Futbol Performansımı Bir Üst Seviyeye Taşıyan Akıllı Saat: HUAWEI WATCH 5

LİSTE
Travel Far, Stay Healthy: Managing Well-Being with HUAWEI WATCH 5

Didem Karagenç Tarafından Yazıldı

Futbol Performansımı Bir Üst Seviyeye Taşıyan Akıllı Saat: HUAWEI WATCH 5

Okuma süresi: Yaklaşık 9 dakika
Yayınlanma Tarihi 28/11/2025 · 13:00

Okuma süresi: Yaklaşık 9 dakika

Yayınlanma Tarihi 28/11/2025 · 13:00

Spor ve performans odaklı bir yaşam tarzı süren biri için sağlık verileri, sağlıklı bir yaşamın en önemli göstergelerinden biri.

Günlük hayatta oksijen doygunluğu (SpO2) gibi değerleri anlık olarak takip edebilmek, kalp-damar sağlığını izlemek açısından benzersiz bir imkan sunuyor. [1]

Vücudumuzda yeterli oksijen bulunması; beyin, kalp ve diğer organlarımızın sağlıklı çalışması için hayati öneme sahip. Oksijen seviyesinin yetersiz olması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi, hayatı tehdit edici durumlara da neden olabilir. Bu nedenle SpO2 gibi ölçümler, günlük yaşamında sağlık durumunu takip etmek isteyenler için vazgeçilmez bir parametredir. Bu değer, özellikle sporcular için büyük önem taşır. İstenen oksijen seviyesini koruyamayan bir sporcu, performansında ciddi düşüşler yaşayabilir. [2] .

Bu yazıda, HUAWEI WATCH 5’in özelliklerini nasıl kullandığımı ve bana sağladığı katkıları anlatacağım. Amacım, akıllı saatim sayesinde edindiğim bilgilere dayalı önlemler alarak performansımı artırmak ve bu deneyimi paylaşmak.

HUAWEI WATCH 5

Yazar Hakkında

Didem Karagenç

Didem Karagenç

Beşiktaş JK ve Türkiye
Kadın Futbol Milli Takımı Kaptanı

Beşiktaş ve Türkiye Kadın A Milli Futbol Takımı'nın kaptanıyım. Aynı zamanda beden eğitimi öğretmeni ve futbolcuyum. Futbol hayatım, Ankara sokaklarında küçük yaşta başladı. Türkiye’de kadın futbol takımı dahi yokken futbol oynamaya başladım. Futbol, hayatımın merkezine yerleşti. Bu tutkuyu 21 yıldır aynı heyecan ve sevgiyle sürdürüyorum. Spor aracılığıyla dezavantajlı kız çocuklarına umut olmayı hedefliyorum.

Bu makalede

01. Futbol Serüvenim

02. Futbol Kariyerimde Eğitimin Çok Yönlü Etkisi

03. Sürdürülebilir Performans Gelişimi İçin Anahtar Araçlar ve Veriler

Futbol Serüvenim

Futbola çok küçük yaşta sokakta başladım. 11 yaşımda profesyonel olarak devam etmek için bir futbol akademisine katıldım. Futbol, benim yaşam biçimim haline geldi. Son 10 yıldır Türkiye’nin en köklü takımlarından birinde forma giyiyorum. Bugüne kadar milli formayı 121 kez giydim. [3]

Futbola başladığımda, kadın futbolu ne Türkiye’de ne de dünyada pek tanınmıyordu. Akıllı telefonlar yoktu, maçlar televizyonda yayınlanmıyordu, tanıtım fırsatları sınırlıydı. Benim gibi kız çocukları için çok zorlu bir dönemdi. Aileler, kızlarının hobi olarak bile futbol oynamasını desteklemiyordu.

Bugün, Türkiye’de kadın futbolu var, daha fazla tanınıyor ve gelişiyor. Biz arkadaşlarımla birlikte kadın futbolunun öncüleriyiz; sporun gücünü kullanarak kadın olmanın getirdiği zorlukları aşmaya çalışıyoruz. 2019 yılında, dünya genelinde 14 kadın futbolcuyu kapsayan önemli bir sponsorluk programına dahil edilmemle birlikte görünürlüğüm daha da arttı. Sponsorumun destekleri paha biçilemez. Hikâyemin daha geniş kitlelere ulaştığını, birçok kadına ilham verdiğini ve cesaret aşıladığını düşünüyorum. Her alanda başarılı olmanın sorumluluğunu taşıyorum; bu yüzden elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor ve iyi bir rol model olmaya özen gösteriyorum.

