Jak GPS w HUAWEI WATCH GT 6 Pro wspiera biegaczy trailowych?

Guided by GPS: How HUAWEI WATCH GT 6 Pro Supports Trail Runners

Autorem tekstu jest Aurélien Dunand-Pallaz

Jak GPS w
HUAWEI WATCH GT 6 Pro wspiera biegaczy trailowych?

Czas czytania: 9 minut
Opublikowano 14/10/2025 · 09:35
Czas czytania: 9 minut
Opublikowano 14/10/2025 · 09:35

Nazywam się Aurélien Dunand-Pallaz i jestem profesjonalnym biegaczem trailowym z Francji. Mieszkam nad Jeziorem Annecy, w sercu francuskich Alp – to idealne miejsce do uprawiania tego sportu.

W 2023 roku, podczas mojego zwycięstwa w Diagonale des Fous na wyspie Reunion, objąłem prowadzenie już na 15. kilometrze. Biegnąc samotnie w nocy, mimo że trasa była oznaczona, straciłem około 2 minuty, ponieważ przegapiłem zakręt. Może nie wydaje się to dużo, ale na czele wyścigu każda minuta się liczy. Mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć, że nie zabłądziłbym, gdybym miał przy sobie narzędzie, które utrzymuje mnie na właściwym torze.

Jako profesjonalny biegacz trailowy najbardziej cenię w smartwatchu trzy rzeczy: dokładne GPS do poruszania się po nieznanych trasach, funkcje monitorowania wydajności oraz dane po biegu, które pozwalają przeanalizować moje wyniki. W trakcie kariery korzystałem z wielu smartwatchy i miałem okazję przetestować także HUAWEI WATCH 5. Natomiast, HUAWEI WATCH GT 6 Pro wprowadził kilka ulepszeń, które szczególnie zainteresowały mnie jako biegacza trailowego. Po wykorzystaniu go zarówno w czasie treningu, jak i podczas zawodów, chciałbym podzielić się moimi spostrzeżeniami z tymi, którzy równie mocno pasjonują się bieganiem.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

O autorze

Aurélien Dunand-Pallaz

Aurélien Dunand-Pallaz

Profesjonalny ultramaratończyk
z Francji

Aurélien Dunand-Pallaz biega po trasach trailowych od 2012 roku. W ciągu swojej kariery zdobył m.in. tytuł mistrza Francji Espoir w 2013 roku, mistrza Francji seniorów w 2018 roku, zajął 2. miejsce w UTMB w 2021 roku oraz zwyciężył w legendarnych wyścigach Hardrock 100 i Diagonale des Fous w 2023 roku. Ostatnio Aurélien wygrał Trail Verbier by UTMB (76 km, wzniesienie 5000 m) i ukończył UTMB 2024 na 20. miejscu po bardzo trudnym dniu.

W tym artykule

01. Nawigacja i bezpieczeństwo w terenie

02. Monitorowanie wysiłku – precyzja w górach

03. Analiza po biegu – regeneracja ma znaczenie

04. Niezawodny partner na każdym szlaku

WRÓĆ

Nawigacja i bezpieczeństwo w terenie

Biegi trailowe oznaczają obcowanie z naturą – bezpieczeństwo jest dla mnie zawsze priorytetem. Aby je zapewnić, muszę znać swoje trasy lub przygotować je wcześniej. Orientacja w terenie jest kluczowa. Na początku korzystałem z map papierowych. Później używałem aplikacji mobilnych z GPS, ale wyciąganie telefonu w trakcie biegu jest niepraktyczne, a czasem wręcz niebezpieczne.

W nieznanym terenie potrzebuję niezawodnego narzędzia z bardzo dokładnym GPS, które pozwali mi zachować spokój i skupić się na wynikach. Możliwość umieszczania znaczników na trasie może być bardzo przydatna podczas zawodów – pozwala na zaznaczenie punktów pomocy na mapie lub ważnych miejsc, np. początku długiego podbiegu.

W HUAWEI WATCH GT 6 Pro po prostu importuję trasę w formacie GPX do aplikacji HUAWEI Zdrowie i synchronizuję ją z zegarkiem. Jakość mapy bazowej jest bardzo dokładna, a powiększanie lub pomniejszanie jest łatwe dzięki pokrętłu zegarka. Dodatkowo mapa pokazuje nazwy miejscowości, jak na zrzucie ekranu („La Côte”).

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Często planuję swoje trasy w aplikacji Strava, a następnie przenoszę plik GPX. Możliwe jest także automatyczne synchronizowanie importowanych tras zewnętrznych ze smartwatchem – w aplikacji mogę przechowywać do 50 tras. Uważam, że nawigacja w czasie rzeczywistym w zegarku została znacznie ulepszona i jest dokładniejsza niż w zegarkach, których używałem wcześniej, zwłaszcza podczas treningów w nowych miejscach, gdzie nie znam każdej ścieżki.

