Smartwatch, który wspiera mój trening piłkarski: HUAWEI WATCH 5

WRÓĆ
Travel Far, Stay Healthy: Managing Well-Being with HUAWEI WATCH 5

Autorem tekstu jest Didem Karagenç

Smartwatch, który wspiera mój trening piłkarski: HUAWEI WATCH 5

Czas czytania: 9 minut
Opublikowano 24/11/2025 · 15:00

Czas czytania: 9 minut

Opublikowano 24/11/2025 · 15:00

Pomiary samopoczucia to ważny wyznacznik zdrowego trybu życia, zwłaszcza dla osoby, dla której istotą życia jest sport i osiąganie wyników.

Możliwość stałego monitorowania takich parametrów jak saturacja krwi tlenem (SpO2) w codziennym funkcjonowaniu daje wyjątkowe szanse na dbałość o stan swojego układu krążenia.

Zapewnienie organizmowi dostatecznej ilości tlenu jest niezwykle ważne dla prawidłowego działania mózgu, serca oraz innych organów. Zbyt niski poziom tlenu może prowadzić do różnych problemów ze zdrowiem, a nawet stwarzać zagrożenie dla życia. Dlatego monitorowanie parametrów takich jak SpO2 jest ważne dla osób, które chcą na co dzień monitorować swoje samopoczucie. [1] Ten parametr ma szczególne znaczenie w przypadku osób aktywnych fizycznie. Sportowcy, którzy nie są w stanie utrzymać pożądanego poziomu saturacji tlenu podczas treningów, mogą napotkać ograniczenia, których nie będą w stanie pokonać. [2].

W tym artykule wyjaśniam, w jaki sposób używam funkcji zegarka HUAWEI WATCH 5 i jakie zapewnia mi korzyści. Celem jest pokazanie jak wykorzystać smartwatch do pomiarów opartych na rzetelnych danych, aby dzięki nim poprawić swoją wydajność i następnie móc dzielić się doświadczeniami z innymi.

HUAWEI WATCH 5

O autorze

Didem Karagenç

Didem Karagenç

Kapitan Beşiktaş J.K. i Reprezentantka Turcji w piłce nożnej kobiet

Jestem kapitanem drużyny Beşiktaş (BJK) oraz tureckiej narodowej reprezentacji piłki nożnej kobiet. Pracuję jako nauczycielka wychowania fizycznego i zawodniczka w drużynie piłkarskiej. Moja przygoda z futbolem rozpoczęła się już w młodym wieku na ulicach Ankary. Kiedy zaczynałam, w Turcji nie istniała jeszcze kobieca drużyna piłki nożnej. Futbol stał się całym moim życiem. Pasji tej oddaję się z niesłabnącą miłością i entuzjazmem już od 21 lat. Chcę, wykorzystując sport jako narzędzie, dać nadzieję dziewczynom znajdującym się w trudnej sytuacji.

W tym artykule

01. Moja przygoda z piłką nożną

02. Wszechstronna edukacja jako czynnik sukcesu w sporcie

03. Niezbędne narzędzia i parametry do systematycznego podnoszenia kondycji

Moja przygoda z piłką nożną

Moją przygodę z futbolem rozpoczęłam grając na ulicach w bardzo młodym wieku. Kiedy miałam 11 lat, wstąpiłam do akademii, aby móć później zająć się piłką nożną zawodowo. Futbol stał się dla mnie sposobem na życie. Przez ostatnie 10 lat gram w jednej z najbardziej rozpoznawalnych drużyn w Turcji. Koszulkę naszej narodowej reprezentacji nosiłam już aż 121 razy. [3]

Kiedy zaczynałam grać, piłka nożna kobiet nie była szczególnie znaną dyscypliną, ani w moim kraju, ani na świecie. Nie istniały wtedy smartfony, spotkania nie były relacjonowane w telewizji, a możliwości promocji były mocno ograniczone. To były trudne czasy dla takich dziewcząt jak ja, które nie mogły nawet liczyć na wsparcie rodziny: piłki nożnej nie uważano za zajęcie dla córki, nawet jako hobby.

