HUAWEI WATCH GT 6 Pro ile Kış Antrenmanlarını Profesyonelce Takip Et

LİSTE
How to Track Your Winter Fitness Like a Pro with the HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Andreas Seewald Tarafından Yazıldı

HUAWEI WATCH GT 6 Pro ile Kış Antrenmanlarını Profesyonelce Takip Et

Okuma süresi: Yaklaşık 9 dakika
Yayınlanma Tarihi 19/01/2026 · 15:05

Okuma süresi: Yaklaşık 9 dakika

Yayınlanma Tarihi 19/01/2026 · 15:05

MTB maraton ve gravel disiplinlerinde profesyonel bir bisikletçiyim. Şu anda MTB maratonda Avrupa ve Almanya şampiyonluğuna sahibim. Yaz aylarında hayatım neredeyse tamamen bisikletim, yarış takvimim ve tırmandığım irtifalar etrafında şekilleniyor. Kış aylarında ise şartlar değişiyor: yollar ve patikalar çoğu zaman buzlu oluyor, günler kısa ve hava genellikle soğuk ve yağışlı geçiyor. Buna rağmen, ilkbaharda yeniden grubun önünde yer almak istiyorsam dayanıklılık antrenmanlarımı aksatmamam gerekiyor.

Neyse ki Lenggries’te yaşıyorum ve Brauneck Kayak Merkezi adeta kapımın önünde. Zamanla alp disiplininde kayak yapmaktan uzaklaştım; artık kayak turu ve kros kayağını tercih ediyorum. Kayak turu ve kros kayağı, bisiklet antrenmanlarını mükemmel şekilde tamamlıyor. Kış aylarında formda kalmamı sağlarken aynı zamanda zihnimi de dinlendirmeme yardımcı oluyor.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Yazar Hakkında

Andreas Seewald

Andreas Seewald

Dağ Bisikleti Maraton Sporcusu br
2021 Dünya Şampiyonu
2021 ve 2025 Avrupa Şampiyonu

Andreas Seewald, dünyanın en iyi dağ bisikleti maraton sporcularından biri olarak gösteriliyor. 2021 yılında dünya şampiyonu olan Seewald, 2021 ve 2025’te Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Dört kez Almanya şampiyonu oldu ve 2025 UCI Maraton Dünya Kupası’nı genel klasmanda zirvede tamamladı. Dağlarda büyüyen Seewald’ın spor odağı yıl boyunca alp doğasıyla iç içe. Yaz aylarında bisikletiyle binlerce metre irtifa tırmanışı yaparken, kışın antrenmanlarını kayak turu ve kros kayağıyla sürdürüyor.

Bu makalede

01. Hazırlık: HUAWEI WATCH GT 6 Pro’yu Kayak Turu İçin Nasıl Ayarlıyorum

02. Yola Çıkmadan Önce: Saatimi Nasıl Hazırlıyorum

03. Brauneck’te Bir Gün: Kayaklarla 22,55 Kilometre

04. Parkur Üzerindeki Deneyim

05. Saatle Hedefe Yönelik Nasıl Antrenman Yapıyorum

06. Tur Sonrası: Verileri Antrenmana Dönüştürme

07. Kışta Toparlanma: Saat Neden Özellikle Önemli

Hazırlık: HUAWEI WATCH GT 6 Pro’yu Kayak Turu İçin Nasıl Ayarlıyorum

Ana antrenman bölgem Lenggries çevresi; özellikle de sık sık Brauneck ve çevredeki yan vadilerde antrenman yapıyorum. Kar koşullarına bağlı olarak zaman zaman daha önce çok keşfetmediğim parkurlara da çıkıyorum. İşte tam bu noktada saatin navigasyon sistemi gerçekten fark yaratıyor. Telefonum giderek daha fazla çantamda kalıyor.

