GPS ile Yolunuzu Bulun: HUAWEI WATCH GT 6 Pro’nun Arazi Koşucularına Faydaları

Guided by GPS: How HUAWEI WATCH GT 6 Pro Supports Trail Runners

Aurelien Dunand-Pallaz Tarafından Yazıldı

GPS ile Yolunuzu Bulun:
HUAWEI WATCH GT 6 Pro’nun Arazi Koşucularına Faydaları

Okuma süresi: Yaklaşık 9 dakika
Yayınlanma Tarihi 14/10/2025 · 09:35
Okuma süresi: Yaklaşık 9 dakika
Yayınlanma Tarihi 14/10/2025 · 09:35

Ben Aurélien Dunand-Pallaz, Fransa’dan profesyonel bir trail koşucusuyum. Fransız Alpleri’nin kalbinde, Annecy Gölü kenarında yaşıyorum, sporumu icra etmek için ideal bir konum.

2023’te Réunion Adası’nda düzenlenen Diagonale des Fous yarışında, 15. kilometrede erken bir liderlik yakaladım. Gece boyunca tek başıma koşarken, parkur işaretli olmasına rağmen bir dönüşü kaçırdım ve yaklaşık iki dakika kaybettim. Bu süre kısa görünebilir, ama bir yarışın ön sıralarında her saniye çok önemlidir. Eminim ki, yanımda beni güvenle doğru rotada tutacak bir araç olsaydı, kaybolmazdım.

Profesyonel bir trail koşucusu olarak bir akıllı saatten en çok üç şey bekliyorum: Daha önce keşfetmediğim parkurlarda doğru yön bulmamı sağlayacak güvenilir GPS, performansımı anlık olarak takip etme özellikleri ve koşu sonrasında veriler üzerinden kendimi analiz etme imkânı. Kariyerim boyunca pek çok akıllı saat denedim; hatta HUAWEI WATCH 5 test etme şansım da oldu. HUAWEI WATCH GT 6 Pro ise özellikle bir trail koşucusunun ilgisini çekecek bazı geliştirmelerle dikkatimi çekti. Onu antrenmanlarımda ve bir yarışta kullandıktan sonra edindiğim deneyimleri, koşuya aynı tutkuyla yaklaşan herkesle paylaşmak istiyorum.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Yazar Hakkında

Aurélien Dunand-Pallaz

Aurélien Dunand-Pallaz

Fransa’dan profesyonel
ultramaraton koşucusu

Aurelien Dunand-Pallaz 2012’den bu yana patika koşularında yer alıyor. Kariyerinde öne çıkan başarıları arasında 2013’te Fransa Espoir Şampiyonluğu, 2018’de Fransa Büyükler Şampiyonluğu, 2021’de UTMB ikinciliği ve 2023’te efsanevi Hardrock 100 ile Diagonale des Fous zaferleri bulunuyor. Son olarak Trail Verbier by UTMB’yi (76 km, 5000 m irtifa kazanımı) kazandı ve oldukça zorlu geçen bir günün ardından 2024 UTMB’yi 20. sırada tamamladı.

Bu makalede

01. Açık Havada Navigasyon ve Güvenlik

02. Efor Takibi – Dağlarda Yüksek Verimlilik

03. Koşu Sonrası Analiz – Toparlanmanın Önemi

04. Her Parkurda Güvenilir Partneriniz

LİSTE

Açık Havada Navigasyon ve Güvenlik

Arazi koşusu, doğayla buluşmak demektir ve güvenlik her zaman önceliğim. Bunun için rotamı bilmem ya da önceden hazırlamam gerekiyor. Yön bulma bu sporda kritik bir öneme sahip. İlk zamanlarda kağıt haritalara güveniyordum. Sonrasında GPS tabanlı mobil uygulamalara geçtim, ancak koşarken telefonu cebimden çıkarıp kullanmak hem zahmetli hem de kimi durumlarda riskli olabiliyor.