Dzisiaj Turczynki mogą grać w piłkę nożną i jest to obecnie dyscyplina uznawana i rozwijana. Razem z moimi przyjaciółkami jesteśmy pionierkami futbolu kobiet i traktujemy sport jako narzędzie, które pomaga nam przezwyciężać trudności typowo związane z naszą płcią. W 2019 roku zyskałam nieco większą rozpoznawalność, zostając jedną z 14 zawodniczek z całego świata objętych specjalnym programem sponsorskim. Zaangażowanie mojego sponsora jest nieocenione. Wierzę, że moja historia dotarła do szerszego grona odbiorców i mogła być źródłem inspiracji i zachęty dla wielu kobiet. Wiem, że mój potencjalny sukces w każdej dziedzinie zależy tylko ode mnie, dlatego też staram się osiągać jak najlepsze wyniki i służyć jako pozytywny wzorzec dla innych.

HUAWEI WATCH 5
HUAWEI WATCH 5

Multisensoryczna technologia X-TAP

Materiały najwyższej klasy

Połączenia komórkowe (eSIM)

Dowiedz się więcej

Dzisiaj Turczynki mogą grać w piłkę nożną i jest to obecnie dyscyplina uznawana i rozwijana. Razem z moimi przyjaciółkami jesteśmy pionierkami futbolu kobiet i traktujemy sport jako narzędzie, które pomaga nam przezwyciężać trudności typowo związane z naszą płcią. W 2019 roku zyskałam nieco większą rozpoznawalność, zostając jedną z 14 zawodniczek z całego świata objętych specjalnym programem sponsorskim. Zaangażowanie mojego sponsora jest nieocenione. Wierzę, że moja historia dotarła do szerszego grona odbiorców i mogła być źródłem inspiracji i zachęty dla wielu kobiet. Wiem, że mój potencjalny sukces w każdej dziedzinie zależy tylko ode mnie, dlatego też staram się osiągać jak najlepsze wyniki i służyć jako pozytywny wzorzec dla innych.

Wszechstronna edukacja jako czynnik sukcesu w sporcie

a) Treningi zespołowe w klubie

Wspólne treningi z moją drużyną obejmują zajęcia taktyczne i ćwiczenia fizyczne, które mają na celu poprawić grę zespołową i skuteczność całej drużyny. Odbywają się przez 5 dni w tygodniu, a HUAWEI WATCH 5 ma wiele zaawansowanych funkcji, które okazują się przydatne w ich trakcie. Imponuje mi to, że funkcje można dostosować do różnych dyscyplin sportu. Oczywiście ja przystosowałam je do wymagań piłki nożnej. Na przykład zwiększanie prędkości podczas biegu w terenie płaskim ma ścisły związek z poziomami SpO2. Możliwość monitorowania moich parametrów w czasie rzeczywistym jest bardzo pomocne i daje mnóstwo cennych informacji.

HUAWEI WATCH 5

b) Treningi z drużyną narodową

Treningi w ośrodkach szkoleniowych reprezentacji narodowej są naprawdę intensywne. Podczas wymagających sesji treningowych, takich jak gry na małych boiskach (SSG), sprinty i ćwiczenia w sprincie na wytrzymałość, a szczególnie biegi interwałowe bazujące na HIIT, jestem w stanie natychmiast sprawdzić swoje tętno, poziom SpO2 i czas regeneracji. Jest to zarazem cenne źródło informacji dla trenera, który musi kierować moim treningiem. Poza tym, dzięki stałemu monitorowaniu wielu parametrów życiowych, od jakości snu po poziom stresu, powstaje całościowy obraz mojego samopoczucia, dzięki któremu mogę lepiej rozumieć moje ograniczenia i kwestie, którym muszę poświęcić więcej uwagi. Dzięki tym informacjom mogę na treningach osiągać lepsze wyniki w bardziej konsekwentny i niezawodny sposób.

