HUAWEI WATCH Ultimate 2: tehnologie esențială pentru speologie subacvatică extremă

Listă
HUAWEI WATCH Ultimate 2:Essential Tech for Extreme Cave Diving

Scrise de Frédéric Swierczynski

HUAWEI WATCH Ultimate 2: tehnologie esențială pentru speologie subacvatică extremă

Timp de citire: 7 minute
Publicat la 19/01/2026 · 10:30

Timp de citire: 7 minute

Publicat la 19/01/2026 · 10:30

HUAWEI WATCH Ultimate 2

Despre autor

Frédéric Swierczynski

Frédéric Swierczynski

Deținător de recorduri francez, scufundări tehnice și speologice

Frédéric Swierczynski este un scafandru tehnic și speolog subacvatic, inginer mecanic și instructor certificat CCR/Trimix/Cave. Locuiește în Marsilia, Franța. Pe 3 noiembrie 2023, a atins 308 m în sistemul Font Estramar, într-o scufundare de 7 ore, stabilind la acel moment un nou record mondial de adâncime pentru scufundări în peșteră. Susține conferințe internaționale despre explorarea peșterilor de mare adâncime, proceduri de rebreather și logistica expedițiilor subacvatice. Frédéric este și ambasador pentru Seacraft DPV. Munca lui acoperă instruiri pentru instructori, proiecte de explorare și documentare multimedia a mediilor pentru scufundări extreme.

În acest articol

01. În albastrul din Giens, cu HUAWEI WATCH Ultimate 2

02. De la verificările de la suprafață la oprirea de siguranță cu HUAWEI WATCH Ultimate 2

03. Rapoarte postscufundare: Fiziologie. Siguranță. Anduranță

În albastrul din Giens, cu
HUAWEI WATCH Ultimate 2

HUAWEI WATCH Ultimate 2

În acest moment, sunt în Mediterană, într-un loc nou pentru mine, alături de un partener pe care îl cunosc și în care am încredere. A fost momentul ideal să testăm ceasul HUAWEI WATCH Ultimate 2 într-o scufundare reală, împreună. Pe barcă ne-am sincronizat setările de scufundare, am comparat planurile de oxigen și opririle de siguranță, apoi am setat aceleași obiective în modul Scufundare, ca alertele să alinieze perfect sub apă. Am configurat tipurile de apă și oxigen, PO₂ maxim, durata opririi de siguranță și diverse mementouri.

În largul peninsulei Giens, lângă Hyères, se află o peșteră scufundată, la peste 15 m adâncime. Planul: deplasare cu scuter subacvatic, filmare video, explorare pură. Un loc unde roca întâlnește viața vibrantă a apelor franceze.

După verificarea echipamentului și sincronizarea camerei Insta360 Ace Pro 2 cu ceasul meu, a venit momentul să testăm funcția de mesagerie subacvatică, care ne permite să comunicăm la distanță sub apă, direct de pe HUAWEI WATCH Ultimate 2. Am putut seta până la 64 de mesaje dintr-o listă predefinită, pentru fiecare mod de scufundare. Chiar înainte să intrăm în apă, am făcut o ultimă verificare a indicatorilor de sănătate cu X-TAP. Aceasta îți dă rapid imaginea de ansamblu: puls în repaus, scorul de stres în funcție de variabilitatea ritmului cardiac (HRV), nivelul de oxigen din sânge (SpO₂), temperatura pielii și alți parametri esențiali. Înainte de scufundare, aceste date îți arată dacă ești pregătit fizic și general pentru efortul planificat și pentru configurația oxigenului. După scufundare, aceleași verificări îți oferă comparații, rapoarte și un tablou clar al recuperării. După verificările prescufundare, am validat setările gazelor respiratorii și protocolul de decompresie calculat de smartwatch.

HUAWEI WATCH Ultimate 2

Funcția SOS de pe HUAWEI WATCH Ultimate 2 e de neprețuit. Dacă intervine ceva negativ, pot [...] iniția un mesaj SOS, iar ceasul trimite un mesaj de urgență la fiecare 25 s.

