Sanal Güç: Dünya Şampiyonu Bir Bisikletçiden Bilgiler

Megan Barker Tarafından Yazıldı

Sanal Güç: Dünya Şampiyonu Bir Bisikletçiden Bilgiler

Okuma süresi: Yaklaşık 7 dakika
Yayınlanma Tarihi 17/10/2025 · 13:10
HUAWEI WATCH GT 6

Yeni HUAWEI WATCH GT 6’yı aldığımda hemen denemek için sabırsızlanıyordum. Normalde antrenmanlarımda gücü, pedal kollarına takılan güç ölçerlerle ölçüyorum. Bu ölçerler, pedal kollarına uygulanan kuvveti ve kadansı ölçmek için bir ivme ölçer veya mıknatıs kullanır. Antrenmanlarımda her gün güç ölçer kullanıyorum. Antrenörüm, seanslarımı güç bölgelerime göre ayarlıyor ve her sürüş veya efor için ulaşmam gereken bir aralık veriyor. Güç verilerimiz ayrıca yarışlar için ekip seçimlerini yönlendirmek ve belirli zaman dilimlerinde gelişimi takip etmek için sıkça kullanılır.

HUAWEI WATCH GT 6

Yazar Hakkında

Megan Barker

Megan Barker

Takım Takip Yarışı Dünya Şampiyonu

Megan Barker profesyonel bir pist bisikletçisidir ve iki kez Takım Takibi Dünya Şampiyonu olmuştur. Son on yıldır Britanya Bisiklet Takımı ile tam zamanlı olarak antrenman yapmaktadır. Bir pist sürücüsü olarak antrenmanları oldukça çeşitlidir: uzun dayanıklılık yol sürüşleri, kısa ve yoğun turbo seansları, kapalı pist antrenmanları, spor salonunda kuvvet antrenmanı ve özel ısı antrenmanını içerir.

Bu makalede

01. Sanal Güç Açıklaması: GPS, Barometre ve Sürücü Verileri Birleştirildi

02. Tüm Bisikletlerinizde Tutarlı Güç Verileri

03. FTP’nin Önemi

04. Bisikletin Ötesinde: Tüm Antrenmanlar İçin Akıllı Saat

LİSTE

Sanal Güç Açıklaması: GPS, Barometre ve Sürücü Verileri Birleştirildi

HUAWEI WATCH GT 6, saatin sanal güç ölçerinde ölçülen güç yerine sanal (simüle edilmiş) gücü kullanıyor. Bu, GPS (hız ölçümü), yerleşik barometre (irtifa ve eğim ölçümü) ve sürücü ağırlığı gibi verileri kullanarak sürüş için tahmini bir güç hesaplama yöntemidir. Kesinlikle çok kullanışlı ve bir güç ölçer satın almaktan çok daha uygun maliyetli bir cihaz!

HUAWEI WATCH GT 6

Planımda iki sabit antrenman sürüşü vardı ve bunlar Sanal Güç’ü öğrenmeye başlamak ve verilerin benim normal güç ölçer ve bisiklet bilgisayarı kurulumumla nasıl karşılaştırıldığını görmek için mükemmeldi.

- İlk sürüşüm yaklaşık 2,5 saat sürdü ve ölçülen ortalama güç 130 W (normalize edilmiş 142 W) idi. HUAWEI akıllı saat bana ortalama 149 W sanal güç verdi.

HUAWEI WATCH GT 6
HUAWEI WATCH GT 6

- İkinci sürüşüm 2 saat sürdü ve ölçülen ortalama güç 124 W (normalize edilmiş 132 W) idi. Akıllı saat yine ortalama 149 W sanal güç gösterdi.

HUAWEI WATCH GT 6
HUAWEI WATCH GT 6

Akıllı saatin değerleri güç ölçerden biraz farklı olsa da, rüzgar gibi faktörlerin sanal güç için sınırlayıcı olabileceğini biliyorum. Genel sonuçlar, antrenman için iyi bir referans sağlamak için yeterli. Görünüşe göre saati ne kadar uzun süre takarsanız, o kadar çok veri toplayabilir ve sanal güç sayısı o kadar doğru olur. Bu yüzden antrenman sırasında kullanmaya devam etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Performans verilerinin karşılaştırması: Sol, HUAWEI WATCH GT 6 ile sanal güç ölçümü; Sağ, bisiklette gerçek güç ölçer ölçümü.