HUAWEI WATCH 5
HUAWEI WATCH 5

Havacılık Sınıfı Titanyum

X-TAP Çoklu Algılama Teknolojisi

eSIM ile Hücresel Arama

Profesyonel Düzeyde Sporlar

Detaylı Bilgi

Bugün, Türkiye’de kadın futbolu var, daha fazla tanınıyor ve gelişiyor. Biz arkadaşlarımla birlikte kadın futbolunun öncüleriyiz; sporun gücünü kullanarak kadın olmanın getirdiği zorlukları aşmaya çalışıyoruz. 2019 yılında, dünya genelinde 14 kadın futbolcuyu kapsayan önemli bir sponsorluk programına dahil edilmemle birlikte görünürlüğüm daha da arttı. Sponsorumun destekleri paha biçilemez. Hikâyemin daha geniş kitlelere ulaştığını, birçok kadına ilham verdiğini ve cesaret aşıladığını düşünüyorum. Her alanda başarılı olmanın sorumluluğunu taşıyorum; bu yüzden elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor ve iyi bir rol model olmaya özen gösteriyorum.

Futbol Kariyerimde Eğitimin Çok Yönlü Etkisi

a) Kulüp Takımıyla Antrenmanlarım

Kulüpteki antrenmanlarımız; takım oyununu geliştirmeye ve fiziksel gücü artırmaya yönelik taktiksel çalışmalardan oluşuyor. Haftanın 5 günü gerçekleştirdiğimiz bu yoğun antrenmanlarda HUAWEI WATCH 5’in birçok gelişmiş özelliği performansımı takip etmemi sağlıyor. Bu özelliklerin farklı sporlara uyarlanabiliyor olması etkileyici. Ben tabii ki futbol için özelleştirdim. Örneğin, düz koşu antrenmanlarında hız artışı, SpO2 seviyeleriyle doğrudan ilişkili. Gerçek antrenman koşullarında verilerimi izlemek, mevcut durumumu analiz etmede bana oldukça yardımcı oluyor.

HUAWEI WATCH 5

b) Milli Takım Antrenmanları

Milli takım kamplarında yapılan yüksek tempolu antrenmanlarda bireysel performansımı takip edebiliyorum. Rondolar, dar alan oyunları, sprint ve hız dayanıklılığı çalışmaları, özellikle de HIIT tabanlı interval koşular sırasında kalp atış hızımı, SpO2 seviyemi ve toparlanma süremi anlık olarak izleyebiliyorum. Bu bilgiler, antrenörümün beni doğru yönlendirmesi açısından da çok değerli. Ayrıca uyku kalitesinden stres düzeyine kadar birçok parametreyi düzenli olarak izleyerek genel sağlık durumumun bütünsel bir tablosunu görebiliyor; kendi sınırlarımı ve gelişime açık alanlarımı daha iyi anlayabiliyorum. Bu bilgiler sayesinde kamp dönemlerinde daha istikrarlı, kontrollü ve yüksek performans sergileyebiliyorum.

Antrenman sırasında GPS verilerimi HUAWEI Sağlık Uygulaması üzerinden harita üzerinde görüntüleyebiliyorum; kanat koşularımı, ulaştığım hız değerlerini, hızlandığım ve yavaşladığım noktaları, dönüşlerimi ve sprintlerimi görebiliyorum. Sahadaki toplam mesafeyi ve yoğunluk bölgelerini (örneğin, en çok koştuğum alanı) belirleyebiliyorum. Genel olarak HUAWEI WATCH 5, sahadaki performansımı takip edebilmem için yeterli özellikleri sunuyor.