De la verificările de la suprafață la oprirea de siguranță cu HUAWEI WATCH Ultimate 2

Suntem la suprafață. Gata să coborâm. Faptul că pot declanșa camera Insta360 cu o simplă mișcare a degetelor înseamnă concentrare totală pe restul echipamentului, care deja îmi ocupă mâinile. Îmi întorc privirea spre busola de pe HUAWEI WATCH Ultimate 2. Trebuie să localizez intrarea în peșteră. E la 12 m, în larg, față de barca noastră.

Când cobori la adâncimi mari, tot ce trebuie să fac e să derulez lista de mesaje presetate și să-i trimit partenerului de scufundări exact ce doresc să facă: dacă am nevoie de ajutor, să mă urmeze sau să observe acel loc, printre altele. E un avantaj enorm să nu fiu nevoit să mă întorc sau să-mi caut partenerul ca să comunic față în față, mai ales când ne deplasăm cu viteză pe scutere sau când vizibilitatea e slabă și semnalele din mână devin greu de interpretat. Acest mod de comunicare îți dă încredere. În peșteri, situațiile periculoase se pot instala fără avertisment. Fără intervenția rapidă a partenerului, lipsa comunicării sau imposibilitatea de a comunica la timp poate fi fatală. Aici intervine modul SOS de pe HUAWEI WATCH Ultimate 2 – și face diferența. Dacă lucrurile o iau razna, țin apăsat butonul din stânga-sus sau accesez meniul avansat și inițiez un mesaj SOS. Ceasul trimite un mesaj de urgență la fiecare 25 s. Mesajul poate ajunge până la 60 m distanță și poate fi preluat și transmis mai departe.

Ecranul e extrem de lizibil, iar pentru scufundările tehnice cu Nitrox tehnic, am toate datele de care am nevoie în timp real. Există o gamă largă de opțiuni pentru tipuri de gaz și management al decompresiei. HUAWEI WATCH Ultimate 2 acceptă scufundări cu gaze multiple, inclusiv Nitrox și Trimix, cu comutare directă în timpul scufundării. Înregistrează tot ce contează sub apă: adâncimea, durata scufundării, temperatura apei, viteza de coborâre/urcare, amestecul de gaze și setările PO₂. De asemenea, indică plafonul de decompresie și timpii de oprire, la nevoie. La ieșirea la suprafață, totul e salvat automat în jurnalul de scufundare.

HUAWEI WATCH Ultimate 2

Ecranul e extrem de lizibil, iar pentru scufundările tehnice cu Nitrox tehnic, am toate datele de care am nevoie în timp real. Există o gamă largă de opțiuni pentru tipuri de gaz și management al decompresiei. HUAWEI WATCH Ultimate 2 acceptă scufundări cu gaze multiple, inclusiv Nitrox și Trimix, cu comutare directă în timpul scufundării. Înregistrează tot ce contează sub apă: adâncimea, durata scufundării, temperatura apei, viteza de coborâre/urcare, amestecul de gaze și setările PO₂. De asemenea, indică plafonul de decompresie și timpii de oprire, la nevoie. La ieșirea la suprafață, totul e salvat automat în jurnalul de scufundare.

În peșteră, îmi monitorizez constant traseul. Sincronizarea precisă dintre datele ceasului și video ne ajută să cartografiem exact zona și să ne desfășurăm studiile despre viața marină.

Timpul trece repede. Alerta de final a scufundării mă readuce la realitate. E momentul să urc. Respect vitezele de ascensiune și opririle indicate, pas cu pas, de HUAWEI WATCH Ultimate 2.

HUAWEI WATCH Ultimate 2

Rapoarte postscufundare: Fiziologie. Siguranță. Anduranță

Scufundările mele sunt, în mare parte, pentru proiecte de cercetare sau filmări video în zone izolate. Acest lucru înseamnă disciplină totală și grijă obsesivă pentru echipament. E singura mea linie de supraviețuire. Ceasul ăsta aduce toată tehnologia necesară pentru scufundări serioase, într-o carcasă solidă, cu sticlă de cristal rezistentă la impact. Și, în ciuda a tot ce are în el, arată suficient de elegant cât să-l port zilnic.

