Przekuwanie liczb w postęp: jak najlepiej wykorzystać dane ze smartwatcha

LISTA

Autorem tekstu jest Christopher James

Przekuwanie liczb w postęp: jak najlepiej wykorzystać dane ze smartwatcha

Czas czytania: 12 minut
Opublikowano 30/09/2025 · 12:30
Turning Numbers Into Progress: Making the Most of Smartwatch Metrics

Żyjemy w erze, w której pojawił się nowy sposób zarządzania samopoczuciem. W tej nowej erze, erze cyfrowej, dane są najważniejsze!

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

O autorze

Profesor Christopher James

Profesor Christopher James

Inżynier biomedyczny i pracownik naukowy na
Uniwersytecie Warwick w Wielkiej Brytanii

Profesor Christopher James jest inżynierem biomedycznym i pracownikiem naukowym na Uniwersytecie Warwick w Wielkiej Brytanii, a także dyrektorem założycielem dwóch start-upów w dziedzinie technologii biomedycznych. Dzięki 30-letniemu doświadczeniu badawczemu w analizie sygnałów rejestrowanych z ludzkiego ciała, szczególnie interesuje się ambulatoryjnym rejestrowaniem parametrów zdrowotnych w celu oceny zdrowia i samopoczucia oraz przewidywaniem i zapobieganiem niekorzystnym warunkom zdrowotnym.

W tym artykule

01. Wprowadzenie

02. Zrozumieć kluczowe wskaźniki

03. Wartość wskaźników w sporcie

04. Zastosowania praktyczne – jak korzystam z HUAWEI WATCH GT 6 Pro

05. Podsumowanie – Smartwatch i dane jako długoterminowi towarzysze

01

Wprowadzenie

Dzięki coraz większej liczbie cyfrowych produktów do opieki zdrowotnej dostępnych dla konsumentów – z których wiele jest zintegrowanych z naszymi telefonami, zegarkami i innymi urządzeniami do noszenia – zarządzanie naszą kondycją, a także naszym samopoczuciem, stało się znacznie łatwiejsze, dając nam możliwość i wygodę oceny wszystkich aspektów naszej kondycji.

Oczywiście obejmuje to również sektor samopoczucia – gdzie nie chodzi jedynie o utrzymywanie naszej kondycji pod kontrolą, ale także o praktykowanie „profilaktyki” poprzez ćwiczenia fizyczne.

U podstaw tego wszystkiego leżą dwa atrybuty – łatwość noszenia i dyskretność. Obie te cechy wpływają na to, jak dobrze korzystamy z tych urządzeń i jak skutecznie generowane dane wpływają na naszą kondycję i samopoczucie. Smartwatche idealnie spełniają te kryteria – są łatwe w noszeniu, lekkie, wytrzymałe, a do tego wyposażone w całą gamę wbudowanych czujników, które w dyskretny sposób mierzą niezliczoną liczbę czynników związanych z samopoczuciem i wydajnością.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

HUAWEI WATCH GT 6 Pro jest tego świetnym przykładem. To zegarek, który nie tylko pokazuje czas. Jest lekki, bardzo solidny, ma znakomitą żywotność baterii i posiada wszystkie rodzaje czujników, do których zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Pozwala to dostarczać nam na bieżąco informacji o różnych parametrach istotnych dla naszej kondycji i samopoczucia – a co więcej, zapewnia szybki dostęp do kluczowych danych, gdy przesuwamy granice naszych możliwości na ważnym wydarzeniu sportowym… Albo po prostu podczas zdrowego, długiego spaceru!

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Rysunek 1: Tętno, zmienność rytmu serca (HRV) i saturacja – wszystkie wartości w zakresie normy, zmierzone za pomocą HUAWEI Watch GT 6 Pro

Na szczególną uwagę zasługują pomiary tętna, natlenienia krwi (SpO₂), elektrokardiografii (EKG) oraz zmienności rytmu serca (HRV) – a także liczba kroków i związane z nią wydatki energetyczne, których spodziewamy się obecnie po tych urządzeniach. Możliwośc pomiaru tętna – a zwłaszcza EKG i HRV – mamy teraz dostępne na naszych nadgarstkach. Przykładowo, tętno w połączeniu z tempem ćwiczeń na świeżym powietrzu może dać nam szybki obraz tego, ile energii zużywamy – albo można je wykorzystać do oceny rozgrzewki czy fazy wyciszenia po treningu.

