Przewodnik po szacowanej mocy kolarskiej w HUAWEI WATCH GT 6 Pro

WRÓĆ

Autorem tekstu jest Andreas Seewald

Przewodnik po szacowanej mocy kolarskiej w
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Czas czytania: 8 minut
Opublikowano 12/11/2025 · 08:00

Autorem tekstu jest Andreas Seewald

Przewodnik po szacowanej mocy kolarskiej w HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Jako profesjonalny zawodnik maratonów MTB (ang. Mountain Bike, rower górski) i wyścigów gravelowych nauczyłem się, że wydajność to nie tylko kwestia mocnego naciskania na pedały — to także sztuka zrozumienia, jak i kiedy dawać z siebie wszystko. W ciągu ostatnich kilku lat miałem szczęście zdobyć wiele tytułów mistrza kraju oraz zwycięstw na arenie międzynarodowej, co pozwoliło mi osiągnąć szczyt w świecie kolarstwa górskiego i gravelowego. Kluczem zawsze była — i zawsze będzie — konsekwentna rutyna treningu oraz regeneracji, oparta na rejestrowaniu oraz analizie wszystkich powiązanych danych.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

O autorze

Andreas Seewald

Andreas Seewald

Maratończyk kolarstwa górskiego
Mistrz Świata 2021 Mistrz Europy 2021 i 2025

Andreas Seewald to jeden z najlepszych zawodników maratonów MTB na świecie. Mistrz świata z 2021 roku, mistrz Europy z 2021 i 2025 roku, czterokrotny mistrz Niemiec oraz zwycięzca klasyfikacji generalnej Pucharu Świata UCI Marathon w 2025 roku. Znany jest ze swojej niezwykłej wytrzymałości, stałej mocy, opanowania i koncentracji nawet na najtrudniejszych trasach. Andreas mieszka w okolicach jeziora Tegernsee w Niemczech, gdzie spędza niezliczone godziny na alpejskich podjazdach i długich gravelowych trasach, nieustannie dążąc do idealnej równowagi między siłą a strategią.

W tym artykule

01. Jak trenuję i dlaczego dane mają znaczenie

02. FTP, moc i jak w to wszystko wpisuje się szacowana moc kolarska

03. Jak korzystam z zegarka podczas treningu

04. Prawdziwy dzień treningowy z wirtualnym miernikiem mocy HUAWEI

05. Ostateczne wnioski

Jak trenuję i dlaczego dane mają znaczenie

Ściśle współpracuję z moim trenerem, który układa mój plan treningowy z dbałością o najmniejsze szczegóły. Każdy trening ma swój cel; czasem chodzi o moc i próg wydolności, innym razem o regenerację lub wytrzymałość.

Dane pomagają mi zachować uczciwość i równowagę w treningu. Tętno, HRV (zmienność rytmu serca), obciążenie treningowe i moc dają mi jasny obraz tego, jak mocno mogę trenować i kiedy powinienem odpuścić. To nie pogoń za liczbami — to wykorzystanie ich do budowania stałego postępu z tygodnia na tydzień. Mierniki mocy pozostają moim punktem odniesienia, ponieważ 250 W (watów) to zawsze 250 W — niezależnie od wiatru czy upału. Jednak w ostatnich tygodniach trenowałem w domu, na swoich dobrze znanych podjazdach, testując HUAWEI WATCH GT 6 Pro oraz jego funkcję szacowanej mocy kolarskiej. I szczerze mówiąc, wyniki były znacznie lepsze, niż się spodziewałem.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

FTP, moc i jak w to wszystko wpisuje się szacowana moc kolarska

Dla każdego, kto trenuje według określonej struktury, FTP (ang. Functional Threshold Power, funkcjonalna moc progowa) jest kluczowe. To w zasadzie najwyższa średnia moc, jaką jesteś w stanie utrzymać przez godzinę. Moje własne FTP wynosi około 400 W i stanowi podstawę niemal wszystkiego, co robię — od spokojnych treningów bazowych, przez interwały, aż po strategię tempa wyścigowego. Aby dokładnie obliczać moc, potrzebny jest dedykowany miernik mocy — wbudowany w pedały lub korbę. Po połączeniu mojego miernika z zegarkiem HUAWEI WATCH GT 6 Pro przez Bluetooth i kilku jazdach uzyskałem pierwsze wiarygodne wartości FTP.