Rotalarımı genellikle Strava üzerinden planlıyor ve ardından GPX dosyası olarak aktarıyorum. Harici kaynaklardan içe aktarılan rotaların akıllı saatle otomatik senkronizasyonu da mümkün, ayrıca uygulama içinde 50’ye kadar rota saklayabiliyorum. Saatteki geliştirilmiş gerçek zamanlı navigasyon, önceden kullandığım modellere kıyasla çok daha isabetli ve vazgeçilmez bir deneyim sunuyor. Özellikle bilmediğim bölgelerde antrenman yaparken ya da ilk kez deneyimlediğim parkurlarda bu özellik büyük kolaylık sağlıyor.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro GPX (GPS değişim formatı) dosyamı HUAWEI Health uygulamasına kolayca aktarabiliyor ve saatte senkronize edebiliyorum. Harita kalitesi oldukça yüksek; saatin kaydırma tekerleği sayesinde kolayca yakınlaştırıp uzaklaştırmak mümkün. Ayrıca temel harita, yer adlarını da gösteriyor (örneğin ekrandaki “La Côte”

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Rotalarımı genellikle Strava üzerinden planlıyor ve ardından GPX dosyası olarak aktarıyorum. Harici kaynaklardan içe aktarılan rotaların akıllı saatle otomatik senkronizasyonu da mümkün, ayrıca uygulama içinde 50’ye kadar rota saklayabiliyorum. Saatteki geliştirilmiş gerçek zamanlı navigasyon, önceden kullandığım modellere kıyasla çok daha isabetli ve vazgeçilmez bir deneyim sunuyor. Özellikle bilmediğim bölgelerde antrenman yaparken ya da ilk kez deneyimlediğim parkurlarda bu özellik büyük kolaylık sağlıyor.

Efor Takibi – Dağlarda Yüksek Verimlilik

Trail koşusu beni inanılmaz farklı arazi tiplerinden geçiriyor: Réunion Adası’ndaki volkanik yamaçlar, Hardrock’taki dik Alp tırmanışları ya da Fas’taki kumullar… Nerede antrenman yaparsam yapayım, hazırlık sürecinde verimlilik kritik öneme sahip. Bu da yoğunluğumu doğru ölçmekle başlıyor; böylece çok hızlı başlama riskini ya da yanlış bölgede antrenman yapma hatasını önlemiş oluyorum. Uzun dayanıklılık antrenmanlarında yeşil veya sarı bölgelerde (yağ yakma ya da aerobik) kalmak, orta yoğunluğu korumak ve erken yorulmanın önüne geçmek açısından çok değerli. Turuncu ve kırmızı bölgeler (anaerobik ve yüksek yoğunluk) ise yalnızca interval gibi özel çalışmalar için tercih edilmeli; uzun antrenmanlarda veya ultra mesafe yarışlarda kesinlikle uzak durulması gereken bölgeler.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

HUAWEI WATCH GT 6 Pro bu süreci oldukça kolaylaştırıyor. Düz tempo verilerinin yanı sıra eğim ayarlı tempo bilgisi de sunuyor ki bu gerçekten kritik bir ölçüt. Böylece %16’lık bir tırmanıştaki eforumu düz zemindeki tempomla karşılaştırabiliyorum. Özellikle yarışın başında fazla hızlı tırmanma riski olduğunda, bu özellik yoğunluğumu kontrol altında tutmamı sağlıyor. Tabii eğim ayarlı tempo yine de dolaylı bir gösterge. Bu yüzden kalp atış hızı verilerine de güveniyorum. Trail Running modunda kalp atış hızım farklı ekranlarda net şekilde görüntüleniyor ve kalp atış hızını yayınlama özelliğini açarak, saati sürekli kontrol etme ihtiyacım ortadan kalkıyor.

