Cum să valorifici la maximum datele smartwatch-ului HUAWEI
Scrise de Christopher James
Cum să valorifici la maximum datele smartwatch-ului HUAWEI
Timp de citire: 12 minutePublicat la 30/09/2025 · 12:30
Transformăm cifrele în progres: Trăim într-o eră în care există o nouă modalitate de a gestiona sănătatea. Nu mai suntem limitați la vizite fizice în spitale sau clinici pentru a interacționa cu specialiști și echipamentele lor specializate [1]. În această nouă eră, era digitală, datele sunt esențiale!
În acest articol
01. Introducere
02. Înțelegerea Metricilor de Bază
03. Valoarea metricilor în sport
04. Aplicații practice – Cum folosesc HUAWEI WATCH GT 6 Pro
05. Concluzie – Smartwatch-ul și datele ca partener pe termen lung
01
Introducere
Odată cu apariția tot mai multor produse de sănătate digitale disponibile pentru consumatori –
multe dintre ele integrate în telefoanele, ceasurile și alte dispozitivele noastre purtabile –
gestionarea propriei sănătăți, extinsă acum și către gestionarea propriei bunăstări, a devenit
mult mai ușoară, oferindu-ne puterea și comoditatea de a evalua toate aspectele sănătății
noastre de bază.
Desigur, acest lucru se extinde și în zona stării de bine – unde nu ne mai limităm doar la a ne
menține sub control condițiile de sănătate, ci unde practicăm „prevenția” prin exercițiu fizic.
Două lucruri se află în centrul posibilității ca acest lucru să se întâmple – purtabilitatea și
discreția. Ambele caracteristici influențează cât de bine folosim aceste dispozitive și cât de
eficient sunt datele generate în monitorizarea sănătății și a bunăstării noastre.
Smartwatch-urile se potrivesc perfect acestor criterii – sunt ușor de purtat, au greutate redusă
și sunt rezistente – iar acum sunt echipate cu o mulțime de senzori integrați care măsoară, în
mod discret, o varietate de factori de sănătate și performanță.
HUAWEI WATCH GT 6 Pro este un exemplu clar în acest sens – un ceas care nu se limitează doar la a arăta ora: este ușor, foarte robust, are o durată de viață a bateriei impresionantă și integrează toți senzorii la care ne-am obișnuit deja, oferindu-ne în timp real informații despre parametrii esențiali pentru starea noastră de bine de zi cu zi. Mai mult decât atât, ne pune la dispoziție rapid valori cruciale atunci când ne depășim limitele într-un eveniment sportiv important… sau pur și simplu când ne bucurăm de o plimbare lungă și sănătoasă!
Figura 1: Ritmul cardiac, variabilitatea ritmului cardiac (HRV) și saturația de oxigen – toate valorile în intervalul sănătos, măsurate cu HUAWEI WATCH GT 6 Pro.
De remarcat sunt monitorizarea ritmului cardiac, a oxigenării sângelui (SPO2), a electrocardiogramei (ECG) și a variabilității ritmului cardiac (HRV) – la care se adaugă numărul de pași și consumul de energie, pe care am ajuns să le considerăm standard pentru aceste dispozitive. Ritmul cardiac – și mai ales ECG-ul și HRV-ul – erau odinioară rezervate mediilor specializate, însă acum le avem, la propriu, la încheietura mâinii. Mai mult decât atât, datele generate nu sunt doar suficient de precise pentru un dispozitiv non-clinic, ci sunt și bogate și variate. De exemplu, ritmul cardiac combinat cu intensitatea exercițiilor în aer liber ne oferă o imagine de ansamblu a energiei consumate – sau poate fi folosit pentru a evalua fazele de încălzire sau de relaxare după antrenament.
De reținut
HRV (variabilitatea ritmului cardiac) este o metrică ce era disponibilă în trecut doar pentru
unități cardiace sau laboratoare de cercetare – ea reprezintă măsura diferențelor de ritm cardiac în
timp, această variabilitate fiind un indicator important pentru aspecte precum stresul din viața de
zi cu zi. Monitorizarea atentă a HRV permite urmărirea și influențarea sănătății mintale [2].
ECG-ul (electrocardiograma) este o măsurătoare directă a activității electrice generate de
bătăile inimii – această măsurătoare ne oferă multe informații despre sănătatea cardiovasculară.