Dla kolarzy, którzy nie posiadają miernika mocy, HUAWEI WATCH GT 6 Pro potrafi nadal szacować moc dzięki algorytmowi szacowanej mocy kolarskiej HUAWEI, który łączy dane dotyczące prędkości, nachylenia terenu i GPS. Daje to dobre ogólne wyczucie wysiłku, pomimo tego, że nie generuje wartości FTP, a jedynie szacowaną średnią moc w czasie rzeczywistym podczas każdej jazdy. Kiedy porównałem wyniki z moim miernikiem mocy w kilku przejazdach, dokładność okazała się zaskakująco dobra. Z pewnością wystarczająco, by uznać tą funkcję za naprawdę użyteczne narzędzie do codziennego treningu. Oczywiście symulowana moc jest dokładna tylko wtedy, gdy warunki są stabilne. Na spokojnych, jednostajnych podjazdach działa świetnie, ale silny wiatr czy szybkie zmiany nachylenia mogą ją zaburzyć. Mimo to, dla zaplanowanego treningu jest to niezwykle pomocne rozwiązanie.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Ultraprecyzyjny GPS i śledzenie aktywności

Superwytrzymała bateria do 21 dni

Profesjonalne statystyki kolarskie

Stylowy wygląd i trwałość na lata

Dowiedz się więcej

Zegarek automatycznie uczy się Twojego profilu wydolnościowego, a po podłączeniu do miernika mocy nieustannie udoskonala szacunek wartości FTP w miarę upływu czasu.

Nie jest to bezpośredni zamiennik dla prawdziwego miernika mocy, ale inteligentna, przystępna cenowo i praktyczna alternatywa, która daje znacznie lepsze zrozumienie własnego wysiłku. Dostarcza informacje, których większość kolarzy nigdy nie uzyska, opierając się wyłącznie na tętnie i posiada taki poziom wglądu, jakiego inne smartwatche zazwyczaj nie oferują.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Na moich domowych podjazdach, które wykorzystuję do testów mocy, funkcja szacowanej mocy kolarskiej w HUAWEI WATCH GT 6 Pro była bardzo zbliżona do mojego prawdziwego miernika mocy. To imponująca dokładność jak na smartwatch.

Jak korzystam z zegarka podczas treningu

To, co najbardziej lubię w HUAWEI WATCH GT 6 Pro, to sposób, w jaki wpasowuje się w moją rutynę treningową. Zawsze jest ze mną, a automatyczny start i zatrzymanie treningu jest wyjątkowo wygodne. Nawet rodzaj treningu jest wykrywany automatycznie.

Podczas dwóch alpejskich treningów (lewa: 110 km z miernikiem mocy / prawa: 80 km z użyciem szacowanej mocy kolarskiej) wyraźnie widać pewien schemat. Rozrzut wartości (min/max) jest zauważalnie większy przy szacowanej mocy kolarskiej, ponieważ czynniki takie jak wiatr, nawierzchnia czy nachylenie mogą zaburzać szacunki. Jednak, po przybliżeniu zakresu 150–300 W, oba zestawy danych zaskakująco dobrze się pokrywają.

Zegarek śledzi dane, które mnie interesują: tętno, obciążenie, regenerację, a teraz także szacowana moc kolarską, i pozwala łatwo je zrozumieć po treningu. W aplikacji HUAWEI Zdrowie każdy przejazd pojawia się z informacjami o dystansie, czasie trwania, mapą i kluczowymi średnimi wartościami. Zakładka regeneracji podpowiada, jak długo odpoczywać i pokazuje, jak dana sesja wpisuje się w mój tygodniowy plan obciążeń.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Mój trener i ja korzystamy z tego, aby sprawdzać dni regeneracyjne i dłuższe sesje aerobowe. To świetna alternatywa, gdy nie mam zamontowanego komputera rowerowego lub pedałów z miernikiem mocy, a wciąż chcę mieć wiarygodne dane o wysiłku.

Zegarek automatycznie pokazuje strefy tętna, rekomendacje dotyczące regeneracji oraz balans intensywności. Tego rodzaju informacje są cenne nawet dla doświadczonych zawodników, a dla amatorów — to prawdziwe złoto. To jak mini laboratorium treningowe na nadgarstku.

Huawei dzieli intensywność treningu na pięć stref tętna, z których każda odzwierciedla inny poziom wysiłku i źródło energii. Są to domyślne ustawienia w aplikacji Huawei Zdrowie, ale można je dostosować do własnej kondycji i celów. Zakresy stref treningowych oparte są na maksymalnym tętnie (HRmax). Dla najdokładniejszych wskazań można w zaawansowanych ustawieniach aplikacji dostosować HRmax lub skorzystać z metod HRR czy LTHR.

Warto wiedzieć

Każda strefa treningowa odpowiada innemu efektowi treningowemu, pomagając kontrolować intensywność i sprawić, by każdy trening był bardziej efektywny.

Rozgrzewka (50–60%): Łagodna aktywność przygotowująca ciało do treningu i zwiększająca krążenie.

Spalanie tłuszczu (60–70%): Umiarkowana praca aerobowa, gdzie głównym źródłem energii jest tłuszcz, idealna do budowania wytrzymałości.

Aerobowa (70–80%): Poprawia wydolność układu krążenia i wytrzymałość; możliwa do utrzymania podczas dłuższych treningów.