Dane GPS rejestrowane podczas treningów mogę przeglądać na mapie w aplikacji HUAWEI Zdrowie. Widzę moje biegi z jednego skrzydła na drugie, prędkości osiągane w czasie biegu, miejsca, w których przyspieszałam lub zwalniałam, zwroty i sprinty. Mogę ustalić całkowity dystans i pola o największej intensywności na boisku (na przykład pola, w których najwięcej biegałam). Jednym słowem, HUAWEI WATCH 5 ma wystarczające możliwości, by rzetelnie śledzić wszystkie moje osiągi na boisku.

HUAWEI WATCH 5

c) Trening indywidualny

HUAWEI WATCH 5 sprawdza się jako mój osobisty trener podczas indywidualnego treningu na siłowni. Od treningu z obciążeniami po ćwiczenia HIIT, mogę swobodnie sprawdzać tętno, poziom SpO2, spalone kalorie i inne dane. Szczególnie przy treningu siłowym informacje takie jak czas odpoczynku między zestawami ćwiczeń i spadek tętna odgrywają ważną rolę przy ocenie kondycji.

Po treningu zegarek pomaga mi zwrócić szczególną uwagę na poziom stresu i ocenę snu, czyli kolejne parametry o kluczowej roli dla naszego samopoczucia. HUAWEI WATCH 5 może analizować poziomy stresu, mierząc zmienność tętna (HRV). Tym sposobem mogę lepiej przeanalizować zależność między jakością snu a poziomem stresu i odpowiednio się dostosować, wiedząc, że niedobór odpoczynku zwiększa stres. [4] Kiedy zegarek informuje, że odpoczęłam już w wystarczającym stopniu, a poziom stresu jest niski, wiem, że mogę z siebie wykrzesać energię do kolejnego intensywnego wysiłku.

W chwilach oddechu lubię sobie także zmierzyć EKG za pomocą zegarka. Zegarek pozwala mi skutecznie monitorować kondycję podczas treningu i daje mi poczucie bezpieczeństwa.

HUAWEI WATCH 5

„Możliwość natychmiastowego sprawdzenia tętna, poziomu SpO2 i czasu regeneracji, zwłaszcza podczas intensywnych ćwiczeń, jak biegi interwałowe, znacząco poprawia skuteczność treningu.”

Niezbędne narzędzia i parametry do systematycznego podnoszenia kondycji

HUAWEI WATCH 5 pozwala bardzo sprawnie mierzyć podstawowe parametry samopoczucia. Mogę te dane śledzić jednocześnie na ekranie zegarka i w telefonie oraz generować raporty na temat mojego samopoczucia. Prawidłowości w podstawowych pomiarach mogą wskazywać na zmiany w stanie naszej kondycji, przez co dane z zegarka HUAWEI WATCH 5 są bardzo cenne.

a) Tętno (puls): Monitorowanie tętna podnosi jakość moich treningów, obniża ryzyko urazów i pomaga lepiej się sprawdzać na meczach. Na przykład wysokie tętno spoczynkowe po treningu lub nad ranem może wskazywać, że nadal jestem zmęczona. W takim przypadku odpoczywam albo wykonuję tylko lekkie ćwiczenia zamiast intensywnych, ograniczając ryzyko kontuzji. Przekonałam się, że ostrzeżenia o wysokim tętnie podczas treningu bywają bardzo przydatne.

HUAWEI WATCH 5

Heart rate

Heart rate

SpO2 measurement

b) Pomiary SpO2 w czasie rzeczywistym: Poziom saturacji krwi tlenem to ważny wskaźnik naszego samopoczucia. Pomiar tego wskaźnika trwa zaledwie parę sekund: wystarczy tylko dotknąć czujnika HUAWEI X-TAP. HUAWEI WATCH 5 natychmiast informuje o ewentualnym nieprawidłowym odczycie SpO2. Znajomość moich poziomów SpO2 natychmiast daje mi lepsze pojęcie o samopoczuciu. Do tej pory nie miałam żadnych niepokojących odczytów, ale jeśli taki się zdarzy, będą mogła na czas zasięgnąć porady u specjalisty na temat potencjalnych czynników ryzyka, takich jak zmęczenie, problemy oddechowe i ewentualne urazy, co jest konieczne przy podnoszeniu kondycji fizycznej.