ECG-ul este mai mult decât simpla măsurare a ritmului cardiac, putând evidenția probleme legate de
bătăi neregulate sau accelerate, precum și alte aspecte mai subtile legate de starea de sănătate
cardiovasculară.
Amestecul de senzori, compactitatea, ușurința în utilizare și puterea efectivă fac din acest ceas un
candidat puternic pentru oricine dorește să își monitorizeze bunăstarea și programele de
îmbunătățire a sănătății – fie prin exerciții ușoare, activități în aer liber sau chiar sporturi
extreme. În special, acest ceas combină un ecran mare cu un cadru foarte ușor și o durată de viață a
bateriei extrem de rezistentă, de până la 21 de zile. Designul său este mai subțire decât cel al HUAWEI WATCH 5 și, deși sunt impresionat de capacitățile de măsurare a
tensiunii arteriale ale HUAWEI WATCH D2, acest ceas oferă o
durată mai lungă a bateriei și un ecran mai mare în plus!
02
Înțelegerea Metricilor de Bază
Ceea ce este interesant la toate aceste măsurători – mai ales în context sportiv – este informația contextuală care le însoțește. De exemplu, aceste date se referă la o plimbare alertă în aer liber sau la o alergare de anduranță? Care au fost distanțele parcurse și cum a fost terenul? A existat o perioadă de încălzire sau de revenire? Ceasurile HUAWEI nu doar contextualizează aceste date, ci oferă și sugestii utile în timp real pentru utilizator – care, pe lângă simpla măsurare, sunt extrem de motivante. Ele îți arată nu doar ritmul cardiac, ci combinat cu cadenta pașilor și tipul terenului, cum influențează aceasta “arderea de energie”.
Figura 2: Principalii indicatori pentru activități în aer liber la o privire: cadenta (pași pe minut) arată cât de eficient te miști, ritmul (timp pe kilometru) reflectă viteza ta, iar altitudinea (schimbările de nivel) urmărește impactul terenului asupra performanței tale. Măsurători realizate cu HUAWEI WATCH GT 6 Pro.
Aici prezint un exemplu de plimbare în aer liber, în care am traversat frumosul Golden Gate Bridge din San Francisco – folosind modul „Outdoor Walk Workout”. Ceasul mi-a oferit o mulțime de informații, iar eu am încercat să-mi mențin ritmul cardiac în zona aerobă.
Localizare GPS precisă și monitorizarea ritmului cardiac
Autonomie foarte mare a bateriei
Ciclism la nivel profesional
Compatibil cu iOS și Android
Am avut acum oportunitatea de a testa un ceas din seriile HUAWEI WATCH, GT și D. Mi s-a părut foarte interesant cum aceste ceasuri răspund nevoilor diferitelor tipuri de utilizatori. Cei care folosesc HUAWEI WATCH D2 sunt, în general, mai maturi și probabil preocupați de sănătatea lor prin monitorizarea tensiunii arteriale cu manșetă. HUAWEI WATCH 5 atrage în mod clar persoanele orientate către carieră, care au niveluri mai ridicate de stres în viața de zi cu zi și care pot obține o imagine rapidă asupra stării lor de sănătate prin senzorul X-TAP și Health Glance. În cele din urmă, HUAWEI WATCH GT 6 Pro, pe care l-am testat cel mai recent, este un ceas polivalent, cu un accent special pe funcționalități extinse pentru sport.
Această nouă versiune a seriei GT aduce o îmbunătățire semnificativă pentru cicliști – cu un power meter, pasionații de ciclism pot chiar să obțină valori FTP direct de la ceas. Multiple moduri de antrenament, cum ar fi schiul, alergarea montană sau golful, oferă foarte multe opțiuni pentru persoanele active. Tehnologia purtabilă pentru sănătate a evoluat atât de mult încât oricine poate beneficia de un smartwatch potrivit – totul este să alegi ceasul cel mai adecvat pentru tine.
03
Valoarea metricilor în sport
S-ar putea să te întrebi de ce contează toate acestea. Ca om de știință, poate sunt părtinitor,
dar cred că tot ceea ce facem generează date utile. În trecut, o mare parte din acestea nu erau
măsurate – aș spune chiar că erau irosite. Astăzi, dispozitivele inteligente purtabile ne permit
să capturăm aceste informații cu device-uri neintruzive, transformându-le în insight-uri
relevante și utile.
