Sayılardan Güce: Akıllı Saat Verileriyle Her Adımda İlerleyin
Christopher James Tarafından Yazıldı
Sayılardan Güce: Akıllı Saat Verileriyle Her Adımda İlerleyin
Okuma süresi: Yaklaşık 12 dakikaYayınlanma Tarihi 30/09/2025 · 07:00
Artık sağlığımızı etkili şekilde takip edip yönetebileceğimiz bir çağda yaşıyoruz. Uzmanlarla görüşmek, özel ekipmanlardan yararlanmak için hastanelere ya da kliniklere gitmek zorunda değiliz. Dijital çağdayız ve burada veriler her şeyin anahtarı!
Bu makalede
01. Giriş
02. Temel Metrikleri Kavramak
03. Sporda Verilerin Önemi
04. Practical Applications – How I Use the HUAWEI WATCH GT 6 Pro
05. Sonuç – Akıllı Saatler ve Veriler: Uzun Vadeli Bir Yol Arkadaşı
01
Giriş
Telefonlarımıza, akıllı saatlerimize ve diğer giyilebilir cihazlara entegre edilen dijital sağlık çözümleri sayesinde yalnızca sağlığımızı değil, genel yaşam kalitemizi de yönetmek çok daha kolay hale geldi. Bu da bize, bedenimizin temel göstergelerini istediğimiz an değerlendirme gücü ve rahatlığını sağlıyor.
Tabii ki bu durum, yalnızca sağlığımızı kontrol altında tutmakla sınırlı kalmıyor; “önlem almayı” da kapsayan kaliteli bir yaşam tarzının inşasına kadar uzanıyor. Düzenli egzersizle sağlığımızı korumakla kalmıyor, aynı zamanda daha bilinçli bir şekilde potansiyel sorunların önüne geçmemize olanak tanıyor.
Bunu mümkün kılan iki temel unsur vardır: kullanım rahatlığı ve gündelik hayata uyum sağlaması. Bu özellikler, cihazlardan ne kadar fayda sağladığımızı ve ürettikleri verilerin sağlığımızı ve yaşam kalitemizi yönetmede ne kadar etkili olduğunu belirler. Akıllı saatler bu konuda tam da ihtiyacımıza cevap verir; hafif, dayanıklı ve kullanımı kolaydır. Üstelik artık, fark ettirmeden pek çok sağlık ve performans verisini ölçen gelişmiş sensörlerle donatılmıştır.
HUAWEI WATCH GT 6 Pro bunun en iyi örneklerinden biri, sadece zamanı göstermekle kalmıyor. Hafif yapısı, dayanıklılığı ve uzun pil ömrüyle öne çıkarken, sahip olduğu sensörlerle de günlük sağlığımız ve yaşam kalitemiz için önemli verileri sürekli takip etmemizi sağlıyor. İster büyük bir spor etkinliğinde, ister keyifli bir yürüyüşte, ihtiyaç duyduğumuz en kritik bilgileri anında karşımıza getiriyor.
Şekil 1: Kalp atış hızı, Kalp Atış Hızı Değişkenliği (HRV) ve oksijen doygunluğu – Tüm değerler sağlıklı aralıkta, HUAWEI WATCH GT 6 Pro ile ölçülmüştür.
Öne çıkan özellikler arasında kalp atış hızı, kandaki oksijen doygunluğu (SpO₂), elektrokardiyografi (EKG) ve kalp atış hızı değişkenliği (HRV) takibi bulunuyor. Bunlara ek olarak adım sayısı ve buna bağlı enerji harcaması da artık bu cihazlardan beklediğimiz standart ölçümler arasında. Eskiden kalp atış hızı, özellikle de EKG ve HRV gibi ölçümler yalnızca uzman ortamlarında yapılabilirken, artık bileğimizin hemen ucunda. Dahası, bu veriler yalnızca klinik dışı bir cihaz için oldukça doğru olmakla kalmıyor, aynı zamanda son derece kapsamlı ve zengin bir nitelik taşıyor. Örneğin kalp atış hızıyla birlikte açık hava egzersiz temposunu takip ederek ne kadar enerji harcadığımızı görebiliyor ya da kalp atış hızını kullanarak ısınma ve soğuma rutinlerimizi değerlendirebiliyoruz.
Faydalı bilgiler
Kalp Atış Hızı Değişkenliği (HRV),eskiden yalnızca kardiyoloji birimlerinde ya da araştırma laboratuvarlarında kullanılabilen bir ölçümdü. HRV, kalp atış hızının zaman içindeki değişkenliğini gösterir ve bu değişkenlik, günlük yaşamda stres gibi unsurları değerlendirmede önemli bir göstergedir. Kalp Atış Hızı Değişkenliği’ni (HRV) dikkatle takip etmek, yalnızca kardiyovasküler sağlığın (korunmasına/iyileştirilmesine??) değil, aynı zamanda zihinsel sağlığın izlenmesine ve iyileştirilmesine de katkı sağlar [2].
