Cookies

За подобро корисничко искуство, ве молиме употребете ја последната верзија на Internet Explorer или користете друг интернет пребарувач.

Популарни резултати

  Предложени резултати

   внесете повеќе клучни зборови за пребарување

   Како Huawei ги користи податоците така наречени "колачиња" од вебстраните и технологиите слични на нив

   Хуавеи Технолоџис Северна Македонија Дооел Скопје, Пиринска 23, кат 3, Скопје, 1000 Сев. Северна Македонија, заедно со Huawei Technologies Düsseldorf GmbH of Hansaallee 205, Düsseldorf (регионалното седиште на Huawei) (со едно име „Huawei“, „ние“, „нас“ или „наш“) користат колачиња и слични технологии на оваа веб-локација, како што е објаснето подолу.

   Што се колачиња и слични технологии?

   Колаче е текстуална датотека што веб-серверот ја чува на компјутер или на мобилен уред, а содржината на колачето може да ја преземе и да ја прочита само серверот што го создал колачето. Колачињата се уникатни за пребарувачот или за мобилната апликација што ја користите. Текстот во колачето често се состои од идентификатори, имиња на локации и одредени броеви и знаци.

   Слично на колачињата, локално споделените објекти (наречени и „колачиња за Flash“) и локалната меморија за HTML5 складираат информации на вашиот уред и може да регистрираат некои информации за вашите активности и претпочитани вредности.

   Покрај колачиња, користиме и веб-ознаки и пикселни ознаки на оваа веб-локација. Веб-ознака вообичаено е електронска графичка слика вградена во веб-локација или во е-пошта за да ги идентификува колачињата на вашиот уред кога ја прелистувате таа веб-локација или е-пошта. Пикселните ознаки ни дозволуваат да испраќаме е-пошта на начин на кој таа ќе биде читлива за вас и да дознаеме дали сте ја отвориле или не сте ја отвориле е-поштата. На пример, кога ќе примите е-пошта од Huawei, таа може да содржи URL што ќе ве поврзе со веб-локација на Huawei ако кликнете на неа. Ако кликнете на врската, Huawei ќе ја следи вашата посета за да ни помогне да дознаеме какви производи и услуги претпочитате и да ја подобриме нашата служба за корисници. Може да ја откажете претплатата од нашата е-пошта ако не сакате да бидете следени преку е-пошта.

   Huawei ги користи следниве типови колачиња на оваа веб-локација:

   Основни колачиња

   Што се основни колачиња и како може да ги одбијам?

   Овие колачиња се неопходни за веб-локацијата да функционира и не можат да се исклучат без тоа да влијае врз користењето на веб-локацијата. Овие колачиња обично се поставуваат како одговор на одредени дејства што ги преземате на веб-локацијата, како што се пополнување формулари или поставување на вашите претпочитани вредности за колачиња. Ги користиме овие колачиња бидејќи веруваме дека е во ваш и наш легитимен интерес да овозможиме правилно функционирање на веб-локацијата. Може да го поставите прелистувачот да ги блокира овие колачиња или да ве извести за нив, но некои делови од веб-локацијата нема да работат без нив. За да дознаете како да го поставите прелистувачот да ги блокира овие колачиња или да ве извести за нив, погледнете овде: Internet Explorer > Google Chrome > Mozilla Firefox > Safari > Opera.

   Зошто користиме основни колачиња?

   Вообичаено ги користиме овие колачиња за да исполниме одредена функција на веб-локацијата, на пример, за да задржиме резултати од пребарување кога ја користите функцијата за внатрешно пребарување така што ако кликнете на врските во резултатите од пребарувањето, потоа ќе може да се вратите до задржаните резултати од пребарувањето.

   Кои податоци ги собираат и ги користат основните колачиња?

   Основните колачиња ретко собираат и користат некакви лични податоци, но, сепак, може да содржат идентификациски код што ѝ дозволува на веб-локацијата да ве разликува вас како индивидуален посетител од сите други посетители на веб-локацијата во исто време. Овие типови на единствен идентификациски код се користат за да се одржува серверска сесија за да се овозможат функциите што сте ги побарале, како што е користење на внатрешното пребарување.