Warto wiedzieć

HRV jest to miara różnic w rytmie serca w czasie. Ta zmienność stanowi ważny wyznacznik takich aspektów jak stres w codziennym życiu. Staranna obserwacja HRV pozwala nie tylko na poprawę kondycji układu sercowo-naczyniowego, lecz także na monitorowanie i wpływanie na zdrowie psychiczne [2].

EKG to bezpośrednim pomiar aktywności elektrycznej generowanej przez pracujące serce – ten pomiar mówi nam wiele o stanie układu sercowo-naczyniowego. EKG to nie tylko pomiar tętna, ale również możliwość wykrycia potencjalnych nieprawidłowości.

Połączenie czujników, kompaktowej budowy, łatwości obsługi i dużej mocy sprawia, że ten zegarek jest dobrym kandydatem dla każdego, kto chce monitorować swoje samopoczucie i chce poprawy kondycji – czy to poprzez lekkie ćwiczenia, aktywności na świeżym powietrzu, czy nawet sporty ekstremalne. W szczególności ten model łączy w sobie korzystne połączenie dużego ekranu z lekką konstrukcją oraz wyjątkowo wytrzymałą baterią, działającą nawet do 21 dni. Oferuje również smuklejszą budowę niż HUAWEI WATCH 5.

02

Zrozumieć kluczowe wskaźniki

Co ciekawe w przypadku wszystkich tych pomiarów – szczególnie w kontekście sportu – jest to, że towarzyszy im informacja kontekstowa. Na przykład: Czy dane dotyczą energicznego spaceru na świeżym powietrzu, czy biegu wytrzymałościowego? Jakie dystanse zostały pokonane i jakie było podłoże? Czy wystąpiła faza rozgrzewki lub schłodzenia? Smartwatche HUAWEI nie tylko nadają danym kontekst, ale także dostarczają użytkownikowi wartościowych podpowiedzi w czasie rzeczywistym. Sprawia to, że dane nie są jedynie suchymi liczbami, lecz pełnią także funkcję motywacyjną, pokazując nie tylko informacje o tętnie, ale również, w połączeniu z rytmem kroków i ukształtowaniem terenu, o tym, jak wpływa to na „spalanie energii”.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Rysunek 2: Kluczowe wskaźniki podczas aktywności na świeżym powietrzu w skrócie: kadencja (kroki na minutę) pokazuje, jak efektywnie się poruszasz, tempo (czas na kilometr) odzwierciedla Twoją prędkość, a przewyższenia (zmiany wysokości) obrazują wpływ terenu na Twoje osiągi. Pomiar wykonano za pomocą HUAWEI WATCH GT 6 Pro.

Tutaj pokazuję przykład spaceru na świeżym powietrzu, podczas którego przeszedłem przez piękny Golden Gate Bridge w San Francisco – korzystając z trybu treningu „Chód na dworze”. Urządzenie dostarczyło mi mnóstwo informacji, a ja starałem się utrzymać tętno w strefie aerobowej.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Ultraprecyzyjny GPS i śledzenie aktywności

Superwytrzymała bateria do 21 dni

Profesjonalne statystyki kolarskie

Stylowy wygląd i trwałość na lata

Dowiedz się więcej

Otrzymałem niedawno możliwość przetestowania zegarków z serii HUAWEI WATCH oraz serii GT. Uważam, że jest to bardzo interesujące, jak zegarki z tych serii odpowiadają na potrzeby różnych typów użytkowników. HUAWEI WATCH 5 wyraźnie bardziej przyciąga osoby skoncentrowane na karierze, które w codziennym życiu doświadczają wyższego poziomu stresu i mogą szybko uzyskać przegląd swojego samopoczucia dzięki czujnikowi X-TAP oraz funkcji „Zdrowie na oku”. Natomiast HUAWEI WATCH GT 6 Pro, który testowałem ostatnio, jest zegarkiem uniwersalnym, z wyraźnym naciskiem na rozbudowane funkcje sportowe.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH 5

Ten najnowszy model z serii GT wnosi istotne ulepszenie dla rowerzystów. Dzięki miernikowi mocy entuzjaści kolarstwa mogą teraz uzyskać wartości FTP bezpośrednio z zegarka. Liczne tryby treningowe, takie jak narciarstwo, biegi terenowe czy golf, oferują wiele możliwości dla aktywnych osób. Technologia urządzeń typu wearables związana z sampoczuciem rozwinęła się na tyle, że każdy może skorzystać z odpowiedniego smartwatcha – wszystko sprowadza się do wyboru modelu najlepiej dopasowanego do własnych potrzeb.