EKG, kalbin atışıyla oluşan elektriksel aktivitenin doğrudan ölçümüdür ve kardiyovasküler sağlık hakkında pek çok bilgi verir. EKG yalnızca kalp atış hızını göstermekle kalmaz; düzensiz ya da hızlanmış ritimlerle ilgili sorunları, hatta kalp ve damar sağlığıyla ilgili daha ince detayları da ortaya çıkarabilir.
Zengin sensör seçenekleri, kompakt yapısı, kolay kullanımı ve güçlü performansıyla bu saat; hafif egzersizlerden açık hava aktivitelerine, hatta ekstrem sporlara kadar sağlığınızı takip edip geliştirmek için mükemmel bir yardımcı. Geniş ekranı, hafif tasarımı ve 21 güne varan pil ömrüyle öne çıkıyor. HUAWEI WATCH 5 göre daha ince bir gövdeye sahip olan bu model, HUAWEI WATCH D2’nin tansiyon ölçüm özelliği kadar dikkat çekici olmasa da, daha büyük ekranı ve çok daha uzun pil ömrüyle öne çıkan bir deneyim sunuyor.
02
Temel Metrikleri Kavramak
Tüm bu ölçümlerde ilgi çekici olan nokta (özellikle spor söz konusu olduğunda) verilerin yanında gelen bağlamsal bilgilerdir. Örneğin bu ölçümler tempolu bir yürüyüşle mi yoksa dayanıklılık koşusuyla mı ilgili? Ne kadar mesafe katedildi ve zemin nasıldı? Isınma veya soğuma süreci var mıydı? HUAWEI akıllı saatler yalnızca bu verileri bağlama oturtmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcıya anlık ve anlamlı bildirimler sunar. Böylece veriler yalnızca sayılar olmaktan çıkar; motivasyon kaynağına dönüşür. Örneğin yalnızca kalp atış hızınızı göstermekle kalmaz, adım temponuz ve zeminle de birleştirerek bunun enerji harcamanıza nasıl etki ettiğini de ortaya koyar.
Şekil 2: Temel açık hava verilerine hızlı bakış: Kadans (dakikadaki adım sayısı) hareket verimliliğinizi gösterir, tempo (kilometre başına süre) hızınızı yansıtır, irtifa (yükseklik değişimleri) ise zeminin performansınıza etkisini takip eder. HUAWEI WATCH GT 6 Pro ile ölçülmüştür.
Burada San Francisco’nun büyüleyici Golden Gate Köprüsü üzerinde yaptığım bir yürüyüşten örnek paylaşıyorum. Açık Hava Yürüyüşü Antrenmanı modunu kullanarak gerçekleştirdiğim bu yürüyüşte, kalp atış hızımı aerobik bölgede tutmaya çalışırken pek çok değerli veri edindim.
Hassas GPS ve Kalp Atış Hızı Takibi
21 Güne Kadar Pil Ömrü
Profesyonel Seviyede Bisiklet Egzersiz Takibi
Safir Cam ve Titanyum Alaşım
HUAWEI WATCH, GT ve D serilerinden saatleri deneme fırsatı buldum ve her birinin farklı ihtiyaçlara hitap etmesi oldukça dikkat çekiciydi. HUAWEI WATCH D2, manşet tipi tansiyon ölçerle sağlığını yakından takip eden kullanıcılar için uygun. HUAWEI WATCH 5, yoğun tempolu ve stresli bir hayat süren kariyer odaklı kişilere hitap ediyor; X-TAP sensörü ve Health Glance özelliğiyle sağlık durumunu anında gösteriyor. En son denediğim HUAWEI WATCH GT 6 Pro ise spor odaklı gelişmiş özellikleriyle çok yönlü bir deneyim sunuyor.
GT serisinin en yeni üyesi, bisikletçiler için önemli bir yenilik getiriyor: Güç ölçer sayesinde artık saatte fonksiyonel eşik gücü (FTP) değerleri de görülebiliyor. Kayak, arazi koşusu ve golf gibi birçok antrenman modu ise spor tutkunları için geniş seçenekler sunuyor. Giyilebilir sağlık teknolojisi öyle bir noktaya geldi ki, artık herkes kendine uygun bir akıllı saatten faydalanabiliyor; tek yapmanız gereken size en uygun modeli seçmek.
