Golf oczami profesjonalisty: tryb golfowy w HUAWEI WATCH GT 6 Pro
Autorem tekstu jest Chloé Salort
Golf oczami profesjonalisty: tryb golfowy w
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
Czas czytania: 8 minutOpublikowano 04/02/2026 07:00
Opublikowano 04/02/2026 07:00
01. Jak korzystać z trybu golfowego
02. Najważniejsze funkcje podczas gry
03. Tryb strzelnicy vs tryb pola golfowego
04. Po rundzie – jasna, prosta analiza
05. Poza polem golfowym: Kompletne narzędzie dostosowane do Twojego stylu życia
Jak korzystać z trybu golfowego
Jedną z największych zalet zegarka HUAWEI
WATCH
GT 6 Pro jest szybkość konfiguracji wszystkich funkcji.
Przed dniem spędzonym na polu golfowym po prostu otwieram tryb golfowy w aplikacji Zdrowie HUAWEI lub
bezpośrednio w zegarku, sprawdzam pobliskie pola golfowe, wybieram to, na którym zamierzam grać, i
pobieram mapę. Zajmuje to krótką chwilę.
Po zapisaniu pola tryb działa całkowicie offline, co jest niezwykle wygodne. Mogę zostawić telefon w
torbie i skupić się na grze.
Najlepsze jest to, że mapy synchronizują się bez problemu między zegarkiem a aplikacji Zdrowie HUAWEI:
wszystko, co pobieram na zegarek, pojawia się w aplikacji, a wszystko, co przygotowuję w aplikacji,
jest natychmiast dostępne na moim nadgarstku.
Na polu golfowym: płynniejsze i dokładniejsze działanie
Po włączeniu trybu golfowego widzę przeprojektowany interfejs, który jest bardziej przejrzysty i responsywny dzięki nowym mapom wektorowym. Dają mi natychmiastową orientację, nawet na trudnych dołkach lub gdy warunki wietrzne zmuszają mnie do przemyślenia strategii.
W porównaniu z poprzednimi mapami nowe są wyraźniejsze, szybsze i znacznie łatwiejsze do odczytania, dzięki czemu całe doświadczenie jest bardziej intuicyjne już od pierwszego uderzenia.
„Dzięki zegarkowi HUAWEI WATCH GT 6 Pro gra w golfa staje się prostsza, bardziej precyzyjna i łatwiejsza do zrozumienia”.
Najważniejsze funkcje podczas gry
Są to funkcje, z których korzystam najczęściej i które, moim zdaniem, mogą naprawdę pomóc każdemu
golfiście.
Mapy pól golfowych pokazują wszystko, czego potrzebujesz na pierwszy rzut oka: odległość do
greenu, położenie bunkrów i innych przeszkód, a także inteligentne obszary do wykonania lay-upów,
które mogą uchronić Cię przed niepotrzebnym ryzykiem. Dzięki tym informacjom na nadgarstku zaczniesz
grać mądrzej, a nie tylko intensywniej.
W dużym stopniu opieram się także na danych z pierwszego uderzenia, ponieważ pozwalają one
rozbić każde uderzenie na szczegóły, które rzeczywiście mają znaczenie. W jednym szybkim przeglądzie
widzę trajektorię, rzeczywistą odległość i dokładny punkt uderzenia na powierzchni
kija. Trajektoria lotu piłki pokazuje mi, czy została ona wyrzucona wysoko, pozostała nisko lub czy
odchyliła się w lewo albo w prawo. Odległość pokazuje mi, jak naprawdę daleko piłka się
przemieściła, a nie tylko jakie jest moje odczucie. A punkt uderzenia pokazuje, w którym miejscu
trafiłam piłkę.
Ultraprecyzyjny GPS i śledzenie aktywności
Superwytrzymała bateria do 21 dni
Profesjonalne statystyki kolarskie
Stylowy wygląd i trwałość na lata
Widząc to wszystko razem, doskonale rozumiem, dlaczego uderzenie się udało – lub nie – i co powinnam
poprawić, gdy następnym razem stanę na obszarze startowym.
Kolejną funkcją, którą cenię, jest automatyczna karta wyników. Aby zaktualizować wynik,
wystarczy jedno dotknięcie, a zegarek dyskretnie śledzi wszystko w tle. Szczególnie dla amatorów brak
konieczności martwienia się o obliczenia jest prawdziwą ulgą. Po prostu uderzasz piłkę i idziesz dalej.
Podsumowanie połowy rundy daje mi natychmiastowy przegląd tego, jak kształtuje się moja runda. To
niezwykle przydatne, bo mogę od razu dostosować strategię w trakcie gry, zamiast za późno się
zorientować, co się nie sprawdza. Czasami oznacza to grę nieco bezpieczniejszą, a czasami motywuje mnie
do bardziej agresywnych puttów, gdy dążę do osiągnięcia określonego wyniku.
Jest też Caddie AI, który spodoba się wielu golfistom. Sugeruje kije na podstawie historii gry,
oferuje strategiczne rekomendacje, a nawet uwzględnia średnie odległości. Dla amatorów to daje uczucie,
jakby mieli osobistego caddiego na nadgarstku.
I wreszcie funkcja zapobiegania przypadkowym dotknięciom jest niewielkim, ale ważnym szczegółem,
zwłaszcza gdy jest zimno, pada deszcz lub gdy nosisz rękawiczki. Dzięki temu zegarek reaguje tylko
wtedy, kiedy tego chcesz, co zapewnia lepsze wrażenia.