Sıcak havalara özel hazırlık için evde sabit bisikletle bir antrenman yaptım. Bir saat boyunca kalın bir ceket giyerek ısı etkisini artırdım ve yüksek sıcaklıklardaki yarış koşullarını simüle ettim. Bu tür antrenmanlarda kalp atış hızını takip etmek hayati önem taşıyor; çünkü vücut ısısı yükseldikçe kalp atış hızı da çok daha hızlı artıyor. Bu yöntem, bedeni zorlu yarış koşullarına uyum sağlamaya hazırlamanın etkili yollarından biri.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Hassas GPS ve Kalp Atış Hızı Takibi

21 Güne Kadar Pil Ömrü

Profesyonel Seviyede Bisiklet Egzersiz Takibi

Safir Cam ve Titanyum Alaşım

Detaylı Bilgi

Örneğin, UTMB’nin (175 km) ardından yaptığım ilk toparlanma koşusunda kalp atış hızımı 140 bpm’nin altında tutmam gerekiyordu. Saatin yardımıyla, yalnızca birkaç kısa süreli yükseliş dışında ortalama 136 bpm ile koşabildim, bu da güvenli toparlanma için tam olarak ihtiyaç duyduğum seviyeydi. Antrenmanım 1 saat 20 dakika sürdü, 15,26 km koştum ve 460 metre irtifa kazandım. 175 km’lik bir yarışın ardından yapılan ilk çıkış için görece uzun bir koşuydu. Buna rağmen tempom sağlamdı: ortalama 5’15/km. En dikkat çeken nokta ise toparlanma koşusunda ortalama kalp atış hızımın 136 bpm ile biraz yüksek olmasıydı. Bu durum antrenmana yeniden başlarken sık görülür; kalp iyi dinlenmiş olsa da kondisyon bir miktar düştüğü için orta yoğunlukta bile daha hızlı atmaya başlar.

Ancak antrenman hiç bitmeyen bir döngüdür. Uzun ve sağlıklı bir kariyer boyunca sürekli formda kalmak ve yüksek seviyede performans gösterebilmek için, antrenmanlarımdan elde ettiğim verileri bir adım öteye taşımalı ve sunulan bilgileri analiz etmeliyim.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

“Outdoor Koşu modu ve eğim ayarlı tempo verisi, yokuşlarda harcadığım eforu yenilikçi bir yöntemle takip edip ayarlamama imkan tanıdı.”

Bilmeniz iyi olur:

Koşu Tempo Bölgeleri

• Extreme (Aşırı) – maksimum çabayla kısa patlamalar, hız ve güç geliştirme.
  • Anaerobic (Anaerobik) – çok yoğun çaba, maksimum performans ve VO₂ max artırma.
  • Aerobic (Aerobik) – zor ama sürdürülebilir tempo, dayanıklılık yarışları için kritik.
  • Fat Burning (Yağ Yakma) – uzun mesafe etkinlikleri için sabit ve kontrollü tempo.
  • Warm Up (Isınma) – kolay toparlanma temposu, aktif yenilenmeye yardımcı

Koşu Sonrası Analiz – Toparlanmanın Önemi

Antrenmanın ardından kalp atış hızımın toparlanmasını analiz etmek için oturdum. Testin başında 145 bpm olan kalp atışım, seans sonunda 76 bpm’ye düştü. Bu da kalbimin, dinlenme değerim olan 50 bpm’ye yakın seviyeye hızla dönebilme kapasitesinin güçlü olduğunu gösteriyor. Antrenman sonrası yapılan bu hızlı ve basit ölçüm, kalbin yorgunluk durumu hakkında değerli bilgiler sunuyor.

Her koşunun ardından saatteki verileri hemen kontrol ediyorum. İlk olarak kadansıma bakıyorum: ideal olarak dakikada yaklaşık 170 adım, bu da sakatlık riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Ardından ortalama kalp atış hızımı inceliyorum; bu değer, antrenmanın genel yoğunluğunu gösteriyor. Saat ayrıca her antrenman bölgesinde geçirilen süreyi detaylı bir şekilde raporluyor. Ultra dayanıklılık için hazırlık yaparken aerobik ve yağ yakma bölgelerinde geçirilen süreyi en üst seviyeye çıkarmak büyük önem taşıyor.