HUAWEI WATCH Ultimate 2
HUAWEI WATCH Ultimate 2

Comunicare subacvatică prin sonar

Carcasă premium din metal lichid cu ecran din safir

Tehnologie de scufundări până la 150 m

Tehnologie X-TAP multi-senzor

Vezi mai mult

Monitorizarea pulsului, a nivelului de oxigen din sânge și a altor parametri fiziologici a schimbat complet modul în care ne scufundăm. În acest moment, avem un strat de siguranță, care nu exista înainte. Folosesc același tip de date în fiecare zi la alergările mele din Calanques și la antrenamentele de înot. Alte puncte care chiar contează sunt ecosistemul de aplicații și autonomia incredibilă a bateriei, pentru expediții de mai multe zile.

HUAWEI WATCH Ultimate 2

„HUAWEI WATCH Ultimate 2 a devenit partenerul meu principal de scufundări și memoria mea activă de zi cu zi – pentru monitorizarea sănătății, a antrenamentelor și a tuturor aventurilor mele.”

Concluzie

HUAWEI WATCH Ultimate 2 nu e doar un ceas de scufundare, e partenerul meu principal. Îl folosesc să-mi monitorizezstarea de bine, să mă antrenez și să-mi documentez toate scufundările. Controlul de la distanță al camerei Insta360 Ace Pro 2 cu o simplă comandă din ceas îmi dă libertate totală. Nu mai depind de un asistent care să filmeze în medii periculoase. Acest lucru înseamnă mai multă creativitate – chiar și în proiectele riscante.

Acest ceas se aliniază perfect cu proiectele mele orientate spre viitor și îmi reduce dependența de echipamente mult mai grele cu funcții similare. Reducerea greutății e prioritară în expedițiile mele. Și, odată cu asta, apar noi orizonturi și noi ținte de atins. La fel și cu videoclipurile îmbogățite cu metadata din ceas. Aceste puncte de date includ: poziționare spațială 3D și alte metrici utile pentru studiile științifice pe care le susțin. Cea mai nouă revoluție? Sonarul subacvatic, în lumea tăcută a scufundărilor. E impresionant – atât pentru siguranță, cât și pentru utilizarea de zi cu zi.

Autorul acestui articol este Frédéric Swierczynski. Opiniile exprimate îi aparțin.

Informațiile trebuie utilizate doar ca informații generale și nu trebuie considerate sfaturi cu privire la nicio situație individuală și nu pot fi considerate ca atare. Atunci când se încearcă diagnosticarea unei afecțiuni sau când se stabilește cea mai bună procedură pentru orice problemă legată de sănătate, trebuie consultat un medic.

Utilizatorii ar trebui să se antreneze într-un mod sigur și adecvat, proporțional cu propriile capacități și limite de efort.

Funcțiile de monitorizare a pulsului, SpO2, monitorizarea stresului, monitorizarea ratei variabilității ritmului cardiac (HRV) și monitorizarea temperaturii pielii nu reprezintă dispozitive medicale, iar datele și rezultatele monitorizării sunt doar pentru referință și nu trebuie utilizate ca bază pentru diagnostic sau tratament medical.

Acceptă scufundări până la 150 m. După ce purtați dispozitivul în timpul activităților acvatice, curățați-l și uscați-l imediat, îndepărtați urmele de apă de pe suprafețele produsului și din toate orificiile, apoi utilizați funcția de scurgere a apei pentru a evita efectele negative asupra performanței dispozitivului.

Partenerii aflați la cel mult 30 m distanță pot comunica prin sonar, utilizând text + emoji, sau trimite mesaje SOS. Dacă opțiunea e activată, mesajul SOS poate fi retransmis, extinzând raza până la 60 m. Factorii externi pot întrerupe semnalul și reduce raza de comunicare.

Camera Insta360 este o marcă independentă și nu este afiliată sau parte din nicio serie de smartwatchuri HUAWEI.

Frédéric Swierczynski

Frédéric Swierczynski

Raport

HUAWEI WATCH Ultimate 2

Copiat