Rămâi la suprafață – Antrenează-te și menține-te în formă pentru sărituri perfecte

Listă
Staying Afloat Training and Staying Fit for the Perfect Dives

Scrise de Constantin Popovici

Rămâi la suprafață – Antrenează-te și menține-te în formă pentru sărituri perfecte

Timp de citire: 7 minute
Publicat la 13/01/2026 · 09:00

Timp de citire: 7 minute

Publicat la 13/01/2026 · 09:00

HUAWEI WATCH FIT 4 Pro

Despre autor

Constantin Popovici

Constantin Popovici

Sportiv profesionist în sărituri de mare înălțime și câștigător al Cupei Mondiale de Cliff Diving din România

Constantin Popovici este un scafandru profesionist și campion mondial, care concurează la cel mai înalt nivel în Red Bull Cliff Diving World Series. Pasionat de precizie, recuperare și performanță, el folosește tehnologia purtabilă pentru a-și optimiza atât antrenamentul, cât și recuperarea pe stânci, în apă și nu numai.

În acest articol

01. Verificarea echipamentului: pregătirea pentru precizie

02. Antrenament pentru control: dezvoltarea puterii și echilibrului pe uscat

03. Monitorizarea reacțiilor corpului meu

04. Recuperare și reflecție: arta de a reseta și de a învăța din fiecare sesiune

05. O mică funcție care m-a convins

Verificarea echipamentului: pregătirea pentru precizie

Înainte de fiecare sesiune de antrenament, tratez ceasul meu inteligent ca pe orice alt echipament esențial: trebuie să fie fiabil, confortabil și precis.

HUAWEI WATCH FIT 4 Pro

Rutina mea de pregătire înainte de antrenament.

1. Verificarea ritmului cardiac
2. Verificarea SpO2
3. Verificarea nivelului de stres
4. Verificarea temperaturii pielii
5. Dacă este necesar: exerciții de respirație

Ceea ce apreciez cel mai mult este designul său ușor, care îl face ușor de purtat 24/7, în timpul sesiunilor de gimnastică, înot, scufundări și chiar și în timp ce dorm. Cureaua rămâne fixă chiar și în medii umede, iar materialul este atât de confortabil încât abia îl simt la încheietura mâinii.

Acest lucru nu este valabil doar pentru sportivi, oricine poate beneficia de începerea unui antrenament cu o idee mai clară asupra pregătirii fizice. Ceasul face acest lucru incredibil de ușor, în special prin intermediul aplicației Huawei Health, unde puteți compara aceste valori în timp, fără efort.

HUAWEI WATCH FIT 4 Pro
HUAWEI WATCH FIT 4 Pro
HUAWEI WATCH FIT 4 Pro

Antrenament pentru control: dezvoltarea puterii și echilibrului pe uscat

Deși scufundările se desfășoară în apă și în aer, cea mai mare parte a antrenamentului propriu-zis are loc pe uscat, mai ales în timpul iernii. Antrenamentul de forță , stabilitatea trunchiului, exercițiile de echilibru și controlul respirației constituie baza pentru orice scufundare reușită. Aceste fundamente sunt importante pentru oricine dorește să-și construiască un corp puternic și funcțional.

O caracteristică care îmi place foarte mult este vibrația care se produce la fiecare 10 minute în timpul sesiunii, care mă ajută să fiu conștient de timp în timpul seturilor lungi de forță sau circuite, fără a fi nevoie să mă uit la ecran. Îmi menține ritmul constant și îmi permite să rămân în flux. Ceea ce m-a surprins cu adevărat este cât de completă este monitorizarea stării de bine. În timpul antrenamentului cu intervale, graficul ritmului cardiac arată fiecare creștere și scădere, astfel încât pot vedea exact cum reacționează corpul meu la diferite exerciții în timp real.

Datele cheie pe care mă bazez în timpul antrenamentelor la sală.

