Wellness Guru na Twoim nadgarstku - HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition w teście rugby

Autorem tekstu jest Keegan Hirst

Wellness Guru na Twoim nadgarstku - HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition w teście rugby

Czas czytania: 12 minut
Opublikowano 05/02/2026 · 10:05

Autorem tekstu jest Keegan Hirst

HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition

Hej wszystkim! W dzisiejszym artykule przedstawimy Keegana Hirst’a, byłego gracza rugby, który został trenerem fitness, właścicielem firmy i gospodarzem podcastów. Przetestował nasz smartwatch HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition i podzielił się z nami swoimi wrażeniami!

O autorze

Keegan Hirst

Keegan Hirst

Były zawodowy gracz rugby z Wielkiej Brytanii, obecnie - trener fitness online

Keegan Hirst to niegdysiejszy angielski zawodowy gracz rugby. Obecnie jest trenerem fitness online z Yorkshire. Poza karierą sportową Hirst jest pionierem i działaczem w swojej branży. Od tego czasu aktywnie angażuje się w przełamywanie barier w sporcie dla grup marginalizowanych.

W tym artykule

01. Wprowadzenie

02. Jak sprawdzić swoje zdrowie za pomocą smartwatcha?

03. Jak często musisz monitorować swoje zdrowie?

04. Jakich narzędzi możesz używać do codziennego sprawdzania swojego zdrowia?

WRÓĆ

Wprowadzenie

W tym artykule podzielę się moimi szczerymi przemyśleniami na temat tego imponującego kawałka technologii, obejmującego wszystko, od funkcji monitorowania zdrowia po to, jak zmieniła ona moją codzienną rutynę. Zagłębimy się w tematy śledzenia tętna, analizy snu, monitorowania stresu i wiele więcej. Niezależnie od tego, czy jesteś entuzjastą fitnessu, czy po prostu kimś, kto chce lepiej dbać o swoje zdrowie - może się okazać, że ten zegarek jest dokładnie tym, czego Ci brakowało.

Teraz wiem, co myślisz: „Keegan, kolego, jesteś już wystarczająco wysportowany!”. Cóż, zawsze jest miejsce na poprawę, a ten nowy HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition otworzył mi oczy na nowe sposoby monitorowania mojego zdrowia. To jak posiadanie osobistego trenera, lekarza i guru odnowy biologicznej w jednym – dokładnie na moim nadgarstku!

Ale zacznijmy od podstaw - ten zegarek pozwala mi sprawdzać stan mojego ciała, kiedy tylko mam na to ochotę, dzięki funkcji Health Glance. Nigdy więcej czekania na coroczne badanie lekarskie lub na badania przesiewowe zdrowia. To tak, jakby uzyskać bezpłatną kontrolę zdrowia, kiedy tylko się chce! I zaufaj mi, po latach rugby i upadków, dbanie o siebie jest ważniejsze niż kiedykolwiek.

Monitoring Health Glance zajmuje kilka minut i wykonuje test sercowo-naczyniowy, kontrolę oddechową i to, co nazywa się podstawowym monitorowaniem zdrowia. Jest to zestaw testów, które sprawdzają tętno, poziom tlenu we krwi, stres i wiele więcej! Po ich zakończeniu prezentuje proste podsumowanie Twojego zdrowia, pokazując, na czym możesz się bardziej skupić i czy zostały wychwycone jakiekolwiek nieprawidłowości. Przydatna analiza na wyciągnięcie ręki.

Wykonany z tytanu klasy lotniczej

Test 7 parametrów zdrowotnych w minutę

Połączenia komórkowe (eSIM)

Udoskonalona obsługa i estetyka interfejsu

Dowiedz się więcej

Jak sprawdzić swoje zdrowie za pomocą smartwatcha?