03
Sporda Verilerin Önemi
Tüm bunların neden önemli olduğunu sorabilirsiniz. Bir bilim insanı olarak taraflı düşünüyor olabilirim ama yaptığımız her şeyin faydalı veriler ürettiğine inanıyorum. Eskiden bu verilerin çoğu ölçülmez, hatta boşa giderdi. Bugün ise akıllı giyilebilir cihazlar sayesinde bu bilgileri fark ettirmeden toplayıp anlamlı içgörülere dönüştürmek mümkün.
Bu verilerin egzersiz ve sporla bağlantılı olması özellikle değerlidir; çünkü performansımızı, sağlığımızı ve ilerlememizi daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Veriler sayesinde hedeflerimize doğru kaydettiğimiz gelişimi gözlemleyebiliriz. Örneğin amacınız kilo vermekse, attığınız adımlar ve harcadığınız enerji doğrudan bu hedefle ilişkilidir. Akıllı saatler bu döngüyü tamamlamamızı sağlar: kendimizi zorlarız, bedenimiz tepki verir, saat çıktılarımızı ölçer ve bu çıktıları yorumlayarak bizi hedeflerimizle kıyaslar, böylece hangi noktada olduğumuzu net bir şekilde görmemizi sağlar.
Aktivitelerin oyunlaştırılması, verileri hedeflerimize ulaşmada güçlü bir araca dönüştürüyor. Farkında bile olmadan attığımız adımlar daha planlı, daha bilimsel hale geliyor; tahminlere güvenmek yerine somut verilerle bir sonraki adımımızı belirleyebiliyoruz.
Figure 3: Analysis of an outdoor walk: 2.18 km in 21 minutes, with an average pace of 9’54”/km, cadence of 116 steps/min, and stride length of 87 cm. Elevation data shows 8.5 m ascent and 17.7 m descent, while heart rate stayed mostly in the aerobic zone. Measured with the HUAWEI WATCH GT 6 Pro. Bu kısım ingilizce kalmış
Yoğun bir akademik hayatın içinde, ofis günlerimden uzaklaşmak için açık havada yürüyüş yapmaktan büyük keyif alıyorum. HUAWEI WATCH GT 6 Pro, egzersizimin gerçek değerini ve kazanımlarımı net bir şekilde görmemi sağlıyor; bu da bana başarı hissi veriyor. Böylece, örneğin geçtiğimiz günlerde San Francisco’daki konferansımda olduğu gibi, hem egzersizimin faydasını ölçebiliyor hem de bunu bizzat hissedebiliyorum. Ayrıca hipertansiyonumu kontrol altında tutmam gerektiğinden, yaklaşık bir yıldır kullandığım HUAWEI WATCH D2’nin günlük tansiyon ölçümleri benim için büyük bir avantaj sağlıyor.
HUAWEI WATCH GT 6 Pro’nun sunduğu Kalp Atış Hızı Değişkenliği (HRV) verileri, kalp sağlığını stres ve genel yaşam dengesiyle birlikte ele alarak sağlık ve iyi yaşamın kapsamlı bir değerlendirmesini sunuyor.
04
Practical Applications – How I Use the HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro’nun en iyi kullanım alanını, sağlıklı antrenmanların takibiyle birlikte genel sağlık ve yaşam durumuna dair zaman zaman yapılan kontrollerin birleşiminde görüyorum.
Bununla kastettiğim şu: Kalbimin sağlığını değerlendirmek için düzenli olarak EKG özelliğini kullanıyorum; sinüs ritminde iyi bir dinlenik kalp atış hızına sahip olmak benim için önemli. Ayrıca uyku puanlarına bakarak uykumu da düzenli olarak takip ediyorum. Kendi adıma mümkün olduğunca düzenliliğe önem veriyorum. Artık açık hava yürüyüşlerimi yalnızca adım ve kalori sayımı olarak değil, “antrenman” olarak kaydetmeyi alışkanlık haline getiriyorum. Bu, bana devam etmem için küçük bir motivasyon veriyor ve attığım adımların gerçekten değer kazanmasını sağlıyor. Aynı zamanda başarılarımı kaydetmeme, onları karşılaştırmama ve zaman içindeki ilerlememi görmeme de imkân tanıyor. Nasıl ki diyet ve egzersizle kilo kaybını görmek hoşumuza gidiyorsa, yürüdüğümüz mesafeleri, harcadığımız enerjiyi ve kalp atış hızımızı ölçmek de aynı şekilde faydalı oluyor. Bu da “sağlık” yönetimi ile “iyi yaşam” yönetimi arasında sağlıklı bir denge kuruyor.