03

Wartość wskaźników w sporcie

Możesz się zastanawiać, dlaczego to wszystko ma znaczenie. Jako naukowiec mogę być stronniczy, ale uważam, że wszystko, co robimy, generuje użyteczne dane. W przeszłości wiele z nich nie było mierzone – można by nawet powiedzieć, że było marnowane. Dziś inteligentne urządzenia noszone pozwalają uchwycić te informacje w sposób niedostrzegalny, przekształcając je w wartościowe spostrzeżenia.

Jest to szczególnie cenne, gdy dane są powiązane z ćwiczeniami i sportem, ponieważ pomagają lepiej zrozumieć wydolność, kondycję i postępy. Dzięki danym możemy obserwować postęp w kierunku wyznaczonego celu. Jeśli Twoim celem jest utrata wagi, liczba kroków i wydatki energetyczne mają bezpośredni związek z Twoim celem odchudzania. Smartwatche pozwalają nam „zamknąć pętlę” – naciskamy na siebie, nasze ciało reaguje, zegarek mierzy nasze „wyniki”, a w przypadku wszystkich smartwatchy HUAWEI, które testowałem, daje nam interpretację tych wyników, pozwalając zobaczyć, gdzie stoimy w stosunku do naszych końcowych celów.

Ta grywalizacja aktywności sprawia, że dane stają się potężną walutą w osiąganiu naszych końcowych celów. Nieświadomie powoduje to, że nasze działania są bardziej mierzalne, bardziej naukowe, już nie opierają się na zgadywaniu, lecz wykorzystują twarde fakty do planowania kolejnych kroków.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Rysunek 3: Analiza marszu na świeżym powietrzu: 2,18 km w 21 minut, ze średnim tempem 9’54”/km, kadencją 116 kroków/min i długością kroku 87 cm. Dane dotyczące wysokości pokazują 8,5 m podejścia i 17,7 m zejścia, podczas gdy tętno utrzymywało się głównie w strefie tlenowej. Pomiar wykonano za pomocą zegarka HUAWEI WATCH GT 6 Pro.

Jako zajęty naukowiec czerpię dużą przyjemność z ćwiczeń na świeżym powietrzu poprzez spacery, które pozwalają mi oderwać się od pracy biurowej. HUAWEI WATCH GT 6 Pro umożliwia mi dokładne zmierzyć wartość mojego wysiłku i spodziewane postępy. Daje mi to poczucie satysfakcji, dzięki czemu nawet podczas konferencji – na przykład podczas mojej niedawnej podróży do San Francisco – mogłem zmierzyć korzyści płynące z mojej aktywności fizycznej, a także je odczuć.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Dane HRV dostarczane przez
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
umożliwiają kompleksową ocenę samopoczucia, łącząc monitorowanie Twojej kondycji z poziomem stresu.

04

Zastosowania praktyczne – jak korzystam z HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Uważam, że zastosowanie HUAWEI WATCH GT 6 Pro najlepiej sprawdza się w połączeniu monitorowania zdrowych sesji treningowych z okazjonalnym wglądem w stan naszej kondycji i samopoczucia.