Monitoring tętna

Jedną z pierwszych rzeczy, które zauważyłem, był monitoring pracy serca. Zawsze byłem dumny z utrzymania zdrowego tętna, ale ten zegarek przenosi tą dumę na inny poziom. Niezależnie od tego, czy uderzam na siłownię, chodzę pobiegać, czy po prostu leniuchuję oglądając telewizję, widzę wydajność mojego serducha w czasie rzeczywistym. To jest genialne, aby upewnić się, że nie przesadzam podczas treningów lub przypominając mi, aby wstać i się rozruszać, gdy zależę się zbyt długo!

Poziom tlenu we krwi

Ale tutaj robi się naprawdę ciekawie - HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition nie zatrzymuje się tylko na tętnie. Mierzy również poziom tlenu we krwi (termin fachowy: SpO2)! Tlen we krwi jest bardzo pomocnym pomiarem, jeśli chodzi o wgląd na swoje zdrowie: wskazuje, jak dobrze tlen jest transportowany do części ciała najdalej od serca, takich jak ramiona i nogi. Organizm wykorzystuje tlen w wielu ważnych procesach, a niski odczyt tlenu we krwi może być czymś, co lekarz będzie sprawdzał. Jednak podczas korzystania z funkcji Health Glance natychmiast zobaczysz, czy Twój odczyt jest trafny lub wymaga dalszej uwagi ze strony lekarza.

Funkcja ta jest szczególnie przydatna podczas intensywnych sesji treningowych. Monitorowanie poziomu SpO2 pomaga upewnić się, że utrzymam odpowiedni poziom tlenu, który jest niezwykle istotny dla wydajności i regeneracji. Możesz się zastanawiać, jak istotny? Niski poziom SpO2 często koreluje z gorszymi wynikami sportowymi, a kiedy mój poziom jest niski, nie czuję się wystarczająco dobrze, aby dobrnąć do granicy mojego potencjału. Jest to informacja dla mnie, aby skupić się na regeneracji i snu przez następne kilka dni, aż moje poziomy SpO2 znormalizują się i ponownie przekroczą granice podczas treningu. Zwracając uwagę na te liczby, słucham mojego ciała i unikam scenariusza, w którym mogę przetrenować i spowodować długotrwałe obrażenia.

Rozumienie poziomów SpO2 z HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition

SpO2 jest mierzony procentowo. Dla zdrowego człowieka normalny poziom SpO2 powinien wynosić od 95% do 100%. Zakres pomiarowy zegarka wynosi od 70% do 100%. Niższe wartości mogą wskazywać na zagrożenie dla zdrowia.

· Czerwony: poniżej 70% (potencjalne ryzyko dla zdrowia)
· Pomarańczowy: 70-89% (niski poziom SpO2)
· Zielony: 90-100%: (zdrowe poziomy SpO2)

Śledzenie snu

Mówiąc o śnie, ten mały zegarek dał mi do zrozumienia, że mogę nie otrzymywać odpowiedniej ilości snu. HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition rozkłada Twój sen na różne etapy i pokazuje wynik. Stałem się nieco obsesyjny na punkcie podbijania tego wyniku noc po nocy. Cóż mogę powiedzieć, sami jesteśmy dla siebie najcięższą konkurencją!

Pierwszą rzeczą, którą robię po przebudzeniu, jest sprawdzenie mojego wyniku snu. Zegarek śledzi i dostarcza wszystkich danych na temat mojej przespanej nocy. Dane te można sprawdzić na zegarku, gdy się budzę, ale lubię też otwierać aplikację Huawei Zdrowie, która daje bardziej szczegółową analizę moich etapów snu, a także porównuje ją z innymi użytkownikami aplikacji. Ta analiza pokazuje, jak długo spędziłem w lekkich i głębokich fazach snu - wraz z wynikiem, który ocenia ogólną jakość mojego odpoczynku. Mówi mi też, ile razy w nocy się budziłem. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, kiedy to się dzieje, i wpływa to na nas bardziej niż nam się wydaje, ponieważ przejawia się w taki sposób, jak np. rozdrażnienie czy brak koordynacji. Ta analiza pomaga mi zrozumieć, czy mam wystarczająco dużo snu regenerującego, co ma kluczowe znaczenie dla długoterminowej regeneracji i ogólnego samopoczucia.