   Колку долго ги задржуваме овие податоци?

   Основните колачиња најчесто се колачиња за сесија и ги задржуваат податоците само додека трае вашата посета на веб-локацијата.

   Дали споделуваме некакви податоци со други лица?

   Користиме други даватели на инфраструктура на веб-локација за да ни помогнат да ја создадеме и да ја одржуваме нашата веб-локација. Податоците од колачињата се складираат безбедно на серверите од овие други даватели. Нашите даватели на услуги се внимателно избрани и назначени од нас, договорно делуваат според нашите насоки и нема да ги обработуваат вашите податоци за никаква друга намена.

   Кои основни колачиња ги користиме?

   Функционални колачиња

   Што се функционални колачиња и како може да ги одбијам?

   Овие колачиња овозможуваат подобрена функционалност и персонализација, како што е репродуцирање видеа и разговори во живо. Тие може да бидат поставени од нас или од друг давател на услуги чиишто услуги ги имаме додадено на нашата веб-локација, на пример, функционалност за разговор во живо со службата за корисници. Овие колачиња се слични со строго неопходните колачиња бидејќи дополнителните функционалности не можат да работат без нив. Ги користиме овие колачиња бидејќи веруваме дека е во ваш и наш легитимен интерес да овозможиме правилно функционирање на веб-локацијата.

   Овие колачиња се поставуваат само на вашиот уред ако се согласите со нив при првата посета на веб-локацијата и можете подоцна да ги одбиете функционалните колачиња во секое време така што ќе ги промените Поставките за колачиња. Сепак, ако го сторите тоа, може да влијае врз вашето искуство при користењето на нашата веб-локација.

   Зошто користиме функционални колачиња?

   Вообичаено ги користиме овие колачиња за да овозможиме одредени функции на веб-локацијата да работат, на пример, колаче на нашата функција за разговор во живо со службата за корисници ги помни корисниците што се враќаат за да може да го продолжите разговорот во живо кога ќе се вратите.

   Кои податоци ги собираат и ги користат функционалните колачиња?

   Функционалните колачиња собираат и чуваат уникатен ИД што е поврзан со зачуваните податоци за профилот. Типот на зачуваните податоци за профилот ќе зависи од функцијата што ја поддржува колачето. На пример, во примерот со разговорот во живо од погоре, уникатниот ИД ќе се поврзе со записите за минатите разговори во живо со службата за корисници.

   Колку долго ги задржуваме овие податоци?

   Периодот на задржување на функционалните колачиња варира од 24 часа до 24 месеци, во зависност од функционалноста што ја поддржува колачето. На пример, ако колачето е за поддршка на репродуцирање видео, тогаш податоците од колачето нема потреба да се задржуваат откако ќе ја завршите сесијата на прелистување. Но, ако колачето ја поддржува функционалноста за разговор во живо со службата за корисници, тогаш податоците се чуваат подолго, за да бидете запомнети при идните посети.

   Дали споделуваме некакви податоци со други лица?

   (1) Даватели на инфраструктура на веб-локацијата: користиме други даватели на инфраструктура на веб-локација за да ни помогнат да ја создадеме и да ја одржуваме нашата веб-локација. Податоците од колачињата се складираат безбедно на серверите од овие други даватели.
   (2) Даватели на услуги: исто така, други даватели на услуги што ни обезбедуваат услуги на нашата веб-локација имаат пристап до податоците што се поврзани со вашиот ИД за колачиња, на пример, давателот на разговорот во живо со службата за корисници има пристап до евиденцијата за разговорите во живо што се поврзани со вашиот ИД за колачиња за да можат да ги проверат претходните ваши прашања.

   Нашите даватели на услуги се внимателно избрани и назначени од нас, договорно делуваат според нашите насоки и нема да ги обработуваат вашите податоци за никаква друга намена.

   Аналитички колачиња

   Што се аналитички колачиња и како може да ги одбијам?