Mam na myśli to, że regularnie korzystam z funkcji EKG, aby ocenić spoczynkowy rytm serca. Regularnie oceniam także swój sen na podstawie wyników snu wyświetlanych na zegarku. Osobiście staram się zachować jak największą jednolitość w tych pomiarach. Wprowadziłem już nawyk „formalnego” rejestrowania moich spacerów na świeżym powietrzu jako „treningów” – nie ograniczając się tylko do liczenia kroków i spalonych kalorii. Daje to delikatny bodziec, by kontynuować aktywność i sprawia, że moje kroki mają znaczenie. Pozwala to również zachować zapis osiągnięć, coś, z czym mogę porównywać i obserwować postępy na przestrzeni czasu. Podobnie jak cieszymy się z obserwowania spadku wagi podczas diety i ćwiczeń, warto również mierzyć pokonane dystanse, wykorzystaną energię oraz tętno – zarówno w trakcie aktywności, jak i podczas regeneracji. To daje zdrową równowagę między zarządzaniem naszą kondycją fizyczną i psychiczną.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Zawsze należy pamiętać, że te smartwatche są przede wszystkim urządzeniami konsumenckimi, a nie wyrobami medycznymi. Algorytmy odgrywają dużą rolę w niezawodności smartwatchy, takich jak HUAWEI WATCH GT 6 Pro, a to właśnie obfitość danych stanowi sedno tych pomiarów. W końcu, w kontekście ćwiczeń, to właśnie solidność i spójność pomiarów – w połączeniu z „bodźcami” motywacyjnymi, które zapewniają – sprawiają, że zegarki te są tak wygodne jako narzędzie treningowe.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Aby wydobyć użyteczne informacje z danych, potrzebna jest duża ilość wysokiej jakości pomiarów.
HUAWEI WATCH GT 6 Pro
, oprócz funkcji związanych z programem ćwiczeń, zapewnia to dzięki pomiarom tętna (HR), zmienności rytmu serca (HRV) oraz EKG.

05

Podsumowanie – Smartwatch i dane jako długoterminowi towarzysze

Podsumowując, uważam, że nie można niedoceniać wartości danych w naszym codziennym życiu. Jeśli naszym celem jest poprawa samopoczucia, dzięki smartwatchom takim jak HUAWEI WATCH GT 6 Pro mamy bogaty zestaw danych dosłownie na wyciągnięcie ręki. Te dane, w połączeniu z wiedzą o naszych wyznaczonych celach, pozwalają starannie mapować postępy – śledząc kluczowe parametry w istotnych momentach. Niezależnie od tego, czy chodzi o HRV, EKG czy zwykłe tętno, możemy upewnić się, że nasze wysiłki idą w dobrym kierunku – a jednocześnie możemy zadbać o bezpieczeństwo podczas podejmowanych aktywności. Nie wszyscy jesteśmy wybitnymi sportowcami; w naszym zabieganym życiu trudno znaleźć czas, by robić to, co konieczne, aby utrzymać formę i zdrowie. Jednak, wracając do tego jak rozpocząłem ten artykuł, siła naszej kondycji i samopoczucia tkwi w nas samych, a smartwatche, takie jak ten, dają nam możliwość osiągnięcia wyznaczonych celów – i wszystko to dzięki mocy, którą posiadają dane.

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Autorem tego artykułu jest prof. Christopher James. Wyrażone poglądy są jego własnymi.

Informacje te powinny być wykorzystywane wyłącznie jako informacje ogólne i nie powinny być traktowane jako porady w odniesieniu do jakiejkolwiek indywidualnej sytuacji. Podczas próby zdiagnozowania stanu zdrowia lub określenia najlepszego sposobu postępowania w przypadku jakichkolwiek obaw związanych ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Użytkownicy powinni ćwiczyć w bezpieczny i odpowiedni sposób, który jest współmierny do ich własnych możliwości i ograniczeń.

Funkcja EKG nie jest przeznaczona dla osób poniżej 18. roku życia. Wyniki nie powinny być wykorzystywane do badań medycznych, diagnozy ani leczenia. Dane uzyskane za pomocą tej funkcji służą wyłącznie do użytku osobistego. Przed użyciem zapoznaj się z instrukcją.

Funkcje pomiaru tętna, HRV, SpO₂, Health Glance, monitorowania stresu oraz snu nie są wyrobami medycznymi, dlatego dane i wyniki z monitorowania służą wyłącznie do celów poglądowych i nie powinny być używane na potrzeby diagnozy i terapii medycznej..

Bibliografia
1. James, C. (2015): Longer term monitoring through wearables brings with it the promise of predicting the onset of disease – moving from managing illness to maintaining wellness.
2. Herzog, T. (2022): Mental Health and Heart Rate Variability.

Christopher James

Christopher James

Raport

HUAWEI WATCH GT 6 Pro

Copied