1. Frecvența cardiacă
2. Zone de ritm cardiac
3. Încălzire vs intensitate maximă
4. Minute de antrenament activ
5. Sugestii de recuperare

HUAWEI WATCH FIT 4 Pro
HUAWEI WATCH FIT 4 Pro
HUAWEI WATCH FIT 4 Pro
HUAWEI WATCH FIT 4 Pro
HUAWEI WATCH FIT 4 Pro

Sticlă de safir și titan

Sporturi în aer liber îmbunătățite

ECG

Design ultra-subțire

Vezi mai mult

Monitorizarea reacțiilor corpului meu

În timpul unei zile lungi de călătorie la Red Bull Cliff Diving World Series, urmată de o sesiune de saună, am experimentat puțin mai mult cu funcția de rigiditate arterială. Am măsurat de două ori. Imediat după saună, PWV-ul meu era de 6,7 m pe secundă, cu o frecvență cardiacă de 82 bpm. Mai târziu în acea seară, după ce m-am răcorit și m-am relaxat, valoarea PWV a scăzut la 6,4 m pe secundă, iar frecvența cardiacă a scăzut din nou la 55 bpm. Pentru mine, ca sportiv, este fascinant să observ acest lucru. Mă face să mă întreb dacă există o legătură directă între ritmul cardiac mai ridicat, stresul termic și rigiditatea arterială temporar crescută, sau dacă a fost doar o coincidență în acea zi. Nu sunt medic, așa că pot doar să speculez, dar având aceste cifre la îndemână, pot înțelege mult mai bine cum călătoriile, rutinele de recuperare și chiar sesiunile de saună pot influența sistemul meu cardiovascular în timp.

În apă, ceasul a funcționat impresionant. În timpul antrenamentului la piscină, am folosit atât modul de scufundare, cât și modul de scufundare liberă, iar ceasul a detectat automat și cu precizie adâncimea, timpul de scufundare și durata sub apă. Această precizie este rară la un ceas atât de ușor.

HUAWEI WATCH FIT 4 Pro
HUAWEI WATCH FIT 4 Pro
HUAWEI WATCH FIT 4 Pro

„Unul dintre cele mai mari avantaje ale HUAWEI WATCH FIT 4 Pro este durata de viață a bateriei. Chiar și cu utilizare intensă, monitorizarea somnului, antrenamente, scufundări și monitorizare, ceasul rezistă cu ușurință o săptămână.”

Recuperare și reflecție: arta de a reseta și de a învăța din fiecare sesiune

Între sesiuni, folosesc funcțiile de recuperare cardiacă și ECG pentru a obține o imagine rapidă a sănătății mele cardiovasculare. Știind că viteza undei pulsului meu se află într-un interval normal și că recuperarea mea este evaluată la 100%, am încredere să mă întorc pe platforme a doua zi. Chiar dacă încă analizez în detaliu aceste metrici și ceea ce dezvăluie ele despre performanța mea și sănătatea pe termen lung, este liniștitor să văd că datele confirmă că totul se încadrează clar în intervalul optim.

Chiar și funcția de recuperare a ritmului cardiac este utilă. Dacă ritmul meu cardiac nu scade la fel de repede ca de obicei după un set intens, știu că am nevoie de o perioadă de răcire mai lungă înainte de a reveni în apă. În acest fel, HUAWEI WATCH FIT 4 Pro mă ghidează în deciziile legate de antrenament, odihnă și performanță pe termen lung. Pentru că știu că recuperarea este momentul în care se produce adevărata îmbunătățire.

HUAWEI WATCH FIT 4 Pro

O mică funcție care m-a convins

Unul dintre primele lucruri pe care le-am apreciat este detectarea automată a ceasului. Fără a seta nimic manual, a recunoscut chiar și un pui de somn scurt de 22 de minute între două sesiuni de antrenament și l-a înregistrat perfect. Pentru mine, somnul este fundamentul a tot ceea ce fac, deoarece dacă nu sunt odihnit, pierd sincronizarea în aer și precizia la intrare. Dispozitivele purtabile pe care le-am folosit înainte nu detectează deloc puiurile de somn scurte.