   Овие колачиња, познати и како „колачиња за перформанси“, „колачиња за мерење“ или „статистички колачиња“, ни овозможуваат да ги броиме посетите и изворите на посетители за да може да ги измериме и подобриме перформансите на веб-локацијата. Тие ни помагаат да знаеме кои страници се најмногу и најмалку популарни и да видиме како се движат корисниците низ веб-локацијата. Податоците што ги добива Huawei од овие колачиња се збирни и анонимни – не се лични податоци. Сепак, другите даватели на овие статистички услуги, Google Analytics и Adobe Analytics, ги обработуваат личните податоци за вас за да ни обезбедат збирни податоци за посетителите на нашата веб-локација.

   Ги користиме овие колачиња за да разбереме како посетителите комуницираат со веб-локацијата, на пример, за да видиме дали корисниците напуштаат одредени страници или дали наидуваат на проблеми. Ние ги користиме овие колачиња како што е во нашите легитимни интереси за следење на работата на веб-страницата. аналитичките колачиња во секое време така што ќе ги промените Поставките за колачиња.

   Зошто користиме аналитички колачиња?

   Користиме аналитички колачиња за да овозможиме мерење и аналитика. Овие колачиња ни овозможуваат, на пример, да разбереме:

   - кои веб-локации луѓето ги посетуваат пред да ја посетат нашата веб-локација, на пример, дали корисникот дошол директно на нашата веб-локација или дали кликнале на некоја врска од пребарувач или објава на социјален медиум
   - кои страници се најмногу и најмалку популарни на нашата веб-локација, колку долго посетителите се задржуваат на секоја страница и на секој дел од страницата, на кои врски и копчиња кликнуваат
   - информации за уредот што го користите за да пристапите до нашата веб-локација, на пример, брендот и моделот на уредот, кој прелистувач или оперативен систем го користите, и
   - демографски информации за посетителите на нашата веб-локација, на пример, статистика за тоа колкав процент од веб-посетителите се мажи или жени, нивната возрасна категорија и нивните интереси, на пример, фотографија и технологија.

   Кои податоци ги собираат и ги користат аналитичките колачиња?

   Колачињата вообичаено само ќе регистрираат ИД-код. Сепак, овој ИД-код води до аналитичките сервери на Google и Adobe и им овозможува на Google и Adobe да создадат профил за тоа како ја прелистувате веб-локацијата. Како резултат на читањето на колачето се обработуваат и деталите за прелистувачот, вклучувајќи ги техничките детали за уредот што се користел за пристапување до веб-локацијата како и неговата локација.

   Huawei не собира никакви лични податоци преку статистичките колачиња. Добиваме само збирни резултати за посетителите на нашата веб-локација воопшто. Сепак, Google и Adobe ги обработуваат вашите лични податоци за да ни ги достават овие збирни статистики. Покрај тоа, бидејќи и други веб-локации користат Google Analytics и Adobe Analytics, Google и Adobe немаат профил само за тоа како ја користите нашата веб-локација, туку и како користите многу други веб-локации кои исто така користат Google Analytics и Adobe Analytics. Исто така, Google може да ги поврзе информациите за вашите колачиња со информациите за вашата сметка, ако сте најавени на вашата сметка на Google додека прелистувате, за да создаде уште подетален профил за вас. За да дознаете повеќе за тоа како Google ги обработува вашите лични податоци, погледнете ја Политиката за приватност на Google. За да дознаете повеќе за тоа како Adobe ги обработува вашите лични податоци, погледнете ја Политиката за приватност на Adobe.

   Колку долго ги задржуваме овие податоци?

   Периодот на задржување на аналитичките колачиња варира од 24 часа до 24 месеци, во зависност од намената на колачето. На пример, некои колачиња чуваат информации само во текот на 24 часа за да бидете запомнети како уникатен посетител на веб-локацијата за тој ден. Другите може да траат и до 24 месеци. На пример, може да објавиме две верзии од истата веб-страница за да провериме која функционира подобро и која е попопуларна, па едно колаче ќе запомни дали сте ја посетиле верзијата а или верзијата б од веб-страницата и ќе овозможи да ја видите истата верзија кога ќе ја посетите повторно, така што добиваме чисти податоци за тестирањето за а/б.