Acest lucru este deosebit de valoros atunci când datele sunt legate de exerciții și sport,
deoarece ne ajută să înțelegem mai bine performanța, sănătatea și progresul. Prin intermediul
datelor, putem observa progresul – progresul către un obiectiv anticipat. Dacă scopul tău este
pierderea în greutate, numărul de pași și energia consumată au o corelație directă cu acest
obiectiv. Smartwatch-urile ne permit să „închidem bucla” – ne provocăm corpul, corpul răspunde,
ceasul măsoară „rezultatele” noastre și, în cazul tuturor ceasurilor HUAWEI pe care le-am
testat, ne oferă o interpretare a acestor rezultate, astfel încât să vedem unde ne situăm în
raport cu obiectivele finale.
Această gamificare a activităților transformă datele într-o monedă puternică pentru atingerea
obiectivelor noastre finale. Fără să ne dăm seama, aceasta face ca acțiunile noastre să fie mai
măsurate, mai științifice, renunțând la presupuneri și folosind date reale pentru a ne ghida
pașii concreți următori.
Figura 3: Analiza unei plimbări în aer liber: 2,18 km parcurși în 21 de minute, cu o viteză medie de 9’54”/km, cadență de 116 pași/min și lungimea pasului de 87 cm. Datele de altitudine arată o urcare de 8,5 m și o coborâre de 17,7 m, în timp ce ritmul cardiac a rămas în mare parte în zona aerobă. Măsurat cu HUAWEI WATCH GT 6 Pro.
Ca academic ocupat, găsesc o mare plăcere în exercițiile în aer liber prin plimbări, pentru a mă detașa de zilele petrecute la birou. Acest HUAWEI WATCH GT 6 Pro îmi permite să cuantific valoarea exactă a exercițiului meu și câștigurile pe care mă pot aștepta să le obțin, oferindu-mi un sentiment de realizare; astfel, chiar și atunci când sunt la o conferință – cum a fost recent călătoria mea la San Francisco – pot măsura beneficiul exercițiului, pe lângă faptul că îl simt. De asemenea, ca persoană care trebuie să își monitorizeze hipertensiunea, beneficiez de măsurătorile zilnice ale tensiunii arteriale oferite de HUAWEI WATCH D2, pe care îl folosesc de aproape un an.
Datele HRV furnizate de
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
oferă o evaluare generală a stării de bine.
04
Aplicații practice – Cum folosesc HUAWEI WATCH GT 6 Pro
Eu consider că utilizarea HUAWEI WATCH GT 6 Pro se potrivește cel mai bine într-o combinație între
monitorizarea sesiunilor de exerciții sănătoase și verificări ocazionale ale stării de
bunăstare.
Prin aceasta, mă refer la faptul că folosesc regulat funcția ECG pentru a monitoriza sănătatea
inimii – o frecvență cardiacă de repaus bună, în ritm sinusal. De asemenea, îmi evaluez somnul
pe baza scorurilor oferite de ceas. Personal, caut uniformitatea cât de mult pot. Am început să
obțin obiceiul de a înregistra „formal” plimbările mele în aer liber ca „antrenamente” – nu doar
numărând pașii și caloriile arse. Aceasta oferă un mic impuls pentru a continua și face ca pașii
mei să conteze. Totodată, îmi oferă un istoric al realizărilor mele, ceva cu care să compar și
să observ îmbunătățirile în timp. La fel cum ne face plăcere să vedem scăderea în greutate pe
măsură ce ținem dietă și facem exerciții, este util să măsurăm distanțele parcurse, energia
consumată și ritmurile cardiace, atât în timpul activității, cât și în recuperare. Acest lucru
oferă un echilibru sănătos între gestionarea „stării fizice” și a bunăstării generale.
Este important de menționat că aceste ceasuri sunt, în primul rând, dispozitive pentru consumatori și nu aparate medicale de precizie si diagnostic. Deși nu oferă neapărat același nivel de precizie ca un dispozitiv clinic, ceea ce contează este consistența măsurătorilor furnizate de ceas. Algoritmii contribuie la robustețea smartwatch-urilor precum HUAWEI WATCH GT 6 Pro și, din nou, această abundență de date se află la baza acestor măsurători. În cele din urmă, când este folosit în contextul exercițiilor fizice, tocmai această robustețe și consistență a măsurătorilor – combinată cu „impulsurile” pe care le oferă – îl face atât de convenabil ca instrument de antrenament.
