Miernik FTP: Jak HUAWEI WATCH GT 6 sprawdza się w codziennym użytkowaniu

WRÓĆ

Autorem tekstu jest Agnieszka Skalniak-Sójka

Czas czytania: 8 minut
Opublikowano 07/11/2025 · 14:30

Autorem tekstu jest Agnieszka Skalniak-Sójka

HUAWEI WATCH GT 6

Jako profesjonalna kolarka, stawiam bardzo wysokie wymagania mojemu sprzętowi treningowemu. Smartwatch to dla mnie nie tylko gadżet, ale narzędzie treningowe, które musi być precyzyjne, niezawodne i wygodne. W ciągu ostatnich dwóch tygodni testowałam HUAWEI WATCH GT 6 zarówno na szosie, jak i podczas jazd gravelowych w trudniejszym terenie.

Pierwsze wrażenie: zegarek wygląda bardzo elegancko i premium. Ośmiokątna obudowa wyróżnia go, ale nie jest przytłaczająca. Mniejsza, 41-milimetrowa wersja, którą testowałam, nie przeszkadza podczas jazdy. Pasuje wygodnie nawet pod rękawiczkami i długimi koszulkami. Natomiast obrotowa koronka to użyteczny dodatek, który ułatwia nawigację nawet, gdy mamy spocone dłonie lub ubrane rękawiczki.

W tym przewodniku dzielę się swoim doświadczeniem z testowania HUAWEI WATCH GT 6 na drodze i podczas treningów, jednocześnie wyjaśniając, dlaczego FTP jest fundamentem efektywnej jazdy na rowerze. Functional Threshold Power (FTP, funkcjonalna moc progowa) to jeden z najważniejszych wskaźników w kolarstwie, kształtujący sposób, w jaki sportowcy trenują, narzucają tempo i mierzą postępy. Dzięki nowoczesnej technologii, smartwatche i mierniki mocy sprawiają, że śledzenie FTP i stosowanie go w strukturalnych treningach jest łatwiejsze niż kiedykolwiek.

HUAWEI WATCH GT 6

O autorze

Agnieszka Skalniak-Sójka

Agnieszka Skalniak-Sójka

Finalistka Igrzysk Olimpijskich 2024 w kolarstwie szosowym z Polski

Agnieszka Skalniak-Sójka jest polską profesjonalną kolarką urodzoną 22 kwietnia 1997 roku w Krynicy-Zdroju. Obecnie jeździ dla zespołu Canyon//SRAM Zondacrypto. Znana ze swoich umiejętności w jeździe na czas, Agnieszka osiągnęła wiele sukcesów, w tym wielokrotne zwycięstwa generalne w wyścigach takich jak Gracia Orlová i Belgium Tour. W 2023 roku została Mistrzynią Polski w jeździe na czas oraz otrzymała tytuł najbardziej combatywnej zawodniczki na Tour de France Femmes 2023.

W tym artykule

01. Niezbędnik każdego treningu: Jak HUAWEI WATCH GT 6 sprawdza się w codziennym użytkowaniu

02. Dokładność GPS na HUAWEI WATCH GT 6

03. FTP jako podstawa nowoczesnego treningu kolarskiego

04. Integracja Smartwatcha + Miernika Mocy

05. Wykorzystanie FTP w treningu

06. FTP w wyścigach i na poziomie profesjonalnym

Niezbędnik każdego treningu: Jak HUAWEI WATCH GT 6 sprawdza się w codziennym użytkowaniu

W słoneczne dni nowy wyświetlacz AMOLED naprawdę błyszczy. Kluczowe dane, takie jak prędkość, dystans, czas i tętno, są łatwe do odczytania bez mrużenia oczu. Always-On Display działa bezbłędnie, dzieki czemu mogłam śledzić swoje statystyki bez podnoszenia ręki z kierownicy. A co najlepsze? Przy tak wyraźnym i niezawodnym wyświetlaczu nigdy nie muszę się martwić o rozładowanie baterii. Podczas długich jazd żywotność baterii jest najważniejsza. Przy mojej rutynie treningowej (2-3 godziny dziennie z aktywnym GPS), zegarek wytrzymał ponad tydzień na jednym ładowaniu. To niezwykłe, szczególnie w porównaniu do innych smartwatchy, których wcześniej używałam, a które często wymagają codziennego ładowania.