Sen jest szczególnie ważny dla sportowców i entuzjastów fitnessu. Kiedy pracujemy i trenujemy nasze ciała, aby były silniejsze, tkanki w naszym ciele ulegają zużyciu. Sen odgrywa ważną rolę w naprawie naszych mięśni w nocy, kiedy odpoczywamy, dzięki czemu mniej prawdopodobne jest, że zostaniemy zranieni podczas ponownego treningu. Nie tylko stajemy się bardziej zmęczeni, gdy śpimy mniej, ale także mamy wolniejszy czas reakcji i mniejszą dokładność.

Dobrze wiedzieć

Fazy snu to różne etapy snu, przez które nasze ciało przechodzi w nocy. HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition dokładnie mierzy te fazy snu za pomocą kombinacji czujników ruchu i monitorowania tętna.

Nasz rytm snu składa się z kilku faz, które trwają od 90 do 110 minut. Razem tworzą cykl snu. Podczas typowej nocy przechodzimy przez cztery do sześciu z tych cykli. Długość faz snu i odpowiedni rytm określają, czy sen jest spokojny.

Cykl snu obejmuje następujące fazy:
· Zasypianie: Przejście z czuwania do snu wiąże się z relaksacją, spowolnieniem oddechu i tętna.
· Lekki sen: napięcie mięśni zmniejsza się, a czasami mogą występować skurcze mięśni. Tętno i oddychanie staje się wolniejsze.
· Głęboki sen: Ta faza jest niezbędna do fizycznego powrotu do zdrowia. Tętno i oddech są najwolniejsze, ciśnienie krwi spada, a ciało skupia się na naprawie i wzroście komórek.
REM (dosłownie „szybki ruch oczu”): Jest to faza śnienia, w której aktywność mózgu jest wysoka, tętno i oddech zwiększają się, ale mięśnie są całkowicie zrelaksowane. Szybkie ruchy gałek ocznych można zaobserwować pod zamkniętymi powiekami.

Monitoring fitness

Przechodzimy do tematu monitoring fitness - funkcji, którą większość ludzi jest zainteresowana przy zakupie smartwatcha. Jako były gracz rugby, pozostawanie aktywnym jest u mnie zakorzenione we krwi. Ten zegarek zlicza moje kroki, monitoruje moje treningi, a nawet oblicza kalorie, które spaliłem. To jak kontrola całego ciała bez niezręcznej niebieskiej tuniki i zimnego stetoskopu!

Wykonuję wiele różnych treningów i mam wiele sposobów na utrzymanie mojej sprawności fizycznej. Uwielbiam chodzenie i podnoszenie ciężarów podczas biegania. Ale bez względu na to, jaki rodzaj treningu wybieram danego dnia, używam szczegółowej analizy z mojego HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition, aby upewnić się, że osiągam swoje cele. Wskaźniki są naprawdę świetne do śledzenia moich postępów i wprowadzania poprawek do rutyny treningowej. Pozwalają mi również na spokój ducha, dzięi czemu mogę bezpiecznie zwiększać moje granice. Lubię też mieć pewność, że nie przesadzam i nie ryzykuję żadnych obrażeń, a zegarek trzyma mnie w ryzach, dzięki czemu zwiększam wysiłek w spójny i zdrowy sposób.

Monitoring stresu

Jedną z cech, która naprawdę zrobiła na mnie wrażenie, jest monitoring stresu. Wykorzystuje sprytną technologię do mierzenia poziomu stresu przez cały dzień. Zaufaj mi, kiedy żonglujesz jednocześnie między biznesem, a podcastem, przemawiasz publicznie i starasz się zachować pozory życia społecznego, monitoring stresu ma kluczowe znaczenie. To wszystko jest częścią tego ogólnego pakietu wellness i work-life-balance, prawda?