Kayak turları sırasında, henüz özel bir “kayak turu” profili olmadığı için kros kayağı ya da açık alan koşusu modlarını kullanıyorum. İleride ayrı bir kayak turu modu gelmesini umuyorum; ancak mevcut durumda bile tüm önemli verileri rahatlıkla takip edebiliyorum.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Hassas GPS ve Kalp Atış Hızı Takibi

21 Güne Kadar Pil Ömrü

Profesyonel Seviyede Bisiklet Egzersiz Takibi

Safir Cam ve Titanyum Alaşım

Detaylı Bilgi

Yola Çıkmadan Önce: Saatimi Nasıl Hazırlıyorum

Pratikte, yola çıkmadan önce süreç şu şekilde ilerliyor:

a) Pil ve Sensör Kontrolü
Akşamdan saati en az %80 olacak şekilde şarj ediyorum. Bu seviye, soğuk havada geçen tam bir gün için fazlasıyla yeterli oluyor. Tura çıkmadan hemen önce ise bileğimin temiz ve kuru olduğundan ve kayışın sıkıca oturduğundan emin oluyorum. Böylece optik nabız ölçümü doğru şekilde çalışıyor.

b) Spor Modu Seçimi
Antrenman menüsünden kros kayağı modunu seçiyor ve veri ekranlarını kendi ihtiyaçlarıma göre düzenliyorum. İlk ekranda süre, mesafe, nabız ve anlık hız bilgilerini görüyorum. İkinci ekranda ise irtifa, kilometre başına anlık tempo ve toplam tırmanış değerleri yer alıyor.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

c) Rota ve Navigasyon
When using the watch during cross-country skiing, it automatically records the entire route, allowing me to review it later in the HUAWEI Health App and see the elevation, distance, pace and effort throughout the ascent and descent. In Outdoor Running mode, the experience goes even further: I can download the route directly to the watch beforehand, which makes navigation on unfamiliar terrain much easier and provides

d) Antrenman Hedeflerini Belirleme ve Nabız Bölgelerini Ayarlama
Antrenman bölgelerimi uygulama üzerinden kaydediyorum. Zorlu antrenmanlarda, belirlediğim nabız seviyesini aştığımda devreye giren bir uyarı ayarlıyorum. Bu sayede ister kayakta ister bisiklet üzerinde olayım, planladığım nabız aralığında kalabiliyorum.

e) Başlama ve Ekran Kilidi
Antrenman bölgelerimi uygulama üzerinden kaydediyorum. Yoğun antrenmanlarda ise belirlediğim nabız değerinin üzerine çıktığımda devreye giren bir uyarı ayarlıyorum. Bu sayede ister kayak yapıyor olayım ister bisiklet sürüyor olayım, planladığım nabız aralığında kalabiliyorum.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

"Eskiden kış antrenmanlarında ne yaptığımı daha çok hissiyata göre anlardım. Şimdi ise HUAWEI WATCH GT 6 Pro, kayak turlarındaki her interval çalışmamı takip ediyor. Uygulama üzerinden de bunların genel antrenman planıma nasıl katkı sağladığını net bir şekilde görebiliyorum."

Brauneck’te Bir Gün: Kayaklarla 22,55 Kilometre

Bunu daha iyi anlatmak için sizi, ekran görüntülerinde de görebileceğiniz son uzun antrenman turuma götürmek istiyorum. Bu tur, Lenggries çevresindeki arazide yaptığım, kayak turu antrenmanı olarak kullandığım bir ev parkuruydu.

