Dalej niż wrak: HUAWEI WATCH Ultimate 2 w akcji
Autorem tekstu jest Sabine Kerkau
Dalej niż wrak:
HUAWEI WATCH Ultimate 2 w akcji
Czas czytania: 10 minutOpublikowano 04/02/2026 07:00
Czas czytania: 10 minut
Opublikowano 04/02/2026 07:00
Na początku mojej przygody z nurkowaniem zachwycały mnie kolorowe ryby i bogate rafy koralowe w ciepłych oceanach. Bardzo szybko jednak zdałam sobie sprawę, że moja prawdziwa pasja to wraki, jaskinie i kopalnie. To tam mogę w pełni zaspokajać swoją ciekawość oraz pragnienie odkrywania miejsc dostępnych dla niewielu osób.
W tym artykule
01. Wprowadzenie: Podwodne odkrywanie wraków
02. Pierwsze testy HUAWEI WATCH Ultimate 2 w krystalicznie czystych wodach Florydy
03. Konfiguracja zegarka i sprzętu do technicznego nurkowania wrakowego i kopalnianego
04. Odkrywaj świat podwodny: korzystając pod wodą z zegarka HUAWEI WATCH ULTIMATE 2
05. Zegarek HUAWEI WATCH Ultimate 2 jako narzędzie do wymagającego nurkowania technicznego
06. Więcej niż towarzysz w nurkowaniu: Jak korzystam z zegarka na lądzie
Wprowadzenie: Podwodne odkrywanie wraków
Najbardziej ekscytujące momenty mojej nurkowej kariery to te spędzone przy nieznanych wrakach oraz w
niezbadanych częściach jaskiń i kopalń. W takich sytuacjach czasem czuję się trochę jak Neil Armstrong.
Patrzę na coś, czego ludzkie oko nigdy wcześniej nie widziało. Dotarcie do tego punktu zajęło mi ponad
dwadzieścia pięć lat. Nieodkryte wraki i niezbadane jaskinie rzadko znajdują się na głębokościach łatwo
dostępnych dla nurków rekreacyjnych. Takich wypraw nie da się tak po prostu zarezerwować w biurze
podróży.
Dziś jestem w uprzywilejowanej sytuacji, w której mogę wybierać swoje wyprawy i często organizuję je
samodzielnie. Wraz z moim zespołem poszukuję wraków, dokumentuję je i staram się ustalić ich historię na
głębokościach sięgających do 130 metrów, a wyniki naszej pracy publikujemy w różnych magazynach
nurkowych. To, co przede wszystkim czyni to możliwym, to mój zespół oraz – oczywiście – mój sprzęt.
Pierwsze testy HUAWEI WATCH Ultimate 2 w krystalicznie czystych wodach Florydy
Większość moich nurkowań odbywa się w głębokiej, ciemnej i zimnej wodzie. Od czasu do czasu równie
chętnie nurkuję także w cieplejszych i płytszych wodach. Tym razem były to słodkowodne źródła Florydy.
Słyną one z krystalicznie czystej wody oraz pięknych systemów jaskiniowych. Miałam tam idealną okazję,
aby naprawdę przetestować nowy HUAWEI
WATCH Ultimate 2.
W źródłach Florydy mogłam przetestować zarówno zegarek, jak i kamerę sportową Insta360 X5 w warunkach
oświetleniowych bardzo zbliżonych do tych, które towarzyszą moim typowym nurkowaniom wrakowym i
jaskiniowym. Dobra czytelność danych, wyraźny ekran oraz prosta obsługa przy ograniczonej widoczności są
niezbędne, jeśli chcę korzystać z komputera podczas wymagających nurkowań. Do dokumentacji potrzebuję
również kamer o wysokiej czułości, które zapewniają użyteczne rezultaty nawet przy słabym oświetleniu.
Za każdym razem, gdy nurkuję, poruszam się w środowisku zasadniczo wrogim człowiekowi. Muszę mieć stuprocentowe zaufanie do mojego sprzętu – niezależnie od tego, czy znajduję się na głębokości dziesięciu, czy stu metrów. Źródła na Florydzie zapewniły dokładnie takie warunki, jakie były potrzebne do przetestowania nowego, kluczowego dla bezpieczeństwa elementu wyposażenia. Pierwsze nurkowania z nowym wyposażeniem zawsze wykonuję w warunkach mniej ekstremalnych niż te, w których zwykle nurkuję.