Wszystkie te funkcje sprawiają, że moja gra jest bardziej intuicyjna, lepiej dopracowana i po prostu
przyjemniejsza.
„Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym, czy doświadczonym graczem, dzięki zegarkowi HUAWEI WATCH GT 6 Pro możesz grać jak profesjonalista, wyznaczać sobie realistyczne cele i robić postępy podczas każdej sesji”.
Tryb strzelnicy vs tryb pola golfowego
Kolejną cechą, którą naprawdę doceniam, jest równowaga między trybem strzelnicy golfowego a
trybem pola, ponieważ oba służą zupełnie innym celom. Tryb strzelnicy golfowej jest idealny,
gdy pracuję nad czystą techniką: analizuje takie parametry jak tempo swingu, amplituda i prędkość,
co jest niezbędne do osiągnięcia rzeczywistych postępów technicznych. Natomiast tryb pola golfowego
jest przeznaczony do rzeczywistej gry. Prowadzi Cię od obszaru startowego do greenu, nie
rozpraszając uwagi i dostarczając dokładnie tych informacji, których potrzebujesz, w odpowiednim
momencie.
Osobiście korzystam z obu trybów: tryb strzelnicy golfowej pomaga mi precyzyjnie dostroić swing,
natomiast tryb pola golfowego pokazuje mi, jak wszystko sprawdza się w praktyce podczas rundy.
Po rundzie – jasna, prosta analiza
Po zakończeniu rundy wszystko przebiega płynnie w aplikacji Zdrowie HUAWEI. W sekcji Treningi → Golf otrzymuję pełny raport dotyczący moich osiągnięć, zaczynając od podsumowania meczu. Pokazuje mój całkowity wynik, dokładność prowadzenia, jak dobrze radziłam sobie na greenach i wokół nich, średnie odległości dla każdego kija, a nawet rozrzut uderzeń w lewo lub w prawo. To proste, jasne i niezwykle pomocne.
Tutaj przechowywana jest również moja historia swingów, obejmująca każdą sesję treningową i
każdy zarejestrowany zamach. Dzięki temu mogę łatwo dostrzec pewne wzorce, takie jak spójność moich
uderzeń, czy lot piłki jest wyższy lub niższy niż zwykle, które uderzenia sprawiają mi trudności
oraz rzeczywiste odległości, jakie osiągam każdym kijem w danym czasie. Dla mnie najcenniejsze jest
to, że widzę swoje prawdziwe wyniki, zwłaszcza takie elementy jak:
• moja średnia odległość prowadzeń najdłuższym kijem
• moje rozproszenie boczne
• jak zmienia się lot piłki w zależności od użytego kija
Wizualizacja trajektorii jest również bardzo pomocna podczas pracy nad kształtowaniem
uderzeń, niezależnie od tego, czy próbuję wykonać uderzenie typu fade, czy draw. Dla
golfistów-amatorów jest to pomocny sposób zrozumienia, co tak naprawdę dzieje się podczas ich
swingu, zamiast polegać na domysłach.
Wszystkie te dane pomagają mi wyznaczyć jasne cele na kolejne rundy, takie jak:
• większa spójność przy uderzeniu z obszaru startowego
• dokładniejsze uderzenia na green
• lepsza kontrola tempa
• inteligentniejsze zarządzanie polem
A co najważniejsze, daje mi to prosty sposób na ciągłe doskonalenie się z każdą rozegraną grą.
Poza polem golfowym: Kompletne narzędzie dostosowane do Twojego stylu życia
Poza polem golfowym zegarek HUAWEI
WATCH
GT 6 Pro stał się narzędziem, na którym polegam zarówno w życiu codziennym, jak i na
fairwayu. Wspiera mnie nie tylko podczas gry w golfa, ale także doskonale wpisuje się w moją
codzienną rutynę, niezależnie od tego, czy trenuję, podróżuję, czy regeneruję się po długim dniu.
Niektóre z funkcji, z których korzystam najczęściej, to:
• Monitorowanie snu, które pomaga mi zoptymalizować regenerację podczas turniejów.
• Monitorowanie stresu, dzięki czemu mogę zachować spokój i opanowanie w sytuacjach
stresowych.
• Ćwiczenia oddechowe z przewodnikiem, aby przywrócić koncentrację.
• Zaawansowane monitorowanie tętna, z którego korzystam podczas sesji fitness.
• Długotrwała bateria, coś, co naprawdę doceniam w podróży.
Wszystko to sprawia, że HUAWEI
WATCH
GT 6 Pro to nie tylko towarzysz gry w golfa, ale kompletne
narzędzie ułatwiające życie, które pomaga zachować równowagę, koncentrację i gotowość na wszystko, co przyniesie przyszłość.
Informacje zawarte w artykule mają charakter ogólny i nie powinny być traktowane jako porada w odniesieniu do konkretnej sytuacji i nie mogą być w tym celu używane. W przypadku próby diagnozy schorzenia lub ustalania najlepszego sposobu postępowania w kwestiach zdrowotnych należy skonsultować się z pracownikiem służby zdrowia.
Użytkownicy powinni ćwiczyć w sposób bezpieczny i dostosowany do własnych możliwości i ograniczeń fizycznych.
Funkcje pomiaru tętna, poziomu stresu i monitorowania snu nie są urządzeniami medycznymi, dlatego też dane i wyniki monitorowania mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny być wykorzystywane jako podstawa do diagnozy lub leczenia medycznego.
Chloé Salort
Raport
Czytaj więcej
Sprawdź
Skopiowany