Monitorowanie wysiłku – precyzja w górach

Biegi trailowe prowadzą mnie przez niesamowitą różnorodność terenu: wulkaniczne zbocza na wyspie Reunion, strome alpejskie podbiegi podczas Hardrock, czy wydmy w Maroku. Niezależnie od miejsca treningu czy zawodów, kluczowa jest efektywność przygotowań. Oznacza to mierzenie intensywności, aby nie ruszać za szybko, ani nie trenować w niewłaściwej strefie. Podczas długich sesji wytrzymałościowych bardzo ważne jest pozostawanie w zielonej lub żółtej strefie (spalanie tłuszczu lub aerobowa), aby utrzymać umiarkowaną intensywność i uniknąć zbyt szybkiego zmęczenia. Pomarańczowa i czerwona strefa (anaerobowa i ekstremalna) powinny być osiągane tylko w określonych sesjach, takich jak trening interwałowy, i należy ich unikać podczas długich treningów lub zawodów na długim dystansie.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

HUAWEI WATCH GT 6 Pro ułatwia to zadanie. Poza zwykłym tempem, zegarek pokazuje także tempo skorygowane o nachylenie – kluczową miarę. Pozwala porównać wysiłek na 16-procentowym podbiegu z tym, jaki byłby na płaskim terenie. Dzięki temu mogę kontrolować intensywność, zwłaszcza na początku wyścigu, gdy łatwo jest ruszyć zbyt szybko. Oczywiście tempo skorygowane o nachylenie jest wskaźnikiem pośrednim, dlatego dodatkowo polegam na monitorowaniu tętna, wyraźnie wyświetlanym na różnych ekranach w trybie Biegu przełajowego, gdzie można również włączyć opcję odczytywania tętna, eliminując potrzebę spoglądania na zegarek.

Aby przygotować się do biegania w wysokich temperaturach, przeprowadziłem trening na rowerze stacjonarnym w domu. Przez godzinę nosiłem ciężką kurtkę, aby wzmocnić efekt ciepła i symulować wyścig w wysokich temperaturach. W takim treningu monitorowanie tętna jest kluczowe, ponieważ rośnie ono znacznie szybciej przy podwyższonej temperaturze ciała. Ta metoda pozwala skutecznie przygotować organizm na wymagające warunki podczas wyścigu.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Ultraprecyzyjny GPS i śledzenie aktywności

Superwytrzymała bateria do 21 dni

Profesjonalne statystyki kolarskie

Stylowy wygląd i trwałość na lata

Dowiedz się więcej

Na przykład podczas pierwszego biegu regeneracyjnego po UTMB (175 km) musiałem utrzymać tętno poniżej 140 BPM (ang. beats per minute; uderzenia na minutę). Dzięki zegarkowi udało mi się osiągnąć średnio 136 BPM, z kilkoma tylko krótkimi skokami – dokładnie to, czego potrzebowałem, aby bezpiecznie się zregenerować. Sesja trwała 1 godzinę i 20 minut, obejmując 15,26 km ze wzniesieniem 460 metrów. Był to stosunkowo długi bieg jak na pierwsze wyjście po 175-kilometrowym wyścigu. Mimo to, tempo było solidne – średnio 5’15/km. Najbardziej rzuciło mi się w oczy to, że moje średnie tętno było nieco wysokie i wyniosło 136 BPM podczas biegu regeneracyjnego. Często zdarza się tak, że przy powrocie do treningu serce jest wypoczęte, ale nieco mniej wytrenowane, co powoduje szybsze bicie nawet przy umiarkowanym wysiłku.

Ale trening to niekończący się cykl. Aby utrzymać stałą formę i osiągać wysokie wyniki przez długą i zdrową karierę, muszę pójść o krok dalej z danymi z moich sesji i dokładnie je przeanalizować.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

“Tryb biegu przełajowego i dane o skorygowaniu tempa na zegarku HUAWEI WATCH GT 6 Pro, uwzględniają nachylenie terenu i pozwalają mi monitorować, i dostosowywać wysiłek podczas podchodzenia pod górę w zupełnie nowy i innowacyjny sposób.”

Warto wiedzieć:

Strefy tempa biegu:

• Ekstremalne – krótki, maksymalny wysiłek; rozwijające szybkość i siłę.
  • Beztlenowe – bardzo intensywny wysiłek; poprawia maksymalną wydolność i VO₂ Max.
  • Tlenowe – wysiłek wymagający, ale możliwy do utrzymania; kluczowy w biegach wytrzymałościowych.
  • Spalanie tłuszczu – stałe, kontrolowane tempo na długich dystansach.
  • Rozgrzewka – spokojne, regeneracyjne tempo; wspomaga aktywną regenerację.

Analiza po biegu – regeneracja ma znaczenie

Po zakończeniu sesji siadałem, aby przeanalizować regenerację mojego tętna. Na początku testu moje tętno wynosiło 145 BPM, a pod koniec spadło do 76 BPM. Pokazuje to dużą zdolność serca do powrotu do wartości bliskiej wartości wyjściowej (moje tętno spoczynkowe wynosi 50 BPM). Ten szybki i prosty pomiar po treningu dostarcza cennych informacji o zmęczeniu serca.