Konfiguracja zegarka i sprzętu do technicznego nurkowania wrakowego i kopalnianego
Zegarek HUAWEI WATCH Ultimate 2 nie jest dla mnie całkowitą nowością. Niektóre funkcje są mi już znane z mojego HUAWEI WATCH GT 5 Pro – zegarka, który bardzo lubię. Tym razem z niecierpliwością czekałam, aby wypróbować flagowy model z oferty zegarków smartwatch HUAWEI. Łączy on niemal wszystko, czego można oczekiwać od nowoczesnego smartwatcha dla nurków rekreacyjnych oraz ambitnych nurków technicznych, oraz posiada certyfikację do głębokości 150 metrów. Dostępna jest również oparta na sonarze opcja komunikacji podwodnej między dwoma zegarkami HUAWEI WATCH Ultimate 2 oraz funkcja SOS. Dodatkowo dane z aplikacji HUAWEI Zdrowie można powiązać z materiałem wideo z kamery Insta360 X5 za pośrednictwem aplikacji Insta360.
Podwodna komunikacja sonarna
Nurkowanie do 150 m
Luksusowa koperta z płynnego metalu i szkło szafirowe
Multisensoryczna technologia X-TAP
Dobór mojego sprzętu zawsze zależy od rodzaju planowanego nurkowania. Jednocześnie staram się, aby podstawowe elementy mojego zestawu pozostawały jak najbardziej niezmienne. Im większa jest ta stała część mojego zestawu, tym bezpieczniej czuję się ja – i mój zespół. Każdy musi znać swój sprzęt tak dobrze, aby stał się on niemal częścią jego ciała. Każdy element powinien zapewniać możliwość niemal automatycznej obsługi, bez długiego, świadomego zastanawiania się.
Mój podstawowy zestaw do głębokich, zimnych nurkowań
• Suchy skafander z butami oraz szczelnym kołnierzem na szyi i nadgarstkach, które uniemożliwiają
dostanie się wody do środka.
• W zależności od temperatury wody – jeden lub kilka kombinezonów podspodnich oraz kamizelka
grzewcza.
• Maska i płetwy, które znam doskonale.
Podczas niemal 99 procent nurkowań korzystam z aparatu oddechowego. Jest to system o obiegu zamkniętym.
Wydychany gaz oddechowy nie jest uwalniany do wody, lecz wraca do worka oddechowego, a następnie
przepływa przez pochłaniacz wypełniony wapnem sodowanym. Wapno wiąże dwutlenek węgla z mojego wydechu,
dzięki czemu CO₂ jest usuwany z gazu oddechowego.
Najbardziej krytycznym elementem wyposażenia jest komputer nurkowy. Nurkowie techniczni zazwyczaj noszą co najmniej dwa niezależne urządzenia. Sterownik w aparacie oddechowym pełni funkcję mojego głównego komputera nurkowego. Jako zapasowy komputer używam drugiego urządzenia, które powinno jak najdokładniej odpowiadać wskazaniom urządzenia głównego. Obejmuje to głębokość, całkowity czas nurkowania, obowiązek dekompresyjny oraz głębokości i czasy przystanków dekompresyjnych. W przypadku awarii aparatu oddechowego mogę nadal bezpiecznie wynurzyć się na powierzchnię, korzystając z zapasowego komputera oraz butli awaryjnych, które zabieram na wypadek nagłych sytuacji.
„Zegarek HUAWEI WATCH Ultimate 2 spełnia wszystkie kryteria, których oczekuję od odpowiedniego narzędzia zapasowego do nurkowań z aparatem oddechowym.”
Odkrywaj świat podwodny: korzystając pod wodą z zegarka HUAWEI WATCH ULTIMATE 2
Zegarek HUAWEI
WATCH Ultimate 2 spełnia wszystkie kryteria, których oczekuję od odpowiedniego narzędzia
zapasowego do nurkowań z aparatem oddechowym. Oparta na sonarze komunikacja podwodna między dwoma
zegarkami ma potencjał, aby stać się realnym zwiększeniem bezpieczeństwa w nurkowaniu technicznym.