HUAWEI WATCH 5

c) Bireysel Antrenmanlar

Bireysel olarak yaptığım salon antrenmanlarında HUAWEI WATCH 5 adeta bir kişisel antrenör gibi çalışıyor. Ağırlık antrenmanlarından HIIT egzersizlerine kadar; kalp atış hızımı, SpO2 seviyemi ve yaktığım kalori miktarını detaylı şekilde takip edebiliyorum. Özellikle kuvvet antrenmanlarında set arası dinlenme süresi ve nabız düşüş hızı gibi bilgiler, kondisyon seviyemin değerlendirilmesinde önemli rol oynuyor.

Antrenman sonrası stres seviyeme ve uyku puanıma ayrıca dikkat ediyorum. Bu değerler, bedenimizi ve zihnimizi sağlıklı tutmak açısından önemli. HUAWEI WATCH 5, kalp atış hızı değişkenliğini (HRV) değerlendirerek stres seviyemin ölçümüne yardımcı oluyor. Böylece uyku düzenimle stres seviyem arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayıp önlem alabiliyorum.[4] Çünkü yetersiz dinlenmenin stresi artırdığını biliyorum. Saat, bana yeterince dinlendiğimi ve stres seviyemin düşük olduğunu gösterdiğinde, yüksek performans için gerekli enerjiye sahip olduğumu hissediyorum.

Kendi başıma olduğum zamanlarda bile saatin EKG özelliğini kullanarak kalp damar sağlığımı takip etmeme yardımcı veriler edinmeyi seviyorum.

HUAWEI WATCH 5

“Bu saat sayesinde antrenmanlar sırasında kalp sağlığıma dair ipuçlarını takip edebiliyorum ve kendimi daha güvende hissediyorum.”

Sürdürülebilir Performans Gelişimi İçin Anahtar Araçlar ve Veriler

HUAWEI WATCH 5, çeşitli sağlık göstergelerini kısa sürede ölçebiliyor. Bu verileri hem saatimden hem de telefonumdan eşzamanlı olarak takip edebiliyor, raporlar oluşturabiliyorum. Temel ölçümlerdeki düzenlilik, sağlık ve kondisyon durumumuzdaki değişiklikleri izlememe yardımcı oluyor, bu da saatin sunduğu verileri çok değerli kılıyor.

a) Kalp atış hızı (Nabız): Nabız takibi, antrenman kalitemi artırıyor, sakatlık riskimi azaltıyor ve maçlarda daha iyi performans göstermemi sağlıyor. Örneğin; antrenman sonrası ya da sabah ölçülen yüksek nabız, hâlâ yorgun olduğumu gösterebilir. Bu durumda ağır antrenman yapmak yerine dinleniyor ya da hafif egzersiz yapıyorum ve böylece sakatlık riskimi azaltıyorum. Antrenman sırasında gelen yüksek nabız uyarıları da çok faydalı.

HUAWEI WATCH 5

Heart rate

Heart rate

SpO2 measurement

b) Gerçek zamanlı SpO2 ölçümü: Kandaki oksijen seviyesini anlamak, sağlıklı bir yaşamın temel göstergelerinden biri. HUAWEI X-TAP sensörüne dokunmam yeterli; saniyeler içinde SpO2 seviyemi görebiliyorum. HUAWEI WATCH 5, anormal SpO2 değerlerini tespit ettiğinde beni hemen uyarıyor. Bu değerleri anlık olarak görebilmek, sağlık durumumu daha iyi kavramama destek oluyor. Şu ana kadar normal değerlerden farklı bir veri görmedim, ancak olası yorgunluk, solunum sorunları ya da sakatlık risklerini erken tespit edebilmek, fiziksel performansımı artırmak açısından çok değerli.

HUAWEI WATCH 5

Sleep

Monitoring skin temperature

Activity rings

c) Cilt sıcaklığı takibi: Vücut sıcaklığını kontrol altında tutmak; aşırı ısınmayı, yorgunluğu ve sıvı kaybını önlemek, bireysel antrenmanı optimize etmek ve sakatlık riskini azaltmak açısından önemli. Örneğin; önemli bir maç öncesi bireysel antrenmanda cilt sıcaklığım yüksekti. Bu durum, fazla efor ya da yetersiz toparlanmanın işareti olabilir. Saat sessizce bana "dur, dinlen" diyordu. Dinledim ve kendimi korudum.

d) Aktivite halkaları: HUAWEI akıllı saatlerin en dikkat çekici özelliklerinden biri, günlük fiziksel aktivitenizi üç ana ölçümle takip edebilmesi. Kalori yakımını ölçen hareket halkası, egzersiz süresini izleyen egzersiz halkası ve hareketsizliğe karşı önlem sunan dik durma halkası. Bu üç halkayı aynı anda görebiliyorum.