Po każdym biegu od razu sprawdzam dane z zegarka. Najpierw rytm kroków: idealny to około 170 kroków na minutę, co zmniejsza ryzyko kontuzji. Następnie patrzę na średnie tętno, które określa ogólną intensywność sesji treningowej. Smartwatch pokazuje także czas spędzony w każdej strefie treningowej – w przygotowaniach do bardzo intensywnego wytrzymałościowego wysiłku kluczowe jest maksymalizowanie czasu w strefie aerobowej i spalania tłuszczu.

Dlatego zwracam dużą uwagę na spalone kalorie. Odpowiednia regeneracja poprzez odżywianie jest równie ważna jak sam trening. Bycie profesjonalnym sportowcem oznacza nie tylko ciężką pracę, ale także mądrą regenerację – posiłki z odpowiednią ilością makroskładników są częścią pracy. Skupiam się na śledzeniu gramatury węglowodanów i białka, które spożywam każdego dnia w zależności od poziomu aktywności, jednocześnie kontrolując całkowitą liczbę kalorii, aby uniknąć deficytu energetycznego. Na przykład, jeśli zjem 100 g ryżu lub makaronu, wiem, że odpowiada to około 350 kcal i 30–35 g węglowodanów. Takie śledzenie pomaga mi lepiej dopasować dietę do treningu. Dla sportowców, którzy chcą jeszcze głębszych analiz, Huawei Health+ oferuje zaawansowaną analizę żywieniową i spersonalizowane rekomendacje, ułatwiając dopasowanie diety do celów sportowych.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Zegarek przypomina też, że rozciąganie po biegu to coś więcej niż zwykły rytuał wyciszenia. Pomaga mięśniom szybciej się regenerować, zmniejsza sztywność i redukuje ryzyko kontuzji. Rozluźnienie ciała po intensywnym wysiłku poprawia też elastyczność i długoterminową wydajność.

Dla początkujących może być szczególnie trudno wiedzieć, jakie ćwiczenia rozciągające wykonać i jak długo je utrzymać. Aplikacja to ułatwia: dzięki prowadzonym treningom po biegu nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z treningiem, mogą skutecznie się zregenerować, wyrobić dobre nawyki i utrzymać motywację do następnego treningu.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

“Biegnij szybko, skoryguj trasę za pomocą zegarka HUAWEI WATCH GT 6 Pro i przyspiesz, aby dotrzeć do mety!”

Niezawodny partner na każdym szlaku

Dla mnie komfort i niezawodność są niepodważalne. HUAWEI WATCH GT 6 Pro to znacznie więcej niż gadżet: to wartościowe narzędzie, które zapewnia mi bezpieczeństwo i pomaga optymalizować trening. Przygotowywanie tras GPX z wyprzedzeniem, znajomość moich stref tętna oraz poleganie na precyzyjnej nawigacji GPS pozwalają mi utrzymać kurs i kontrolę.

Myśląc o moich doświadczeniach ze smartwatchem, jedno zdarzenie szczególnie zapadło mi w pamięć. Podczas biegu w pobliżu domu moich teściów omyłkowo skręciłem w lewo. Zegarek mnie ostrzegł i szybko skorygowałem trasę. Później dowiedziałem się, że zły szlak prowadził do klifów – niebezpiecznej ścieżki, której na szczęście udało mi się uniknąć. Gdyby zdarzyło się to podczas wyścigu, kosztowałoby mnie to miesiące treningu i przygotowań. Żadna liczba statystyk zdrowotnych czy sportowych nie jest tak przydatna jak to jedno doświadczenie. Jeśli mimo wszystko znalazłbym się na niebezpiecznej trasie, w nagłym wypadku wciąż mogę skorzystać z funkcji wykrywania upadku i alarmu, które umożliwiają kontakt z wyznaczoną osobą.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro nie tylko zwiększa efektywność treningu – sprawia też, że bieganie trailowe jest bezpieczniejsze i przyjemniejsze.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Autorem tego artykułu jest Aurélien Dunand-Pallaz. Wyrażone opinie są jego własnymi poglądami.

Informacje te powinny być wykorzystywane wyłącznie jako informacje ogólne i nie powinny być traktowane jako porady w odniesieniu do jakiejkolwiek indywidualnej sytuacji, ani nie można na nich polegać w takim charakterze. Podczas próby zdiagnozowania stanu zdrowia lub określenia najlepszego sposobu postępowania w przypadku jakichkolwiek obaw związanych ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Użytkownicy powinni ćwiczyć w bezpieczny i odpowiedni sposób, który jest współmierny do ich własnych możliwości i ograniczeń .

Funkcja pomiaru tętna nie jest wyrobem medycznym. Dlatego uzykane dane i wyniki monitorowania mają charakter wyłącznie poglądowy i nie powinny być wykorzystywane jako podstawa diagnozy medycznej lub leczenia.

Report

Aurélien Dunand-Pallaz

Raport

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Skopiowany