Bu yüzden yakılan kalorilere de büyük önem veriyorum. Vücudu doğru beslemek, antrenman kadar kritik. Profesyonel bir sporcu olmak yalnızca çok çalışmayı değil, akıllı toparlanmayı da gerektirir; doğru miktarda makro besin içeren öğünler bunun ayrılmaz bir parçasıdır. Günlük karbonhidrat ve protein alımımı, fiziksel aktivite seviyeme göre takip eder; enerji açığı oluşmaması için toplam kalori alımımı da izlerim. Örneğin, 100 g pirinç veya makarna tükettiğimde bunun yaklaşık 350 kcal ve 30–35 g karbonhidrat anlamına geldiğini bilirim. Bu tür bir takip, beslenmemi antrenmanla daha iyi dengelememe yardımcı olur. Daha kapsamlı analiz isteyen sporcular için Huawei Health+, gelişmiş beslenme analizi ve kişiselleştirilmiş öneriler sunarak diyet ile performans hedeflerini hizalamayı kolaylaştırır.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Saat ayrıca, koşu sonrası esnemenin yalnızca bir soğuma rutini olmadığını da hatırlatıyor. Esneme, kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur, sertliği azaltır ve sakatlanma riskini düşürür. Yoğun bir eforun ardından vücudu gevşetmek ise hem esnekliği hem de uzun vadeli performansı artırır.

Özellikle yeni başlayanlar için hangi esnemelerin yapılacağını ve ne kadar süre tutulacağını bilmek kafa karıştırıcı olabilir. Uygulama ise bunu kolaylaştırıyor: rehberli koşu sonrası rutinler sayesinde, antrenman yolculuğuna yeni adım atanlar bile etkili bir şekilde toparlanabiliyor, doğru alışkanlıklar geliştirebiliyor ve bir sonraki seans için motivasyonunu koruyabiliyor.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

“Hızını artır, HUAWEI WATCH GT 6 Pro ile rotanı doğru tut ve bitiş çizgisine ulaşmak için vites yükselt!”

Her Parkurda Güvenilir Partneriniz

Benim için konfor ve güvenilirlik vazgeçilmezdir. HUAWEI WATCH GT 6 Pro, bir cihazdan çok daha fazlası; hem beni güvende tutuyor hem de antrenmanımı en verimli şekilde yapmama yardımcı oluyor. GPX rotalarını önceden hazırlamak, kalp atış hızı bölgelerimi bilmek ve hassas GPS navigasyonuna güvenmek sayesinde doğru yolda kalıyor, kontrolü her zaman elimde tutabiliyorum.

Akıllı saatle yaşadığım deneyimlerden birini hiç unutmuyorum: Kayınvalidemin evine yakın bir yerde koşarken yanlışlıkla sola saptım. Saat hemen uyarı verdi ve rotayı düzelttim. Daha sonra o yanlış yolun uçurumlara çıktığını öğrendim. Tehlikeli bir durumdu ve bu yüzden bundan kaçınmış olmaktan gerçekten mutluyum. Bu olay bir yarış sırasında yaşansaydı, aylarca süren hazırlık boşa gidebilirdi. Dahası, hiçbir sağlık ya da spor istatistiği bu tek anın faydasının yerini tutamazdı. Eğer bir şekilde tehlikeli bir yola saparsam, saatin düşme tespiti ve acil durum arama özelliği sayesinde yardım çağırabileceğimi bilmek de ayrı bir güven veriyor.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro, yalnızca antrenmanları daha verimli kılmakla kalmaz; arazi koşusunu aynı zamanda daha güvenli ve keyifli bir deneyime dönüştürür.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Bu makalenin yazarı Aurélien Dunand-Pallaz’dır. Burada ifade edilen görüşler kendisine aittir.

Bu bilgiler yalnızca genel bilgi amaçlıdır ve herhangi bir bireysel durum için tavsiye niteliği taşımamaktadır; bu nedenle bunlara güvenilmemelidir. Herhangi bir sağlık durumu teşhis edilmek istendiğinde veya en uygun eylem planı belirlenirken bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Kullanıcılar, kendi egzersiz kapasite ve sınırlarına uygun, güvenli ve uygun şekilde egzersiz yapmalıdır.

Kalp atış hızı özelliği tıbbi bir cihaz değildir; dolayısıyla bu özelliğin sağladığı veriler yalnızca referans amaçlıdır ve tıbbi teşhis veya tedavi için esas alınmamalıdır.

Report

Aurélien Dunand-Pallaz

Rapor

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Kopyalandı