• Mesafe: 22,55 km
• Süre: 3 saat 51 saniye
• Kalori: 1.613 kcal (aktif), 1.861 kcal (toplam)
• Hız: 7,48 km/sa (ortalama), 71 km/sa (maks.)
• Nabız: 145 bpm (ortalama), 167 bpm (maks.)
• Toplam tırmanış: 2.424,5 m çıkış, 2.411,6 m iniş
• Aerobik Antrenman Yükü: 4,6 (“yüksek etki”)
• Önerilen toparlanma süresi: 32 saat

Sadece bu veriler bile bunun hafif bir aktivite değil, oldukça sağlam bir antrenman olduğunu gösteriyor. Saatteki nabız analizi, tur boyunca yaklaşık 113 dakika anaerobik bölgede, 33 dakika aerobik bölgede, 25 dakika yağ yakım bölgesinde ve 7 dakika ısınma seviyesinde kaldığımı gösteriyor. Bu dağılım, antrenman sırasında hissettiklerimle de birebir örtüşüyor.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Sadece bu veriler bile bunun hafif bir aktivite değil, oldukça sağlam bir antrenman olduğunu gösteriyor. Saatteki nabız analizi, tur boyunca yaklaşık 113 dakika anaerobik bölgede, 33 dakika aerobik bölgede, 25 dakika yağ yakım bölgesinde ve 7 dakika ısınma seviyesinde kaldığımı gösteriyor. Bu dağılım, antrenman sırasında hissettiklerimle de birebir örtüşüyor.

Parkur Üzerindeki Deneyim

Tur, orman içindeki uzun bir tırmanışla başladı. Buradaki hedefim, sabit bir tempo yakalamak ve aerobik bölgede kalmaktı. Bunun için nabzımı yakından takip ediyor, tempomu buna göre ayarlıyordum.

Orta bölümde, antrenmana birkaç daha yoğun blok eklemeyi seviyorum. Bu gün, üç uzun tırmanış vardı. Nabız grafiğinde bunlar, arkaya doğru yer alan üç tepe ve aralarındaki kısa toparlanma bölümleri olarak net şekilde görülüyor. Benim için iyi bir kış antrenmanını iyi yapan şey tam olarak bu: uzun temel bölümler ve araya serpiştirilen hedefli interval’ler.

Elbette iniş kısmı işin en keyifli bölümü. Saat, bazı noktalarda 70 km/sa’nin üzerine çıktığımı sonradan net şekilde gösteriyor. Hız grafiğinde temponun ne kadar değiştiği açıkça görülüyor: tırmanışlarda 4–6 km/sa, inişlerde ise yaklaşık 50 km/sa. Bu keskin farklar, kayak turlarının en karakteristik özelliklerinden biri.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Orta bölümde, antrenmana birkaç daha yoğun blok eklemeyi seviyorum. Bu gün, üç uzun tırmanış vardı. Nabız grafiğinde bunlar, arkaya doğru yer alan üç tepe ve aralarındaki kısa toparlanma bölümleri olarak net şekilde görülüyor. Benim için iyi bir kış antrenmanını iyi yapan şey tam olarak bu: uzun temel bölümler ve araya serpiştirilen hedefli interval’ler.

Elbette iniş kısmı işin en keyifli bölümü. Saat, bazı noktalarda 70 km/sa’nin üzerine çıktığımı sonradan net şekilde gösteriyor. Hız grafiğinde temponun ne kadar değiştiği açıkça görülüyor: tırmanışlarda 4–6 km/sa, inişlerde ise yaklaşık 50 km/sa. Bu keskin farklar, kayak turlarının en karakteristik özelliklerinden biri.

Tur Sonrası: Verileri Antrenmana Dönüştürme

enim için asıl heyecanlı kısım çoğu zaman eve döndüğümde HUAWEI Health App uygulamasını açmamla başlıyor. Önce genel özete bakıyorum: harita, yükseklik profili, mesafe, tırmanış ve antrenman yükü. 22,55 kilometre ve 2.424 metre irtifa kazanımı içeren bu kayak turu için saat, 4,6 aerobik yük ve 32 saatlik önerilen toparlanma süresi gösteriyor.