Oczywiście zegarek zawiera wszystkie standardowe funkcje monitorowania samopoczucia – tętno, SpO₂, sen, stres – ale najbardziej zależało mi na dokładności tętna podczas wysokointensywnych interwałów. W porównaniu do pasa na klatkę piersiową różnica wynosiła zazwyczaj tylko 2-4 uderzeń na minutę, co jest doskonałe dla czujnika optycznego. Technologia TruSense wydaje się również szybciej adaptować do nagłych zmian intensywności, co często frustruje sportowców z innymi zegarkami.

HUAWEI WATCH GT 6

Niedawno przetestowałam HUAWEI WATCH GT 6 podczas 105,15 km przejażdżki przez Krzeszowice i okoliczne obszary w Polsce, trasa obejmująca mieszankę leśnych szlaków i miejskich odcinków. Jazda trwała 3 godziny i 47 minut, a moja średnia prędkość wyniosła 27,79 km/h. Dokładność GPS była imponująca, szczególnie podczas jazdy przez gęste lasy, gdzie inne urządzenia czasami mają problemy. Przewyższenie wynosiło 946,7 metra, z wysokością osiągającą szczyt na 191,4 metra i spadającą do 5,6 metra.

HUAWEI WATCH GT 6

Z mojego punktu widzenia HUAWEI WATCH GT 6 to doskonały wybór dla kolarzy i sportowców wytrzymałościowych, którzy cenią sobie dokładność GPS, długi czas pracy baterii oraz jasny, czytelny wyświetlacz.

Dokładność GPS na HUAWEI WATCH GT 6

Dla mnie dokładność GPS jest absolutnie niezbędna, a precyzja Sunflower GPS 2.0 jest niesamowita. Nie mogę porównać jej z poprzednimi generacjami, ale odkąd testuję urządzenie, nigdy nie pominęło żadnego skrętu ani mnie nie zmyliło. Rozpoznaje nawet dokładną stronę ulicy, na której się znajdujesz, nawet podczas jazdy przez gęste lasy lub miasta. Zarejestrowana trasa jest niemal idealna, bez "skoków", które często widać na innych smartwatchach. W porównaniu do mojego najnowocześniejszego komputera rowerowego różnice były minimalne – prawie nieistotne. To daje mi pewność co do danych treningowych.

Wbudowany ekran nawigacji oferuje niezawodne i łatwe w użyciu prowadzenie po trasie. Podobnie, synchronizacja z platformami treningowymi takimi jak Strava działa dobrze, choć jest przestrzeń do poprawy również w przypadku map offline, którą przyszłe aktualizacje mogą uwzględnić.

Dla kolarzy poszukujących wydajnego i uniwersalnego rozwiązania, ten smartwatch zapewnia kompleksowe dane treningowe wraz z pełnym zestawem codziennych funkcji smart.

HUAWEI WATCH GT 6
HUAWEI WATCH GT 6

Precyzyjny GPS i śledzenie aktywności

Superwytrzymała bateria do 21 dni - HUAWEI WATCH GT 6 46 mm: do 21 dni maksymalnie, do 12 dni standardowo - HUAWEI WATCH GT 6 41 mm: do 14 dni maksymalnie, do 8 standardowo

Profesjonalne statystyki kolarskie

Stylowy wygląd na każdą okazję

Dowiedz się więcej

FTP jako podstawa nowoczesnego treningu kolarskiego

W pewnym momencie każdy kolarz spotyka się z koncepcją FTP (ang. functional treshold power, funkcjonalna moc progowa). To kluczowa koncepcja dla kolarzy, zarówno profesjonalnych, jak i amatorów. FTP odnosi się do najwyższej średniej mocy wyjściowej (mierzonej w watach), którą kolarz może utrzymać przez około godzinę bez doświadczania nadmiernego zmęczenia. Zasadniczo FTP oznacza punkt, w którym mleczan gromadzi się w mięśniach szybciej, niż organizm może go usunąć, powodując zmęczenie.

