Använda ett USB-minne för att installera Windows 10

zoom in pic
Använda ett USB-minne för att installera Windows 10

1. Förbered följande verktyg

1. Ett USB-minne med en kapacitet som inte är mindre än 8 GB. Säkerhetskopiera alla data som redan finns på USB-enheten eftersom dessa kommer att raderas när du formaterar USB-minnet. Formatera USB-minnet med användning av FAT32-format.

För att göra det här högerklickar du på USB-minnet och väljer Formatera. Välj FAT32 under Filsystem.

2. En dator som kan ansluta till ett USB-minne och komma åt internet (för att ladda ned systeminstallationsdisken).
  3. Datorn behöver anslutas till ett nätverk igen efter att det nya operativsystemet installerats. Efter installationen är inte drivrutinerna installerade vilket resulterar i att strömknappen, volymknapparna, fingeravtrycksläsaren, Wi-Fi och Bluetooth inte fungerar. Ladda ned PC Manager innan du installerar om så att du kan installera drivrutinerna efter att det nya systemet har installerats.

2. Förbered enheten för systeminstallation

1. Anslut USB-minnet till datorn och besök Microsofts officiella webbplats (https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10).

Klicka på Ladda ned och sedan på Spara. Ladda ned verktyget för att skapa media för att installera systemet: MediaCreationTool.exe.

2. När verktyget är installerat klickar du på Kör eller går till installationssökvägen och hittar MediaCreationTool.exe. Dubbelklicka på paketet för att köra det.
  3. Klicka på Godkänn.

4. Välj Skapa för den andra datorn (Create for the other computer) under Vad vill du utföra (What do you want to perform). Klicka på Nästa.

5. Avmarkera Använd rekommenderade alternativ för den här datorn (Use the recommended option for this computer) och ställ in SpråkSvenska (Sverige), Version på Windows 10 och Heltal på 64 bitar (X64). Klicka på Nästa.

6. Markera USB-minne under Välj önskat medium (Select required medium) och välj Nästa.

7. Om USB-minnet visas i fönstret Välj USB-disk (Select the USB disk) innebär det att du har anslutit USB-minnet till datorn. Klicka på Nästa.

Om ett meddelande visas som indikerar att USB-minnet inte hittas innebär det att USB-minnet inte går att detektera. Kontrollera att USB-minnet är korrekt anslutet till datorn och klicka på Uppdatera drivrutinslistan (Refresh the driver list).

8. Din dator laddar ner Windows 10 automatiskt. När nedladdningen är slutförd visas ett meddelande med texten Skapar medium för Windows 10 (Creating medium for Windows 10).

9. Sedan visas meddelandet Din USB-enhet är redo (Your USB drive is ready). Klicka på Slutför. Nu kan du installera det nya systemet med USB-minnet.

3. Installera Windows 10

Säkerhetskopiera filer till en extern enhet innan installationen för att undvika att viktiga filer förloras.

1. Anslut USB-minnet till din dator. Tryck på F12 under start, välj USB-minnet, välj Start med USB-enhet (Startup using USB drive) och tryck på Retur.

2. Välj dina inställningar under Språk, Tids- och valutaformat och Tangentbord och inmatningsmetod (Keyboard and input method) och klicka sedan på Nästa.

3. När installationsskärmen visas klickar du på Installera nu.

4. Markera Jag godkänner villkoren (I accept the conditions) i fönstret Gällande meddelande och licens (Applicable statement and license) och klicka på Nästa.

5. Välj Anpassad: Installera endast Windows (Avancerat) som installationstyp.

6. I popup-dialogrutan med texten Var vill du installera Windows? väljer du Enhet 0, Partition 3: Windows. Gå till Nästa > Bekräfta.

Om diskpartitionen har raderats helt och hållet väljer du disken och klickar på Ny för att skapa en primär partition. Klicka på Format, välj NTFS som filtyp och utför efterföljande åtgärder enligt uppmaningarna.

7. Ett meddelande visas som indikerar att Windows installeras.

8. När systemet har installerats startar datorn om automatiskt. Ta ut USB-minnet ur datorn.

9. Ett fönster med texten Välj operativsystem (Select operating system) visas under omstartsprocessen. Vänta i ungefär två sekunder tills systemet automatiskt väljer den här inställningen.

10. Den första startskärmen visas och indikerar att systemet har installerats. Följ instruktionerna för att konfigurera systemet.

4. Anslut datorn till internet, ladda ned PC Manager och installera alla motsvarande drivrutiner

1. Många funktioner går inte att använda efter att ett system har installerats om. Anslut din dator till internet, besök Huaweis eller Honors officiella webbplats och ladda ned PC Manager.

• Om du använder en Huawei-dator besöker du Huaweis officiella webbplats (http://consumer.huawei.com/en/support/index.htm), anger namnet på din produkt och väljer din produkt under Relaterade produkter (Related Products). Klicka på SUPPORT och sedan Nedladdning av programvara (Software Download). Klicka på PC Manager och sedan på nedladdningsikonen. När nedladdningen är slutförd öppnar du och installerar paketet.
    • Om du använder en Honor-dator besöker du Honors officiella webbplats, anger namnet på din produkt och väljer din produkt under Relaterade produkter (Related Products). Klicka på SUPPORT och sedan Nedladdning av programvara (Software Download). Klicka på PC Manager och sedan på nedladdningsikonen. När nedladdningen är slutförd öppnar du och installerar paketet.
  2. Öppna PC Manager, gå till Hantera drivrutiner och välj Kontrollera. Motsvarande drivrutiner installeras och/eller uppdateras på din dator automatiskt.
  3. Starta om datorn och kontrollera att alla drivrutiner är korrekt installerade i Enhetshanteraren och PC Manager.