Pentru a extrage
informații semnificative din date, ai nevoie de o abundență de măsurători de înaltă calitate:
HUAWEI WATCH GT 6 Pro oferă acest lucru prin HR (frecvența cardiacă), HRV (variabilitatea
ritmului cardiac) și ECG (electrocardiogramă), pe lângă programul său de exerciții.
05
Concluzie – Smartwatch-ul și datele ca partener pe termen lung
În concluzie, consider că valoarea datelor în viața noastră de zi cu zi nu poate fi subestimată. Dacă obiectivele noastre finale urmăresc îmbunătățirea stării de bine, cu smartwatch-uri precum HUAWEI WATCH GT 6 Pro, avem la îndemână un set bogat de date – literalmente la vârful degetelor. Aceste date, împreună cu cunoștințe despre obiectivele noastre, ne permit să ne planificăm progresul cu atenție – urmărind parametrii vitali atunci când contează. Fie că vorbim de HRV, ECG sau doar de frecvența cardiacă simplă, putem să ne asigurăm că eforturile noastre merg în direcția corectă – dar, în egală măsură, să fim siguri că ne menținem în siguranță. Nu suntem cu toții super-atleți, iar în viețile noastre aglomerate este greu să găsim timp să facem ceea ce este corect pentru a ne menține sănătoși și în formă, dar, amintindu-ne cum am început acest articol – puterea sănătății și bunăstării noastre se află în noi înșine. Smartwatch-urile precum acesta ne împuternicesc și ne permit să atingem aceste obiective finale – și toate acestea prin puterea datelor.
Autorul acestui articol este Prof. Christopher James. Opiniile exprimate îi aparțin personal.
Informațiile sunt oferite exclusiv cu titlu general și nu trebuie considerate sfaturi pentru
situații individuale și nu pot fi utilizate ca atare. Se recomandă consultarea unui profesionist în
domeniul sănătății atunci când se încearcă diagnosticarea unei afecțiuni sau stabilirea celei mai
bune strategii de tratament pentru orice problemă de sănătate.
Utilizatorii ar trebui să facă exerciții fizice într-un mod sigur și adecvat, corespunzător
capacităților și limitelor proprii.
HUAWEI WATCH D2 și funcția ECG sunt destinate persoanelor cu vârsta de 18
ani și peste, nu sunt concepute pentru a înlocui diagnosticul sau tratamentul medical si nu
inlocuiesc mersul la medic. Datele obținute prin utilizarea acestui dispozitiv și a funcției sale
sunt doar pentru referință personală. Înainte de utilizare, vă rugăm să citiți cu atenție Ghidul
rapid, Ghidul de purtare și Instrucțiunile de utilizare. Din cauza restricțiilor naționale privind
aprobarea/înregistrarea ca dispozitiv medical, HUAWEI WATCH D2 va fi disponibil doar pe anumite
piețe europene, iar funcția ECG funcționează doar pe ceasuri și telefoane achiziționate în țările în
care serviciul este disponibil.
Smartphone-uri compatibile: telefoane mobile cu Android 6.0 sau versiuni compatibile, HarmonyOS 2.0
sau versiuni compatibile, sau iOS 12.0 sau versiuni compatibile. Versiunea aplicației Huawei Health
de pe telefonul dvs. trebuie să fie 11.0 sau compatibilă. Asigurați-vă că dispozitivul purtabil și
telefonul rulează cele mai recente versiuni înainte de utilizarea funcției ECG.
Funcțiile de măsurare a ritmului cardiac, HRV, SpO2, Health Glance, monitorizarea stresului și a
somnului nu sunt dispozitive medicale, iar datele și rezultatele lor sunt doar pentru referință și
nu trebuie utilizate ca bază pentru diagnostic sau tratament medical.
Referințe:
1. James, C. (2015): Longer term monitoring through wearables brings with it the promise of
predicting the onset of disease – moving from managing illness to maintaining wellness.
2. Herzog, T. (2022): Mental Health and
Heart Rate Variability.
Citește mai mult
Explorează
Copiat