HUAWEI GT 6 Pro’daki tüm bu verilere erişim, her antrenman seansının mümkün olan en verimli şekilde yapılmasını sağlamama yardımcı oluyor.

Tüm Bisikletlerinizde Tutarlı Güç Verileri

Sanal Güç özelliği, ister profesyonel bir bisikletçi olun, ister sadece formda kalmak isteyin, tüm antrenman seanslarında ilerlemeyi izlemek için doğru bir istatistik olduğunu gösterir. Büyük bir hedefe doğru antrenman yaparken idealdir; sporcu seansları doğru şekilde değerlendirebilir, ilerlemeyi ölçebilir ve kişisel en iyi performansa ulaşabilir! Eğer bir güç ölçeriniz varsa, HUAWEI WATCH GT 6’yı bağlayabilir ve ölçülen gücü kullanabilirsiniz, böylece bu seçeneğe de sahip olursunuz. Benim gibi birden fazla farklı bisiklete sahip biri için birden fazla güç ölçer satın almak yerine tek bir akıllı saat kullanmak büyük tasarruf sağlar!

Güç değerlerinin dışında, kalp atış hızının ne kadar doğru ölçüldüğünden etkilendim. Daha önce egzersiz sırasında bir akıllı saatin kalp atış hızını ölçme doğruluğu konusunda biraz şüpheliydim, ancak HUAWEI WATCH GT 6, tüm sürüş boyunca göğüs bandı kalp atış hızı monitörümle paralel olarak ölçüm yaptı ve sürüş sonunda tam olarak aynı ortalama kalp atış hızını, 133 BPM, verdi; bu, veri resimlerinde de gösterilmektedir.

HUAWEI WATCH GT 6

HUAWEI WATCH GT 6 modelinde GPS doğruluğu geliştirilmiş ve bu, sanal güç güvenilirliği için önemli bir faktör olduğundan, yolda mümkün olan en doğru verileri almak için kritik öneme sahiptir. Hız, eğim ve irtifa ölçebilir ve tüm bu bilgileri kullanarak sanal gücü hesaplar. Sık sık yolların sürekli inişli çıkışlı olduğu Peak District’te antrenman yaptığım için irtifa ve eğim ölçümlerinin doğru olması çok önemlidir.

Bir diğer sevdiğim ama kullanmak zorunda kalmadığım özellik, düşme tespit özelliği. Bu, bir darbeyi algılayabilir ve acil durum kişinizi uyarmaya hazırlar. Bu, özellikle çoğu zaman yalnız ve kırsal alanlarda antrenman yaptığım için güvenlik açısından harika bir özelliktir. Çevrimdışı haritalar da, Peak District’te yeni yollar ve parkurları keşfederken kaybolmamam için kışın yapılacak bazı gravel sürüşleri için çok kullanışlı olacaktır.

HUAWEI WATCH GT 6

Kış boyunca HUAWEI GT 6’yı kullanmak için heyecanlıyım, çünkü güç ölçer olmayan gravel bisikletimle sık sık uzun sürüşler yapıyorum. Artık tüm sürüşlerim için güç verilerine sahip olacağım.

Saattaki otomatik duraklatma fonksiyonu, doğru veri toplamak için de çok kullanışlıdır. Deneyimlerime göre, bu fonksiyon normalde yalnızca belirli bisiklet bilgisayarlarında bulunur, bu yüzden bir akıllı saatte olması harika. Özellikle benim gibi şehirde yaşayan biri için, her sürüşün ilk ve son 20 dakikası trafik ışıklarında sürekli durup başlamakla geçiyor. Otomatik duraklatma fonksiyonu sayesinde ortalama hız ve güç trafikte beklerken etkilenmez.