Unutulmaması gereken en önemli nokta, bu saatlerin öncelikle birer tüketici ürünü olduğudur; tıbbi ya da klinik cihazlar değildir. Dolayısıyla klinik cihazlarla aynı düzeyde doğruluk sağlamasalar da asıl önemli olan, verdikleri ölçümlerin tutarlılığıdır. HUAWEI WATCH GT 6 Pro gibi akıllı saatlerde algoritmalar bu sağlamlığı destekler ve yine verilerin bolluğu bu ölçümlerin merkezinde yer alır. Sonuçta, egzersiz sırasında kullanıldığında asıl değerli olan şey, ölçümlerin bu tutarlılığı ve sağlamlığıdır; buna bir de saatin sunduğu küçük yönlendirmeler eklenince, antrenmanlarda son derece pratik bir yardımcıya dönüşür.
Verilerden anlamlı bilgiler elde edebilmek için bol ve kaliteli ölçümlere ihtiyaç vardır.
HUAWEI WATCH GT 6 Pro, sunduğu kalp atış hızı (HR), Kalp Atış Hızı Değişkenliği (HRV) ve EKG ölçümlerinin yanı sıra antrenman programıyla da bunu sağlıyor.
05
Sonuç – Akıllı Saatler ve Veriler: Uzun Vadeli Bir Yol Arkadaşı
Özetle, verilerin günlük yaşamımızdaki değerini küçümsemek mümkün değil. Hedefimiz daha iyi bir yaşam kalitesiyse, HUAWEI WATCH GT 6 Pro gibi akıllı saatlerle ihtiyacımız olan zengin veri seti tam anlamıyla parmaklarımızın ucunda. Bu veriler, hedeflerimizi bilmemizle birleştiğinde, ilerlememizi dikkatle planlamamıza ve en önemli anlarda hayati parametreleri takip etmemize imkan tanıyor. İster Kalp Atış Hızı Değişkenliği (HRV), ister EKG, ister yalnızca kalp atış hızı olsun, çabalarımızın doğru yönde ilerlediğinden emin olabilir, aynı zamanda güvenliğimizi de sağlayabiliriz. Hepimiz süper sporcular değiliz; yoğun yaşam temposunda fit ve sağlıklı kalmak için gereken zamanı bulmak zor. Ama bu yazının başında söylediğim gibi, sağlığımız ve yaşam kalitemizin gücü aslında bizim elimizde. Akıllı saatler ise bu gücü ortaya çıkararak hedeflerimize ulaşmamızı sağlıyor ve tüm bunlar verilerin sunduğu imkanlarla mümkün oluyor.
Bu Makalenin Yazarı Prof. Christopher James’tir. Burada ifade edilen görüşler kendisine aittir.
Verilen bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır, kişisel durumlara yönelik tavsiye niteliği taşımaz ve bu şekilde değerlendirilmemelidir. Herhangi bir sağlık sorununun teşhisi ya da uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için sağlık uzmanına başvurulmalıdır.
Kullanıcılar, kendi egzersiz kapasiteleri ve sınırlarıyla uyumlu, güvenli bir şekilde spor yapmalıdır.
HUAWEI WATCH D2 ve EKG özelliği, 18 yaş ve üzeri kullanıcılar için tasarlanmıştır, ancak herhangi bir tıbbi teşhis ya da tedavinin yerine geçmez. Bu cihaz ve özellikten elde edilen veriler yalnızca kişisel referans amaçlıdır. Cihazı kullanmadan önce Hızlı Başlangıç Kılavuzu, Takma Kılavuzu ve Kullanım Talimatlarını dikkatle okuyunuz. Tıbbi cihaz olarak onay/ruhsat alma konusundaki ulusal kısıtlamalar nedeniyle HUAWEI WATCH D2 yalnızca seçili Avrupa ülkelerinde satışa sunulacaktır. EKG özelliği ise yalnızca bu hizmetin kullanılabildiği ülkelerde satılan saat ve akıllı telefonlarda çalışır.
Desteklenen akıllı telefonlar: Android 6.0 veya üzeri, HarmonyOS 2.0 veya üzeri ya da iOS 12.0 veya üzeri işletim sistemine sahip telefonlar. Huawei Health uygulamasının telefonunuzdaki sürümü 11.0 veya üzeri olmalıdır. EKG özelliğini kullanmadan önce, giyilebilir cihazınızın ve telefonunuzun en güncel sürümlerde çalıştığından emin olun.
Kalp atış hızı, Kalp Atış Hızı Değişkenliği (HRV), SpO₂, Health Glance, stres takibi ve uyku takibi özellikleri tıbbi cihaz değildir. Bu nedenle bu özelliklerden elde edilen izleme verileri ve sonuçlar yalnızca referans amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi teşhis ya da tedavi için temel alınmamalıdır.
Referanslar:
1. James, C. (2015):Longer term monitoring through wearables brings with it the promise of predicting the onset of disease – moving from managing illness to maintaining wellness.”
2. Herzog, T. (2022):Mental Health and Heart Rate Variability.
Devamını oku
Keşfet
Kopyalandı