Moje pierwsze nurkowanie testowe w jaskini Devil’s Den
Moje pierwsze nurkowanie z zegarkiem HUAWEI
WATCH Ultimate 2 odbyło się w jaskini Devil’s Den na Florydzie. Dla mnie było to bardzo płytkie
nurkowanie, gdzie maksymalna głębokość wyniosła około dwunastu metrów. Nurkowałam w konfiguracji czysto
rekreacyjnej, z pojedynczą dwunastolitrową butlą ze sprężonym powietrzem.
Taka konfiguracja była idealna do testowania zegarka. Po skonfigurowaniu zegarka do nurkowania
rekreacyjnego i przygotowaniu kamery Insta360 X5 powoli zanurzyłam się w krystalicznie czystej wodzie o
przyjemnej temperaturze około dwudziestu trzech stopni Celsjusza. Tryb nurkowania w zegarku uruchomił
się automatycznie. Kamerę włączyłam ręcznie nieco później.
Podczas tego nurkowania używałam zegarka HUAWEI WATCH Ultimate 2 jako mojego głównego narzędzia nurkowego. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona czytelnością wyświetlanych danych oraz prostą obsługą. Nawet w ciemniejszych częściach jaskini ekran pozostawał wyraźny. Kompas również działał bardzo niezawodnie. Gdy porównałam jego wskazań z moim komputerem nurkowym po zakończeniu nurkowania, nie stwierdziłam żadnych istotnych różnic.
Po wynurzeniu tryb nurkowania wyłączył się automatycznie. W aplikacji HUAWEI Zdrowie znalazłam później wszystkie dane z nurkowania, w tym profil głębokości oraz krzywą temperatury. Analiza nurkowania w tak szczegółowej formie sprawiła mi dużą przyjemność, a dane przedstawione na czytelnym wykresie były bardzo przejrzyste.
Praktyczne informacje
– korzyści z używania aparatu oddechowego.
• Zużycie gazu jest znacznie mniejsze niż w systemie o obiegu otwartym, dzięki czemu możliwe są
dłuższe i głębsze nurkowania.
• Ten system może przez cały czas dostarczać optymalną mieszankę gazową dla aktualnej głębokości, co
może skrócić czasy dekompresji. W nurkowaniu z obiegiem otwartym skład gazu pozostaje stały, chyba
że nurek przełącza się między kilkoma butlami z różnymi mieszankami.
Zegarek HUAWEI WATCH Ultimate 2 jako narzędzie do wymagającego nurkowania technicznego
HUAWEI
WATCH Ultimate 2 został zaprojektowany do nurkowań technicznych na głębokość do 150 metrów. Jego
konfiguracja jest intuicyjna i szybka. Można zdefiniować kilka mieszanek gazowych i zapisać je w
profilu. Można ustawić różne ciśnienia parcjalne tlenu dla poszczególnych etapów nurkowania, dostosować
wartości GF (ang. gradient factors) oraz dodać alarmy maksymalnej głębokości i maksymalnego czasu.
Dla mnie jeden aspekt jest szczególnie interesujący. Dwa zegarki HUAWEI WATCH Ultimate 2 mogą wymieniać
pod wodą
zdefiniowane wcześniej komunikaty za pomocą sonaru. Obejmują one zarówno proste emoji, jak i bardzo
konkretne komunikaty awaryjne. Na przykład są takie komunikaty, jak: „potrzebuję gazu dekompresyjnego”,
„utknęłam” lub „jest mi zimno”. Na wypadek najgorszych scenariuszy istnieje łatwo dostępna opcja SOS.
Dokładne planowanie nurkowania stanowi kluczowy element nurkowania technicznego. Przed wejściem do wody
chcę wiedzieć, jakiego zużycia gazu mogę się spodziewać oraz jak długo prawdopodobnie potrwa całe
nurkowanie. HUAWEI
WATCH Ultimate 2 bardzo skutecznie wspiera ten proces planowania.
Pod wodą mogę uzyskać dostęp do wszystkich istotnych danych, obracając górną prawą koronkę. Jeśli
nurkuję z kilkoma gazami dekompresyjnymi, mogę przełączać się między nimi, naciskając lewy przycisk,
wybierając odpowiedni gaz i potwierdzając go dolnym prawym przyciskiem. Działa to niezawodnie nawet w
grubych rękawicach w zimnej wodzie.