HUAWEI WATCH GT 6
HUAWEI WATCH GT 6

Hassas GPS ve Kalp Atış Hızı Takibi

21 Güne Kadar Pil Ömrü

Sanal Bisiklet Güç Ölçümü ile Profesyonel Seviyede Bisiklet Egzersiz Takibi

İkonik Şık Tasarım

Detaylı Bilgi

FTP’nin Önemi

FTP (Fonksiyonel Eşik Gücü), bisiklete takılan güç ölçerlerle yapılan ölçümlere dayanır ve ardından HUAWEI WATCH GT 6 ile doğrudan eşleştirilebilir. Bir profesyonel bisikletçi olarak, FTP benim takip ettiğim en önemli değerlerden biridir. Bu, bir saat boyunca sürdürebileceğim maksimum gücü gösterir ve antrenmanlarımı yapılandırmak için kullandığım antrenman bölgelerini tanımlar. Doğru bölgelerde antrenman yaparak dayanıklılığı artırabilir, gücü geliştirebilir veya yarış günü performansını keskinleştirebilirim. FTP’yi laboratuvar ortamında ölçmek çok zahmetlidir ve akıllı saat, bu değerleri bileğimde sunan çok pratik bir alternatiftir.

Bilmekte Fayda Var: Güç Bölgeleri

Bisiklet güç bölgeleri FTP’nize dayanır ve antrenman yoğunluğunu yapılandırmaya yardımcı olur. Her bölgenin belirli bir amacı vardır:

• Bölge 1 – Aktif İyileşme (<55% FTP):
yorgunluk eklemeden iyileşmeye yardımcı çok hafif efor.

• Bölge 2 – Dayanıklılık (55–75% FTP):
aerobik kondisyonu geliştirmek için sabit tempo, genellikle uzun sürüşlerde kullanılır.

• Bölge 3 – Tempo (75–90% FTP):
aerobik dayanıklılık için orta-yoğunlukta efor; verimli antrenman kazanımları için sweet spot (88–93% FTP) içerir.

• Bölge 4 – Laktat Eşiği (90–105% FTP):
laktik asit toleransını artırmak için FTP’de veya biraz üzerinde sürüş.

• Bölge 5 – VO₂Max (105–120% FTP):
aerobik kapasiteyi artırmak için yüksek yoğunluklu interval (3–15 dk).

• Bölge 6 – Anaerobik Kapasite (120–150% FTP):
kısa patlamalarla anaerobik güç ve laktat toleransını artırır.

• Bölge 7 – Nöromusküler Güç (≥150% FTP):
nöromusküler verimliliği artırmak için maksimum sprintler

Bisikletin Ötesinde: Tüm Antrenmanlar İçin Akıllı Saat

Ayrıca, çok çeşitli bir antrenman haftası yapan biri olarak, tüm idmanlarımı takip edebilecek tek bir cihazım var. HUAWEI WATCH GT 6’yı spor salonu antrenmanımı takip etmek için de kullandım, böylece saat tüm haftamın verilerini alabiliyor ve bana daha doğru iyileşme süreleri ile kalp atışı, oksijen doygunluğu, kalori yakımı ve antrenman süresi sağlayabiliyor. Özellikle kullanışlı: hangi antrenman bölgesinde olduğumu tam olarak gösteren ekran.

HUAWEI WATCH GT 6

Benim için bu akıllı saat, aktif bir kişi için mükemmel bir çok amaçlı cihaz. Öncelikle, 24/7 takabileceğiniz bir saat, bu da uyku saatlerinden ve dinlenme kalp atış hızından antrenman seanslarına ve toparlanmaya kadar her şeyi takip etmek istediğinizde harika. Standart bir akıllı saatten çok, şık bir takı gibi görünmesi de ayrıca hoşuma gidiyor!

HUAWEI WATCH GT 6
HUAWEI WATCH GT 6

Bu makalenin yazarı Megan Barker’dır. İfade edilen görüşler kendisine aittir.

Bu bilgiler yalnızca genel bilgi olarak kullanılmalıdır ve herhangi bir bireysel duruma ilişkin tavsiye olarak alınmamalı ve bu şekilde güvenilmemelidir. Herhangi bir durumu teşhis etmeye çalışırken veya sağlıkla ilgili bir konuda en iyi eylem planını belirlerken bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Kullanıcılar, kendi egzersiz yetenekleri ve sınırlarına uygun, güvenli ve uygun şekilde egzersiz yapmalıdır.

Kalp atışı, SpO₂ ve uyku izleme özellikleri tıbbi cihaz değildir; bu nedenle izleme verileri ve sonuçları yalnızca referans amacıyla kullanılmalı ve tıbbi tanı veya tedavi için temel olarak kullanılmamalıdır.

Megan Barker

Megan Barker

HUAWEI WATCH GT 6

Kopyalandı