W treningu FTP jest ściśle związane z progiem mleczanowym (ang. lactate treshold, LT), który jest intensywnością wysiłku, przy której mleczan zaczyna się gromadzić we krwi. Kiedy kolarz przekracza swoje FTP, wchodzi w strefę, w której zdolność organizmu do usuwania mleczanu zostaje przewyższona, prowadząc do zmęczenia mięśni. Trening na poziomie FTP lub w jego pobliżu pomaga sportowcom poprawić wytrzymałość poprzez podniesienie tego progu, umożliwiając utrzymanie wyższej mocy wyjściowej przez dłuższe okresy.

W poniższej sekcji podzielę się moim bezpośrednim doświadczeniem z testowania HUAWEI WATCH GT 6 podczas sesji szosowych i treningowych. Zagłębię się również w znaczenie FTP jako podstawy efektywnej wydajności kolarskiej. FTP to jeden z najważniejszych wskaźników w kolarstwie, wpływający na to, jak sportowcy projektują swoje programy treningowe, określają swoje strategie narzucania tempa i oceniają swoje postępy. Dzięki nowoczesnej technologii smartwatche i mierniki mocy ułatwiają śledzenie FTP i stosowanie go w strukturalnych treningach.

HUAWEI WATCH GT 6

Integracja Smartwatcha + Miernika Mocy

Na co dzień używam miernika mocy i komputera rowerowego do kontrolowania mojej mocy wyjściowej w czasie rzeczywistym. Podczas treningu w pomieszczeniu na inteligentnym trenażerze polegam na aplikacjach, które automatycznie dostosowują opór zgodnie z moimi strefami FTP. To sprawia, że każda sesja jest precyzyjna i dobrze ukierunkowana.

HUAWEI WATCH GT 6 pomaga w śledzeniu i optymalizacji tego procesu testowania FTP. Aktywnie rejestruje dane w czasie rzeczywistym podczas testu, takie jak moc wyjściowa, tętno i czas. Na przykład, podczas moich jazd, zegarek śledzi średnią moc zazwyczaj w okolicach 200 watów. Moje tętno może osiągnąć szczyt między 160 a 180 uderzeń na minutę podczas części wysokointensywnych, a smartwatch rejestruje te dane, pokazując, jak tętno koreluje z mocą wyjściową.

Po zakończeniu testu smartwatch synchronizuje wyniki z platformami treningowymi takimi jak Strava, zapewniając łatwy dostęp do szczegółowych metryk. Integracja z miernikiem mocy pozwala na płynne przejście od testowania do praktycznych danych treningowych, ułatwiając śledzenie poprawy FTP w czasie. To pomaga mi dostosować moje strefy treningowe i dopracować treningi, zapewniając konsekwentny postęp w mojej wydajności. Po podłączoneniu do miernika mocy, smartwatch wyświetla rzeczywiste wartości mocy. Natomiast bez miernika mocy, wyświetla jedynie wartości wirtualne.

FTP to mój punkt odniesienia wyznaczający intensywności każdego treningu. HUAWEI WATCH GT 6 pomaga mi monitorować formę i śledzić postępy. Dzięki temu wiem, że każda sesja jest dopasowana do mojej aktualnej kondycji.

Wykorzystanie FTP w treningu

Zarówno dla amatorów, jak i profesjonalistów, FTP służy jako kluczowy wskaźnik wydajności. Jest używany do ustawiania stref treningowych, dostosowywania intensywności treningów i mierzenia postępów. W strukturalnych planach treningowych treningi oparte na FTP pomagają mi skupić się na konkretnych celach optymalizacji sprawności, takich jak zwiększanie wytrzymałości lub zwiększenie intensywności wysiłków.