HUAWEI WATCH 5

“Bu saat sayesinde antrenman sonrası toparlanma süremi, uyku kalitemi ve ertesi gün planlayacağım antrenmanın şiddetini daha bilinçli şekilde ayarlayabiliyorum. Böylece sakatlık riskim azalıyor.”

Sonuç

HUAWEI WATCH 5, kullanımı son derece kolay bir saat. Dokunmatik ekranı oldukça etkileyici. Hem güven veren hem de şık bir tasarıma sahip. Güç tasarrufu modunda 12 güne kadar dayanan pil ömrü ve hızlı kablosuz şarj özelliği sayesinde kesintisiz kullanım sağlıyor. Kolumdan hiç çıkarmıyorum. Bluetooth ile telefonuma bağlayarak çağrılara bile bileğimden cevap verebiliyorum. Antrenman sırasında telefon taşımama gerek kalmıyor.

Futbol yolculuğum, HUAWEI WATCH 5 ile birlikte hız kazandı. Bu saatle birlikte zamandan ileriye doğru bir adım atmış gibi hissediyorum. Sağlığımı takip edebilmek ve verilerimi doktorum, diyetisyenim ve antrenörümle paylaşabilmek bana güven veriyor. Sahada en yüksek performansımı en güvenli şekilde sergileyebiliyorum.

Bu yazının yazarı Didem Karagenç’tir. Metinde yer alan görüşler kendisine aittir.

Yer alan bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır; kişisel sağlık durumlarına yönelik bir tavsiye olarak değerlendirilmemelidir. Herhangi bir sağlık sorununun teşhisi ya da uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için mutlaka bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Kullanıcıların egzersizlerini, kendi fiziksel kapasite ve sınırlarına uygun, güvenli bir şekilde gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

EKG özelliği, yalnızca 18 yaş ve üzerindeki kullanıcılar için tasarlanmıştır. Ancak bu özellik, herhangi bir tıbbi tanı ya da tedavinin yerine geçmeyi amaçlamaz. Kullanım sırasında elde edilen veriler yalnızca kişisel referans amacıyla sunulmaktadır. EKG özelliğini kullanmadan önce lütfen Kullanım Kılavuzu’nu dikkatle okuyunuz.

Ulusal düzeyde tıbbi cihaz onay/sertifikasyon kısıtlamaları nedeniyle EKG özelliği, yalnızca bu hizmetin aktif olarak sunulduğu ülkelerde satın alınmış saat ve akıllı telefonlarda çalışmaktadır.

Desteklenen akıllı telefonlar: Android 6.0 ve üzeri, HarmonyOS 2.0 ve üzeri, iOS 12.0 ve üzeri sürümlerle uyumludur. Mobil cihazınızdaki Huawei Sağlık uygulaması sürümünün en az 11.0 olduğundan emin olun. EKG özelliğini kullanmadan önce giyilebilir cihazınızın ve telefonunuzun yazılımlarının güncel olduğundan emin olun.

Stres takibi, cilt sıcaklığı, SpO2, kalp atış hızı ve uyku takibi özellikleri tıbbi cihaz niteliğinde değildir ve tıbbi veriler sunmaz. Bu nedenle, bu ölçümlere ait veriler ve sonuçlar yalnızca kişisel referans amaçlıdır; tıbbi tanı ya da tedavi sürecinde esas alınmamalıdır.

Referanslar:
1. Acıbadem (2025): SpO2 nedir? Normal değerleri nelerdir ve nasıl ölçülür?

2. Özdal M. et al. (2014): Aerobik Egzersizin Kandaki Oksijen Düzeyine Etkisi

3. 2025 Türkiye Kadınlar Futbol Milli Takımı

4. Huawei (2020): Kandaki Oksijen Doygunluğu (SpO2): Neden Önemlidir?

Didem Karagenç

Didem Karagenç

Rapor

HUAWEI WATCH 5

Kopyalandı