Parametry takie jak gazy dekompresyjne czy GF (ang. gradient factors) można korygować w trakcie
nurkowania, jeśli warunki ulegną zmianie i konieczne jest zastosowanie zmodyfikowanego planu. Doceniam
również informację o pozostałym czasie pracy baterii, która pojawia się natychmiast po uruchomieniu
trybu nurkowania. W nurkowaniu technicznym czasy trwania nurkowań liczone w kilku godzinach są czymś
normalnym. W takich sytuacjach jasna informacja o pozostałym czasie pracy baterii jest czymś znacznie
więcej niż tylko miłym dodatkiem. Staje się ona czynnikiem bezpieczeństwa.
Jak zawsze w nurkowaniu technicznym, funkcja ta powinna być częścią kompleksowej koncepcji
bezpieczeństwa, a nie używana jako jedyne źródło krytycznych informacji dekompresyjnych. Funkcja używana
w przemyślany sposób stanowi bardzo silny element nowoczesnej konfiguracji.
„Z zegarka HUAWEI WATCH Ultimate 2 korzystam nie tylko pod wodą. W codziennym życiu stał się on stałym asystentem na moim nadgarstku”.
Więcej niż towarzysz w nurkowaniu: Jak korzystam z zegarka na lądzie
Z zegarka HUAWEI
WATCH Ultimate 2
korzystam nie tylko pod wodą. W codziennym życiu stał się on stałym asystentem na moim nadgarstku.
Jednym dotknięciem czujnika X-TAP monitoruje moje najważniejsze parametry zdrowotne oraz pomaga mi
zachować równowagę między treningiem, regeneracją i planowaniem wypraw.
Używam go do wykonywania połączeń, sprawdzania wiadomości, słuchania muzyki oraz szybkiego sprawdzenia
pogody przed zaplanowaniem kolejnego dnia nurkowego. Gdy jestem w nowym miejscu, korzystam z funkcji
nawigacyjnych, aby znaleźć najbliższą kawiarnię lub restaurację. Zegarek jest wystarczająco wytrzymały,
by sprawdzić się w trudnych warunkach, a jednocześnie na tyle elegancki, że pasuje na konferencję czy
prezentację.
Jedną z funkcji, które osobiście bardzo lubię, jest animowana tarcza zegarka. Moim aktualnym ekranem
startowym jest krótki film przedstawiający surfera płynącego w tunelu głębokiej, błękitnej fali. Gdy
zmienia się mój nastrój, mogę również zmienić animację. To drobny detal, ale każdego dnia przypomina mi
o potędze i pięknie wody – zarówno nad, jak i pod powierzchnią.
Mogę bez wahania powiedzieć, że ten zegarek będzie towarzyszył mi podczas wielu przyszłych wypraw. Od
płytkich źródeł na Florydzie po mroczne wraki na głębokości przekraczającej sto metrów.
Autorką tego artykułu jest Sabine Kerkau. Wyrażone opinie są jej własnymi przemyśleniami.
Informacje zawarte w artykule mają charakter ogólny i nie powinny być traktowane jako porada w
odniesieniu do konkretnej sytuacji i nie mogą być w tym celu używane. W przypadku próby diagnozy
schorzenia lub ustalania najlepszego sposobu postępowania w kwestiach zdrowotnych należy skonsultować
się z pracownikiem służby zdrowia.
Obsługuje nurkowanie do 150 metrów. Po zakończeniu używania urządzenia w wodzie należy je niezwłocznie
wyczyścić i wysuszyć, usunąć plamy wody z powierzchni produktu i wszystkich otworów oraz użyć funkcji
drenażu urządzenia, aby uniknąć negatywnego wpływu na jego działanie.
Użytkownicy powinni ćwiczyć w sposób bezpieczny i dostosowany do własnych możliwości i ograniczeń
fizycznych.
Kamera Insta360 jest niezależną marką i w żaden sposób nie jest powiązana ani nie należy do żadnej serii
zegarków smartwatch HUAWEI.
Czytaj więcej
Sprawdź
Skopiowany