HUAWEI WATCH 5

Sleep

Monitoring skin temperature

Activity rings

c) Monitorowanie temperatury skóry: Utrzymanie kontroli nad temperaturą skóry jest ważne, aby uniknąć przegrzania, zmęczenia i odwodnienia, optymalizować ćwiczenia i zmniejszyć ryzyko urazów. Na przykład podczas indywidualnych treningów przed ważnym meczem zawsze mam podniesioną temperaturę skóry. Może to być oznaką przetrenowania lub niedostatecznej regeneracji. W ten dyskretny sposób zegarek podpowiada mi abym przestała trenować i odpoczęła.

d) Pierścienie aktywności: Jedną z cech wyróżniających smartwatche HUAWEI jest ich zdolność do śledzenia codziennej aktywności fizycznej na podstawie trzech kluczowych parametrów: pierścienia „W ruchu”, który mierzy spalone kalorie, pierścienia „Ćwiczenie”, który rejestruje czasy ćwiczeń, oraz pierścienia „Na nogach”, który ma chronić przed szkodliwymi skutkami siedzącego trybu życia, mierząc odcinki czasu spędzonego na nogach lub w ruchu i trwające ponad minutę. Mogę obserwować te trzy wskaźniki równocześnie.

HUAWEI WATCH 5

„Z zegarkiem WATCH 5 mogę bardziej świadomie regulować mój czas regeneracji po treningu, jakość snu i intensywność treningów planowanych na kolejny dzień. Ogranicza to ryzyko urazów.”

Wnioski

HUAWEI WATCH 5 jest bardzo prosty w użyciu. Ma imponujący ekran dotykowy. Budzi zaufanie efektowną stylistyką. Działa na baterii nawet przez 11 dni w trybie oszczędzania energii, a szybkie ładowanie bezprzewodowe pozwala korzystać z niego bez przerwy. Zawsze mam go na ręku. Łącząc go z telefonem przez Bluetooth, mogę łatwo odbierać połączenia na nadgarstku. Nie muszę mieć przy sobie telefonu podczas treningu.

Z HUAWEI WATCH 5 moja przygoda z futbolem nabrała tempa. Mam wrażenie, że dzięki temu zegarkowi wykonałam ogromny postęp. Możliwość kontrolowania mojego samopoczucia daje mi poczucie bezpieczeństwa. Mogę na boisku dać z siebie wszystko bez narażania się na ryzyko.

Autorką tego artykułu jest Didem Karagenç. Przedstawione poglądy są jej własnymi. Informacje te powinny być wykorzystywane wyłącznie jako informacje ogólne i nie powinny być traktowane jako porady w odniesieniu do jakiejkolwiek indywidualnej sytuacji. Nie należy również na nich polegać w takim charakterze. Próbując diagnozować stan zdrowia lub ustalić najlepszy sposób postępowania w razie jakichkolwiek dolegliwości, należy skonsultować się z lekarzem.

Ćwiczenia należy prowadzić w odpowiedni i bezpieczny sposób, dostosowany do indywidualnych możliwości i ograniczeń.

HUAWEI WATCH 5 nie jest wyrobem medycznym. Funkcje monitorowania stresu, temperatury skóry, poziomu SpO2, tętna i snu nie są wyrobami medycznymi, dlatego dane z monitorowania i uzyskane wyniki mogą służyć wyłącznie do celów poglądowych i nie powinny być stosowane jako podstawa do diagnozy medycznej lub leczenia.

Materiały źródłowe:
1.Acibadem (2025): What is SpO2 ? There is Normal Values and How Measurement BT ?

2. Özdal M. et al. (2014): EFFECT OF AEROBIC TRAINING ON ARTERIAL HEMOGLOBIN OXYGEN SATURATION.

3. The Turkish Ladies football team 2025.

4. Huawei (2020): Blood Oxygen Saturation (SpO2 ) : Why For this reason Important ?

Didem Karagenç

Didem Karagenç

Raport

HUAWEI WATCH 5

Skopiowany