Anaerobowa (80–90%): Wyższa intensywność zwiększająca szybkość i moc; głównym paliwem staje się glikogen.

Ekstremalna (90–100%): Maksymalny wysiłek w krótkich seriach, stosowany podczas interwałów lub sprintów.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

HUAWEI WATCH GT 6 Pro sprawia, że trening strukturalny oparty na danych jest dostępny dla każdego. Jest prosty, niezawodny i świetnie pomaga zrozumieć Twoją wydolność.

Prawdziwy dzień treningowy z wirtualnym miernikiem mocy HUAWEI

Oto przykład jednej z moich jazd w zeszłym tygodniu: 81,55 km z 1200 m przewyższenia, trwającej 2 godziny i 46 minut.

Na falistym terenie szacowana moc kolarska całkiem dobrze odzwierciedlała mój wysiłek, choć jej dokładność zmieniała się nieco w zależności od nachylenia, nawierzchni i stylu jazdy. Na gładkim asfalcie, przy równym rytmie pedałowania, wyniki bardzo dobrze pokrywały się z moim odczuciem i pomiarami z zamontowanego miernika mocy. Natomiast na nierównych drogach przy słabym wietrze lub lekkiej jeździe w peletonie szacunki nieco się zmieniały. To ma sens, ponieważ algorytm korzysta z prędkości, nachylenia i GPS, a każdy z tych parametrów może szybko się zmieniać, podczas gdy obliczenia potrzebują chwili na ustabilizowanie się.

Porównując segmenty po treningu, mogłem zobaczyć, gdzie jechałem bardziej efektywnie, a gdzie traciłem energię. Na przykład utrzymując prędkość przy niższym tętnie na twardej nawierzchni, a potem płacąc za to na luźnym żwirze lub przy podmuchu wiatru. Już po samej sesji możemy się wiele dowiedzieć: średnia prędkość 30,0 km/h, średnie tętno 135 BPM (ang. Beats Per Minute, uderzeń na minutę), maksymalne 183 BPM. Średnia szacowana moc kolarska wynosiła 157 W, osiągając szczyt 1046 W na stromych podjazdach. Podjazdy w pozycji siedzącej przy równym rytmie pedałowania dawały stabilne odczyty, podczas gdy krótkie stojące przyspieszenia powodowały skoki na wykresie. Zatrzymywanie się i jazda na luzie były dobrze filtrowane, co pozwoliło utrzymać klarowne średnie wartości.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Nie jest to prawdopodobnie idealne narzędzie do precyzyjnych interwałów, gdzie potrzebny jest dokładny cel, ale na dłuższe jazdy czy regularne dni treningowe sprawdza się w pełni. Podsumowując, szacowana moc kolarska dała mi wyraźny obraz, gdzie rower poruszał się najszybciej przy danym wysiłku, a gdzie nie. Jest to przydatne przy planowaniu przyszłych sesji w oparciu o dane dotyczące rzeczywistej mocy.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Ostateczne wnioski

Według mnie, HUAWEI WATCH GT 6 Pro, to świetny towarzysz treningów. Podczas testowej jazdy poradził sobie bez problemu ze wszystkim — od gładkiego asfaltu po trudniejsze podjazdy — dostarczając przejrzyste dane do analizy po treningu. Nie przestanę używać mojego miernika mocy do wyścigów czy precyzyjnych interwałów, ale na codzienne sesje, spokojne treningi bazowe czy podróże, ten zegarek to wszystko czego potrzebuję.

Dla każdego, kto nie chce wydawać fortuny na gadżety rowerowe, a mimo to chce mieć prawdziwe dane o wydajności, ten smartwatch stanowi idealną równowagę pomiędzy dokładnością, prostotą i dostępnością. Trenuj na dobrze znanych trasach, bądź konsekwentny, a dane uzyskane z szacowanej mocy kolarskiej pokażą dokładnie, jak reaguje Twoje ciało. Na tym właśnie polega inteligentny trening.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Autorem tego artykułu jest Andreas Seewald. Wyrażone opinie są jego własnymi przemyśleniami.

Informacje zawarte w artykule mają charakter ogólny i nie powinny być traktowane jako porada w odniesieniu do konkretnej sytuacji i nie mogą być w tym celu używane. W przypadku próby diagnozy schorzenia lub ustalania najlepszego sposobu postępowania w kwestiach zdrowotnych należy skonsultować się z pracownikiem służby zdrowia.

Użytkownicy powinni ćwiczyć w sposób bezpieczny i dostosowany do własnych możliwości i ograniczeń fizycznych.

Funkcje tętna i zmienności rytmu serca nie są wyrobami medycznym, dlatego dane i wyniki monitorowania służą wyłącznie do celów informacyjnych i nie powinny być podstawą do diagnozy ani leczenia.

Andreas Seewald

Andreas Seewald

Raport

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Skopiowany