   Дали споделуваме некои од податоците со други лица?

   (1) Даватели на инфраструктура на веб-локацијата: користиме други даватели на инфраструктура на веб-локација за да ни помогнат да ја создадеме и да ја одржуваме нашата веб-локација. Податоците од колачињата се складираат безбедно на серверите од овие други даватели.
   (2) Даватели на аналитички колачиња: ги користиме Google Analytics и Adobe Analytics. Google и Adobe ги поставуваат статистичките колачиња и ги обработуваат вашите лични податоци. Huawei е заеднички контролор на податоците со Google за Google Analytics и заеднички контролор на податоците со Adobe за Adobe Analytics, бидејќи избравме да ги примениме Google Analytics и Adobe Analytics на нашата веб-локација. За да дознаете повеќе за тоа како Google ги обработува вашите лични податоци, погледнете ја Политиката за приватност на Google. За да дознаете повеќе за тоа како Adobe ги обработува вашите лични податоци, погледнете ја Политиката за приватност на Adobe. Google и Adobe се организации сертифицирани од EU-US Privacy Shield.
   (3) Даватели на услуги: дополнително, други даватели ни обезбедуваат услуги за да може да имаме пристап до податоците што се поврзани со вашиот ИД за колачиња. Користиме други медиумски агенции за да управуваат со нашите колачиња.
   (4) Intragroup: Нашиот глобален штаб (Huawei Уред копродукции, Ltd од бр.5 завод во област Б2 на јужната фабрика (проект 1), бр.2 Xincheng авенија, Songshanhu високо-технолошки индустриска развојна зона, Dongguan Сити, Народна Република Кина ) добива агрегирани податоци за посетителите на нашата веб-страница воопшто, но не добива никакви лични податоци

   Нашите даватели на услуги се внимателно избрани и назначени од нас, договорно делуваат според нашите насоки и нема да ги обработуваат вашите податоци за никаква друга намена.

   Рекламни колачиња

   Што се рекламни колачиња и како може да ги одбијам?

   Huawei користи рекламни колачиња за да собира информации за вашите активности на интернет и да ви обезбеди реклами што се најсоодветни за вашиот профил и вашите интереси. Овие колачиња се поставуваат низ нашата веб-локација од страна на нашите партнери за рекламирање. Тие се користат за да се создаде профил од вашите интереси и за да ви се прикажуваат релевантни реклами на други веб-локации. Исто така, користиме колачиња за социјални медиуми што се поврзани со копчињата „Ми се допаѓа“ и „Сподели“ на социјалните медиуми.

   Ги користиме овие колачиња за да ви прикажуваме релевантни, а не нерелевантни, реклами, за да не ви се прикажува постојано истата реклама и да ви се овозможи да кликнувате „Ми се допаѓа“ или „Сподели“ на нашата содржина на социјалните медиуми. Овие колачиња се поставуваат само на вашиот уред ако се согласите со нив при првата посета на веб-локацијата и можете подоцна да ги одбиете рекламните колачиња во секое време така што ќе ги промените Поставките за колачиња.

   Зошто користиме рекламни колачиња?

   Ги користиме рекламните колачиња за да се создаде слика на вашето однесување при прелистување за да можеме да ги прикажеме или да ги прескокнеме нашите реклами, во зависност од тоа кои се најрелевантни за вас. Користиме колачиња за социјални медиуми за да може да кликнувате „Ми се допаѓа“ или „Сподели“ на нашата содржина и да бидете во контакт со брендот Huawei на социјалните медиуми.

   Кои податоци ги собираат и ги користат рекламните колачиња?

   Рекламните колачиња се чуваат како уникатни ИД кои се поврзани со профил на серверите од нашите рекламни партнери. Овие профили ги регистрираат вашите активности и однесувањето при прелистувањата што се поврзани со вашите информации за прелистување, како што се активности што ги преземате на веб-локацијата (кликнување на врски или копчиња), како и технички спецификации за вашиот уред и вашата локација (врз основа на вашата ИП-адреса). Исто така, рекламните колачиња од Google може да поврзуваат до Google ID, ако сте најавени на вашата сметка додека сте на нашата веб-локација, за дополнително надградување на детален профил за вас.