HUAWEI WATCH FIT 4 Pro

„Dacă ești sportiv sau pur și simplu cineva care dorește să-și înțeleagă mai bine starea de bine, HUAWEI WATCH FIT 4 Pro merită cu adevărat recomandat.”

6. Concluzie:

scufundarea perfectă nu este niciodată un accident

Pentru mine, o scufundare perfectă nu se întâmplă pur și simplu. Este rezultatul a mii de decizii mici pe care le iau în fiecare zi. Prezența la antrenamente, consecvența, recuperarea corespunzătoare, respirația conștientă și ascultarea atentă a corpului meu. Aceste principii mă ghidează mult dincolo de trambulină și îmi modelează modul în care abordez fiecare sesiune de antrenament și viața de zi cu zi. Indiferent dacă obiectivul tău este:

• Să rămâi activ pe timpul iernii
• Îmbunătățiți-vă somnul
• Reducerea stresului
• Să te miști mai mult
• Dezvolta disciplina
• Simțiți-vă pur și simplu mai sănătos

... HUAWEI WATCH FIT 4 Pro este un instrument puternic care îți ușurează călătoria. Face mai mult decât să înregistreze cifre. Mă ajută să-mi dezvolt obiceiuri mai bune, zi de zi.

În această perioadă de sărbători, este și un cadou foarte personal. Îi ofer tatălui meu un HUAWEI WATCH FIT 4 Pro, pentru că știu că îi poate îmbunătăți starea de bine, îl poate menține mai activ și îi poate crește gradul de conștientizare în viața de zi cu zi, la fel cum face pentru mine.

Autorul acestui articol este Constantin Popovici. Opiniile exprimate îi aparțin în totalitate.
Informațiile sunt furnizate exclusiv cu scop informativ general și nu trebuie considerate drept recomandări pentru vreo situație individuală și nici nu pot fi utilizate ca atare. Pentru diagnosticarea unei afecțiuni sau pentru stabilirea celui mai adecvat plan de acțiune în orice problemă legată de sănătate, este necesară consultarea unui profesionist din domeniul medical.
Utilizatorii ar trebui să facă exerciții fizice într-un mod sigur și adecvat, în funcție de propriile capacități și limite fizice.

Funcția ECG este destinată utilizării de către persoane cu vârsta de 18 ani și peste, însă nu este concepută pentru a înlocui niciun diagnostic sau tratament medical. Datele obținute în timpul utilizării acestei funcții sunt doar pentru referință personală. Înainte de utilizarea funcției ECG, vă rugăm să citiți cu atenție Instrucțiunile de utilizare.

Din cauza restricțiilor naționale privind obținerea aprobării / înregistrării ca dispozitiv medical, funcția ECG este disponibilă doar pe ceasurile și smartphone-urile achiziționate în țările în care acest serviciu este disponibil în prezent.
Smartphone-uri compatibile: telefoane mobile cu Android 6.0 sau versiuni compatibile, HarmonyOS 2.0 sau versiuni compatibile ori iOS 12.0 sau versiuni compatibile. Versiunea aplicației Huawei Health de pe telefonul mobil trebuie să fie 11.0 sau o versiune compatibilă. Vă rugăm să vă asigurați că dispozitivul purtabil și telefonul sunt actualizate la cele mai recente versiuni înainte de a utiliza funcția ECG.

Funcțiile de monitorizare a ritmului cardiac, stresului, rigidității arteriale, somnului, SpO2 și temperaturii pielii nu sunt dispozitive medicale, iar datele și rezultatele obținute sunt doar orientative și nu trebuie utilizate ca bază pentru diagnostic sau tratament medical.

Constantin Popovici

Constantin Popovici

Raport

HUAWEI WATCH FIT 4 Pro

Copiat