Trening z precyzją: jak dane ze smartwatcha usprawniają przygotowania do maratonu
Autorem tekstu jest Yago Rojo
Trening z precyzją: jak dane ze smartwatcha usprawniają przygotowania do maratonu
Autorem tekstu jest Yago Rojo
01. Doświadczenie i teoria: dlaczego tempo decyduje o maratonie
02. Przekucie celu w rzeczywistość: cyfrowy pacer podczas biegu
03. Wartość GPS: ultra-precyzja, która robi różnicę
04. Od niewidocznego treningu do dnia wyścigu
Kiedy przebiegniesz maraton w 2:07:47, tak jak ja miałem szczęście to zrobić, szybko uczysz się, że
talent to tylko część równania. Drugą — równie ważną, a czasem nawet ważniejszą — jest strategia.
Nazywam się Yago Rojo, pochodzę z Madrytu, mam 30 lat i jestem hiszpańskim maratończykiem
olimpijskim. Spędziłem ponad połowę swojego życia, trenując, aby przebiec 42,195 kilometra na
granicy swoich możliwości fizycznych i mentalnych. Jeśli przez te wszystkie lata nauczyłem się
jednej rzeczy, to tego, że maratonu nie wygrywa się samym entuzjazmem i emocjami — osiąga się go
dzięki kontroli i precyzyjnym pomiarom.
W ostatnich tygodniach włączyłem HUAWEI
WATCH GT Runner 2 do swojego treningu. Nie jako kolejny
gadżet, lecz strategiczne narzędzie. Od planowania treningów, przez realizację biegu, aż po
regenerację i analizę po starcie — zegarek stał się cichym towarzyszem, który pomaga mi podejmować
dokładniejsze decyzje.
Doświadczenie i teoria: dlaczego tempo decyduje o maratonie
Startowałem w międzynarodowych mistrzostwach, doświadczyłem presji olimpijskiego startu i wiem, co znaczy zacząć bieg zbyt szybko. W maratonie tempo nie jest tylko ważne — jest decydujące. Czy to najważniejszy czynnik? Powiedziałbym, że to właśnie ono ma największy wpływ na wynik, nawet większy niż aktualna forma fizyczna. Możesz być w szczytowej dyspozycji, ale jeśli źle rozegrasz pierwsze 15 kilometrów, zapłacisz za to na 35. kilometrze.
Najczęstszym błędem — zarówno w biegach masowych, jak i wśród elity — jest uleganie początkowemu przypływowi adrenaliny. Ciało wydaje się lekkie, tempo wydaje się komfortowe, ale mleczan zaczyna się już kumulować. Właśnie w tym momencie smartwatch przestaje być tylko dodatkiem, a zaczyna być narzędziem przetrwania w rywalizacji.
Przekucie celu w rzeczywistość: cyfrowy pacer podczas biegu
Kiedy przygotowuję się do maratonu z celem pobicia rekordu życiowego, mówimy o czasie na mecie
około 2:07:30, co oznacza średnie tempo 3:01 min/km. Ale sama ta liczba nie wystarcza. Dzielę
maraton na kilka odcinków:
• Pierwsze 10 kilometrów: 30:20 (tempo 3:02 min/km)
• Kilometry 10–21: 33:25 (tempo 3:02 min/km)
• Kilometry 21–30: 27:00 (tempo 3:01 min/km)
• Ostatnie 12 kilometrów (km 30–42): 36:45 — utrzymanie 3:01 min/km lub przyspieszenie
do 3:00 min/km, jeśli czujesz się na siłach
System prowadzenia tempa w zegarku HUAWEI
WATCH GT Runner 2 (oficjalnie Marathon Guidance)
zamienia ten abstrakcyjny cel w dynamiczny i stały punkt odniesienia. Nie chodzi tylko o
sprawdzanie aktualnego tempa — chodzi o porównanie w czasie rzeczywistym między tym, co
zaplanowałeś, a tym, co faktycznie robisz.
Jak korzystać z trybu maratonu — krok po kroku:
1. W sekcji ćwiczeń wybierz nowy tryb „Maraton” od HUAWEI.
2. Wybierz dystans, który zamierzasz przebiec — 5 km, 10 km, półmaraton, maraton lub dystans
niestandardowy.
3. Ustaw docelowy czas, który chcesz osiągnąć na wybranym dystansie.
4. Zegarek poprowadzi Cię za pomocą asystenta głosowego, automatycznie obliczy potrzebne tempo i
podczas biegu pokaże, czy wyprzedzasz plan, czy jesteś za rekomendowanym tempem.
Najciekawsze było zobaczyć, że odczuwany wysiłek bardzo dokładnie pokrywał się z wskazaniami zegarka. Mogłem świadomie wprowadzać korekty, podążając za rekomendacją zegarka, aby zwiększyć częstotliwość kroku. Ta zgodność między obiektywnymi danymi a subiektywnym odczuciem jest kluczem do zrównoważonego planu treningowego.