Yani:
• Ertesi gün, yalnızca roller üzerinde kısa ve hafif bir antrenman ya da bir yürüyüş planlıyorum,
• İkinci gün, hava durumuna göre bisiklet ya da kayakla uzun bir tur veya kısa, yoğun bir antrenman yapıyorum.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Yani:
• Ertesi gün, yalnızca roller üzerinde kısa ve hafif bir antrenman ya da bir yürüyüş planlıyorum,
• İkinci gün, hava durumuna göre bisiklet ya da kayakla uzun bir tur veya kısa, yoğun bir antrenman yapıyorum.

Soğuk hava ve eldiven için ipuçları
Kış aylarında saati genellikle mont kolumun hemen altında, doğrudan cildime takıyorum. Bu, sensörün sıcak kalmasını sağlıyor ve ölçümlerin daha doğru olmasına yardımcı oluyor. Eldivenle dokunmatik ekranı kullanmak biraz zor olabiliyor; ancak yandaki taç, antrenman sırasında sayfalar arasında geçiş yapmak, tur işaretlemek veya antrenmanı sonlandırmak için fazlasıyla yeterli. Ekran ise parlak karlı havalarda, kayak gözlüğü takılıyken bile rahatlıkla okunabiliyor.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

"Benim için HUAWEI WATCH GT 6 Pro, yaz ve kış antrenmanlarım arasındaki bağı kuruyor. Kayak turları, kayaklı koşu ve bisiklet antrenmanlarında vücudumun ortaya koyduğu performansı güvenilir şekilde ölçüyor."

Kışta Toparlanma: Saat Neden Özellikle Önemli

Kış aylarında soğuk algınlığı ve enfeksiyon riski belirgin şekilde artıyor. Aynı zamanda hava koşullarındaki her boşluğu en iyi şekilde değerlendirme isteği de oldukça yüksek oluyor. HUAWEI WATCH GT 6 Pro tam olarak bu noktada bana yardımcı oluyor.

Düzenli olarak gözlemlediklerim:
• Sabahları dinlenme nabzım
• Kalp atış hızı değişkenliğim (HRV)
• Uyku sürem ve kalitem
• Gün boyu stres seviyem

Dinlenme nabzımın belirgin şekilde yükseldiğini veya HRV değerlerimin kötüleştiğini gördüğümde, tempoyu düşürmem gerektiğini anlıyorum. Bu durumda daha kısa ya da tamamen rahat bir antrenman yapıyorum. En iyi senaryoda bu yaklaşım, aşırı yüklenme nedeniyle oluşabilecek zorunlu dinlenme günlerinin önüne geçiyor.

Özetle

Kış boyunca aktif kalmak isteyen herkes için tavsiyem şu: İlkbahar için kendinize bir hedef belirleyin — bu bir maraton, bir bisiklet yarışı ya da şimdiye kadarki en uzun yürüyüşünüz olabilir. HUAWEI WATCH GT 6 Pro’yu, nerede olduğunuzu gösteren, ne zaman toparlanmanız gerektiğini hatırlatan ve karanlık günlerde bile sizi dışarı çıkmaya motive eden bir antrenman partneri olarak kullanın.

Bu makalenin yazarı Andreas Seewald’dır. Makalede yer alan görüşler kendisine aittir.

Burada sunulan bilgiler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır; herhangi bir bireysel durum için tavsiye niteliği taşımaz ve bu şekilde değerlendirilmemelidir. Herhangi bir sağlık durumunun teşhisi veya sağlıkla ilgili en uygun yaklaşımın belirlenmesi için bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Kullanıcılar, kendi fiziksel kapasiteleri ve sınırları doğrultusunda, güvenli ve uygun şekilde egzersiz yapmalıdır.

Kalp atış hızı ve kalp atış hızı değişkenliği (HRV) özellikleri tıbbi cihaz değildir. Bu nedenle sağlanan izleme verileri ve sonuçlar yalnızca referans amaçlıdır; tıbbi teşhis veya tedavi için temel olarak kullanılmamalıdır.

Andreas Seewald

Andreas Seewald

Rapor

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Kopyalandı