u Nemačkoj, predstavila tržištu novi vodeći pametni telefon Mate S sa inovativnom „Force Touch“ tehnologijom. Istovremeno je predstavljen uređaj Huawei Watch.

Avg: Uređaj Huawei P8 osvojio je EISA nagradu „European Consumer Smartphone 2015 - 2016“.

Maj: Kompanija Huawei uvrštena je na Brand Z rang listu prvih 100 najvrednijih brendova i rangirana je kao 16. među tehnološkim brendovima. Prema Brand Z listi, vrednost Huawei brenda dostigla je 15.335 milijardi američkih dolara 2015. godine.

Apr: Kompanija Huawei lansirala je godišnji vodeći pametni telefon P8 i P8max sa ekranom od 6,8 inča.

Mar: Kompanija Huawei otvorila je „Paris Aesthetics Center“ koji upošljava 10 dizajnera specijalizovanih za strategije u oblasti luksuznog dizajna, mode, industrije automobila, 3D, digitalizacije i brendova.

Mar: Kompanija Huawei lansirala je uređaje HUAWEI WATCH, TalkBand B2 i TalkBand N1, fablet sledeće generacije, uređaj HUAWEI MediaPad X2 i viziju brendova, „Snovi inspirišu kreativnost“.

2014

Sep: Kompanija Huawei je u Berlinu, u Nemačkoj, predstavila nekoliko vodećih pametnih telefona, uključujući uređaje HUAWEI Ascend Mate7, HUAWEI Ascend G7, HUAWEI Ascend P7 Sapphire Edition i sistem EMUI 3.0.

Avg: Uređaj HUAWEI Ascend P7 dobio je EISA nagradu „European Consumer Smartphone 2014 - 2015“.

Jun: Kompanija Huawei lansirala je Kirin 920, vodeći čipset sa osam jezgara u industriji.

Maj: Kompanija Huawei predstavila je uređaj 4G LTE Ascend P7, jedan od najtanjih pametnih telefona na svetu (6,5 mm).

Feb: Kompanija Huawei predstavila je 7-inčni uređaj MediaPad X1 sa 4G LTE funkcijom, pametni telefon HUAWEI Ascend G6 4G i prvi LTE Cat6 Mobile WiFi uređaj na svetu pod nazivom HUAWEI E5786.

Jan: Kompanija Huawei je na Sajmu potrošačke elektronske opreme u Americi lansirala prvi uređaj HUAWEI Ascend Mate2 4G sa LTE funkcijom, vodeći pametni telefon visokog kvaliteta sa brzinama do 150 Mb/s.

2013

Dec: Kompanija Huawei predstavila je svoj povezani nezavisni brend Honor u Kini i predstavila je uređaje Honor 3C, 3X i E5730.

Jun: Kompanija Huawei je u Londonu lansirala pametni telefon nove generacije HUAWEI Ascend P6, jedan od najtanjih telefona na svetu.

Feb: Kompanija Huawei je na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Španiji objavila novu globalnu kampanju za potrošače pod nazivom „Make it Possible“.

Feb: Kompanija Huawei je na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Španiji predstavila jedini i prvi LTE Cat4 Ascend P2 pametni telefon na svetu.

Jan: Kompanija Huawei je na sajmu CES u Americi predstavila 6,1-inčni uređaj Huawei Ascend Mate sa najvećim ekranom na svetu i prvi Windows Phone 8 pametni telefon kompanije Huawei, Ascend W1.

Jan: Kompanija Huawei je na Sajmu potrošačke elektronske opreme u Americi lansirala uređaj Huawei Ascend D2, vodeći pametni telefon visokog kvaliteta sa 5-inčnim HD 443 PPI Super Retina ekranom.

2012

Prema kompaniji IDC, kompanija Huawei je bila treći najveći proizvođač pametnih telefona na svetu u 4. kvartalu.

Feb: Kompanija Huawei je na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Španiji lansirala uređaj Huawei Ascend D1 quad, najbrži pametni telefon sa četiri jezgra na svetu.

Jan: Kompanija Huawei je na sajmu CES u Americi predstavila novu Huawei P seriju modnih pametnih telefona predstavljanjem uređaja HUAWEI Ascend P1 S (6,68 mm) kao najtanjeg pametnog telefona na svetu.

2011-2003

Avgust 2011: Kompanija Huawei je po prvi put predstavila svoju uslugu u oblaku i predstavila prvi pametni telefon sa funkcijama oblaka, Huawei Vision.

Mart 2011: Kompanija Huawei prodala je više od milion pametnih telefona C8500 u Kini u roku od 100 dana od njegovog zvaničnog lansiranja.

Septembar 2010: Kompanija Huawei je na IFA sajmu u Nemačkoj lansirala prvi IDEOS pametni telefon sa operativnim sistemom Android 2.2 kompanije Google.

Avgust 2010: Ukupni broj isporuka proizvoda za mobilnu širokopojasnu mrežu kompanije Huawei dostigao je 100 miliona jedinica.

Februar 2009: Kompanija Huawei je na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Španiji po prvi put predstavila svoj prvi Android pametni telefon i objavila svoju saradnju sa mrežnim operaterom T-Mobile.

Novembar 2008: Uređaj E180 kompanije Huawei je na dodeli azijskih nagrada za mobilnu telefoniju poneo titulu „Best Mobile Broadband Product“.

2007: Kompanija Huawei je dobila globalno priznanje za dizajn svojih mobilnih Wi-Fi uređaja osvojivši nagradu „Red Dot Design Award“ za uređaj E270 i nagradu „IF Product Design Award“ za uređaj E172.

Jun 2006: Kompanija Huawei je u Singapuru lansirala najbrži i najkompaktniji HSDPA USB modem na svetu, E220.

Jun 2005: Kompanija Charlton Media Group dodelila je nagradu „Best 3G Smartphone“ prvom 3G mobilnom telefonu kompanije Huawei, U626.

Februar 2004: Kompanija Huawei je na 3GSM konferenciji u Kanu, u Francuskoj, predstavila prvi kineski WCDMA mobilni telefon.

Jul 2003: Kompanija Huawei osnovala je odeljenje za telefone.

Saznajte više Zatvori
Join us Join us Pridružite nam se
On Forbes Lists #79 World's Most Valuable Brands On Forbes Lists #79 World's Most Valuable Brands Najnovije vesti