Gdzie biegacze zwykle popełniają błąd?
W precyzyjnej kontroli. Wielu amatorów biega „na wyczucie”, co może wprowadzać w błąd już na 5.
kilometrze. Cyfrowy pacer HUAWEI pozwala uniknąć najczęstszego błędu — zbyt szybkiego startu. Przed
startem HUAWEI
WATCH GT Runner 2 oblicza realistyczne przedziały czasowe na metę w oparciu o moje dane
treningowe
— wybrałem cel „Osiągalny” 3:00:21–3:15:11 — i od pierwszego metra pokazuje mi zalecaną strefę tętna
150–183 bpm. Kiedy moje serce bije z częstotliwością 152 bpm, wiem, że jestem dokładnie tam, gdzie
powinienem być. Zegarek dostarcza obiektywne informacje, gdy mój umysł zaczyna zniekształcać odbiór
wysiłku.
Wartość GPS: ultra-precyzja, która robi różnicę
Kiedy rywalizujesz z najlepszymi na świecie, jedna sekunda na kilometr może robić ogromną
różnicę. Dlatego dokładność GPS jest absolutną koniecznością. Dwupasmowy GPS w HUAWEI
WATCH GT Runner 2 zapewnia niezbędną precyzję nawet w złożonych środowiskach miejskich,
częściowych
tunelach czy w pobliżu wysokich budynków. Byłem bardzo zaskoczony dokładnością map wyświetlanych
przez ten smartwatch — mogłem zobaczyć trasę, na której trenuję, nawet w Casa de Campo w
Madrycie, gdzie łatwo stracić sygnał, ponieważ to duży park z wysokimi drzewami, w którym często
trenuję.
Po każdej specjalnej sesji treningowej, zwłaszcza w ramach przygotowań do maratonu, takich jak
konkretny długi bieg, korzystam z mapy, aby dokonać analizy:
• Ślady na zakrętach
• Zmiany tempa związane z nachyleniem terenu
• Mikrowariacje w terenach miejskich z budynkami
Osiągnij mistrzowskie tempo z ultraprecyzyjnym GPS-em
Inteligentny tryb maratonu
Smukła konstrukcja z trwałego tytanu
Dokładny pomiar tętna, analiza fali tętna i EKG
GPS nie tylko rejestruje, gdzie biegłem, ale pozwala także analizować rozkład energii, oceniać decyzje taktyczne i dostosowywać przyszłe treningi do faktycznego profilu trasy. Co najważniejsze, jest bezpośrednio powiązany z kontrolą tempa — dokładność w pozycjonowaniu oznacza dokładność danych o tempie.
„GPS w HUAWEI WATCH GT Runner 2 daje mi fundament, na którym buduję strategię tempa biegu. Jeśli dystans jest dokładny, moje decyzje też są dokładne.”
Od niewidocznego treningu do dnia wyścigu
Trenuję dwa razy dziennie: pot, deszcz, zmiany temperatury, sesje na bieżni, siłownia. Zegarek
przeszedł ze mną przez wszystko. Pierwszą rzeczą, którą naprawdę cenię, jest coś bardzo
prostego: że nie przeszkadza. Waży zaledwie 43,5 g, co czyni HUAWEI
WATCH GT Runner 2 najlżejszym
metalowym smartwatchem, jaki znam — i czuć to. Jest stabilny, nie przesuwa się nawet przy
nagłych zmianach tempa, a pasek AirDry zapewnia stały komfort, nawet podczas biegów trwających
ponad dwie godziny.
W maratonie każde rozproszenie jest spotęgowane — a gdy jesteś na 37. kilometrze, każdy drobny
detal zwiększa zmęczenie psychiczne. Bateria to kolejny krytyczny czynnik. Moje tygodnie
treningowe obejmują długie sesje z aktywnym GPS, stałym pomiarem tętna i analizą po treningu.
Nie mogę więc ładować zegarka codziennie jak telefonu. Według producenta HUAWEI
WATCH GT Runner 2
oferuje do 14 dni pracy na baterii i 32 godziny ciągłego śledzenia GPS.
Autorem tego artykułu jest Yago Rojo. Wyrażone w nim opinie są jego własne.
Informacje zawarte w artykule mają charakter ogólny i nie stanowią porady dotyczącej żadnej
indywidualnej sytuacji, nie można na nich polegać w tym zakresie. W przypadku próby diagnozy schorzenia
lub ustalania najlepszego postępowania w kwestiach zdrowotnych, należy skonsultować się z lekarzem lub
specjalistą.
Użytkownicy powinni ćwiczyć w sposób bezpieczny i odpowiedni do własnych możliwości oraz ograniczeń fizycznych.
Funkcja pomiaru tętna nie jest wyrobem medycznym, dlatego dane i wyniki monitorowania
służą wyłącznie do celów referencyjnych i nie powinny być podstawą diagnozy ani leczenia medycznego.
Yago Rojo
Raport
Czytaj więcej
Sprawdź
Skopiowany