Regularnie wykonuję 20-minutowy test FTP po solidnej 15-20-minutowej rozgrzewce, aby przygotować moje ciało. Podczas testu pędzę tak mocno, jak mogę przez 20 minut, a następnie biorę średnią moc z tego czasu i mnożę ją przez 0,95, aby oszacować moje FTP. Mnożnik 0,95 uwzględnia fakt, że nie mogę utrzymać mojego maksymalnego godzinnego wysiłku podczas 20-minutowego testu, zapewniając wiarygodne oszacowanie mojego prawdziwego FTP. Czasami używam również danych z wyścigu – w czasie konkurencji motywacja jest wysoka i często łatwiej jest osiągnąć maksymalne wyniki, które można następnie przeliczyć na FTP.

Wszystkie moje sesje treningowe są oparte na strefach zdefiniowanych przez FTP. Na przykład mogę mieć trening z 5 minutami na 120% FTP – bardzo intensywny interwał zaprojektowany do poprawy mojej zdolności do jazdy powyżej progu. Z drugiej strony moje długie jazdy wytrzymałościowe są wykonywane na 60-70% FTP, co buduje moją bazę aerobową. Przekłada się to na stosunek mocy do wagi powyżej 4,5 W/kg, który odpowiada mojemu poziomowi zawodowemu. Podczas tej sesji spędziłam 32:19 min w strefie mocy 4 (228-264 W), 18:29 min w strefie 5 (265-302 W) i 0:58 min powyżej 303 W. Moje dane tętna pokazały 57:30 min w zakresie Tempo (151-170 uderzeń/min) i 1:59 min na Progu (171-189 uderzeń/min), bez czasu w strefie VO₂ Max.

HUAWEI WATCH GT 6

FTP w wyścigach i na poziomie profesjonalnym

Szczególnie na najwyższym poziomie kolarskim, FTP pozostaje kluczowe – mówi mi, ile mogę dać z siebie na długim podjeździe, jakie tempo mogę ustalić w jeździe na czas lub jaką intensywność mogę utrzymać podczas długiej ucieczki. Oczywiście wyścigi wymagają również mocy sprintowej, taktyki i mentalnej wytrzymałości, ale FTP jest fundamentem, na którym buduję wszystko inne.

HUAWEI WATCH GT 6 okazuje się być czymś więcej niż tylko stylowym smartwatchem – to niezawodny partner treningowy dla kolarzy. Z doskonałą precyzją GPS, silną żywotnością baterii, dokładnym monitorowaniem tętna i płynną integracją z miernikami mocy i platformami treningowymi, zapewnia zarówno codzienną wygodę, jak i wsparcie treningowe na poziomie profesjonalnym. W połączeniu z jego rolą w śledzeniu i stosowaniu metryk FTP, zegarek wyróżnia się jako potężne narzędzie dla kolarzy, którzy chcą optymalizować wydajność i efektywność treningową.

HUAWEI WATCH GT 6

Autorką tego artykułu jest Agnieszka Skalniak-Sójka. Wyrażone opinie są wyłącznie jej własnymi.

Informacje te mają charakter wyłącznie ogólny i nie powinny być traktowane jako porada w odniesieniu do konkretnej sytuacji i nie mogą być w tym celu używane. W przypadku próby diagnozy schorzenia lub ustalania najlepszego sposobu postępowania w kwestiach zdrowotnych należy skonsultować się z pracownikiem służby zdrowia.

Użytkownicy powinni ćwiczyć w sposób bezpieczny i odpowiedni do własnych możliwości i ograniczeń fizycznych.

Funkcje monitorowania tętna, SpO₂, snu i stresu nie są wyrobami medycznymi, dlatego dane i wyniki monitorowania służą wyłącznie do celów informacyjnych i nie powinny być podstawą do diagnozy ani leczenia.

Agnieszka Skalniak-Sójka

Agnieszka Skalniak-Sójka

Raport

HUAWEI WATCH GT 6

Skopiowany