   Бидејќи многу други веб-локации исто така користат рекламни колачиња, партнерите немаат профил само за тоа како ја користите нашата веб-локација, туку и како користите други веб-локации. Тоа им овозможува на рекламирачите да создадат многу детален профил за вас, вклучувајќи ги возраста, полот, интересите, јазикот, нивоата на вклучување, мрежата и прелистувачот.

   Колачињата за социјални медиуми ги собираат вашата ИП-адреса и низата од прелистувачот и ги испраќаат до веб-локацијата на социјалниот медиум што го вградила колачето за да и овозможат на веб-локацијата на социјалниот медиум да препознае дека сте ја посетиле нашата веб-локација. Тоа се применува без оглед на тоа дали имате сметка на таа веб-локација на социјалниот медиум.

   Колку долго ги задржуваме овие податоци?

   Периодот на задржување на рекламни колачиња обично варира од 30 дена до 9 месеци, во зависност од должината на нашите конкретните рекламни кампањи (на пример, дали се работи за конкретно натпреварување што може да го спроведуваме или за подолга кампања за да се рекламираме на нашите уреди).

   Дали споделуваме некои од податоците со други лица?

   (1) Даватели на инфраструктура на веб-локацијата: користиме други даватели на инфраструктура на веб-локација за да ни помогнат да ја создадеме и да ја одржуваме нашата веб-локација. Податоците од колачињата се складираат безбедно на серверите од овие други даватели.
   (2) Поставувачи на рекламни колачиња: користиме рекламни колачиња што ги поставуваат одреден број други лица, меѓу кои спаѓаат: Google, Facebook, Twitter, Adobe, LinkedIn, Amazon. Huawei е заеднички контролор на податоците со горенаведените компании бидејќи избравме да ги примениме нивните колачиња на нашата веб-локација што им овозможува на тие други лица да собираат податоци за вас кога ќе ја посетите нашата веб-локација. За да дознаете повеќе за тоа како тие ги обработуваат вашите лични податоци, погледнете ги нивните политики за приватност. Google, Facebook, Twitter, Adobe, LinkedIn и Amazon се организации сертифицирани од EU-US Privacy Shield.
   (3) Даватели на услуги: дополнително, други даватели ни обезбедуваат услуги за да може да имаме пристап до податоците што се поврзани со вашиот ИД за колачиња. Користиме други медиумски агенции, разменувачи на реклами и рекламни мрежи за да управуваат со нашите колачиња.

   Како ги чуваме вашите лични податоци

   Применуваме соодветни технички и организациски мерки за безбедност за да ги заштитиме вашите податоци од неовластен пристап, откривање, користење, изменување или губење, вклучувајќи примена на криптографски технологии за да се обезбеди доверливоста на податоците.

   Huawei ги почитува сите применливи законски барања за заштита на личните податоци од ЕУ што се пренесени надвор од ЕЕО. За да споделуваме лични податоци во рамките на нашата корпоративна групација, ги применивме стандардните договорни клаузули за моделот на ЕУ, за да обезбедиме дека за вашите лични податоци се применува еднакво ниво на заштита на податоците дури и кога законот за заштита на податоци на ЕУ не важи директно. За да споделуваме лични податоци со други даватели на услуги и партнери, ги применивме стандардните договорни клаузули на ЕУ, освен ако другото лице не е сертифицирано самостојно според EU-US Privacy Shield.

   Вашите права и избори

   За да ги примените правата на пристап, коригирање, бришење, ограничување, поднесување приговор или преносливост поврзани со вашите податоци, контактирајте со нашиот службеник за заштита на личните податоци или ако имате жалба или приговор за начинот на кој Huawei ги обработува вашите лични податоци, поднесете го овде.

   За да пристапите до вашите права во врска со другите лица што се наведени погоре во деловите „Дали споделуваме некои од податоците со други лица?“, директно контактирајте со тие други лица.

   Исто така имате право да поднесете жалба до вашиот локален орган за заштита на податоци.