W zeszłym tygodniu zauważyłem, że czuję się trochę wyciszony. Nie mogłem ogarnąć co to, ale coś było nie tak. Natychmiast sprawdziłem mój HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition i zauważyłem, że moje wskaźniki stresu zaczęły się zwiększać. Funkcja monitorowania stresu w zegarku określiła mój poziom stresu jako wyższy niż zwykle, co uświadomiło mi, że tak, faktycznie czułem się bardziej zestresowany niż w zeszłym tygodniu.

Zobaczenie tych wyników na własne oczy było dla mnie motywacją do działania. Zrobiłem sesję jogi, w którą się ostatnio wkręciłem. Zmiana była niemal natychmiastowa! Po sesji jogi czułem się spokojniejszy, bardziej skoncentrowany i skupiony. Ponownie sprawdziłem zegarek i byłem zadowolony widząc, że moje tętno spadło, potwierdzając, że joga pomogła mi trochę się zrelaksować.

To doświadczenie pokazało, jak nieoceniony może być monitoring stresu. Nie tylko uświadomiło mi to mój rosnący poziom stresu, ale także zmotywowało mnie do działania. To właśnie tego rodzaju powiadomienia w czasie rzeczywistym sprawiają, że HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition jest niezbędnym narzędziem dla każdego, kto poważnie myśli o swoim zdrowiu i samopoczuciu.

Monitorowanie BMI

Aha, i dla tych z Was, którzy non stop oglądają swoją figurę w lustrze (nie oceniam, wszyscy to robimy), ten zegarek może pomóc Ci śledzić BMI i utrzymać zdrową wagę. Nie chodzi o to, by wyglądać jak superbohater, chodzi o dobre samopoczucie we własnej skórze.

Kiedy moi klienci zaczynają z nami pracę, pierwszą rzeczą, o którą ich prosimy, jest zwiększenie dziennej liczby kroków. Jest to pierwszy krok (ha ha gra słów!) w kierunku poprawy ich BMI i ogólnego stanu zdrowia. Uwielbiam licznik kroków na HUAWEI WATCH, bo jest bardzo intuicyjny i łatwy do odczytania danych. Stąd moi klienci mogą wypróbować spersonalizowany plan bardziej efektywnego odchudzania, który obejmuje ukierunkowane ćwiczenia i cotygodniowe raporty. Ułatwia to kontrolę klientom, których tak często nie widuję osobiście lub którymi zarządzam zdalnie. Cotygodniowe raporty dają bardziej szczegółową analizę w celu poprawy wydajności w planie odchudzania.

Dobrze wiedzieć

BMI (Body Mass Index) jest miarą, która ocenia stosunek masy ciała danej osoby do jej wzrostu. Kalkulacja wygląda tak:

BMI = masa ciała w kg : wysokość w cm

BMI pokazuje szacunkową wartość, czy ktoś ma niedowagę, wagę w normie, nadwagę lub otyłość w oparciu o standardowe kategorie:
· Poniżej 18,4: Niedowaga
· 18,5 do 24,9: Waga w normie
· 25 – 29,9 – nadwaga

Jak często musisz monitorować swoje zdrowie?

Nie twierdzę, że ten zegarek jest zamiennikiem właściwej porady medycznej. Jeśli masz obawy, idź do lekarza, proste. Ale dla codziennego monitorowania zdrowia jest to absolutny strzał w dziesiątkę. Umożliwia proaktywne zarządzanie swoim zdrowiem, podejmowanie świadomych decyzji dotyczących stylu życia i codziennych czynności. Nawet jako zwykła osoba uprawiająca sport, chcesz mieć pewność, że to, co robisz, jest dobre dla Twojego zdrowia i że nie powodujesz długotrwałych urazów, starając się zbyt mocno w złym momencie. Ten zegarek pomaga pozostać na właściwej drodze.

Jakich narzędzi możesz używać do codziennego sprawdzania swojego zdrowia?

Na sam koniec pozwól, że opowiem Ci, jak używam tego zegarka na co dzień:
● Pierwsza rzecz rano: sprawdzam mój wynik snu i tętno spoczynkowe
● Przez cały dzień: Mam oko na mój licznik kroków i poziom stresu.
● Podczas treningów: Monitoruję tętno, aby upewnić się, że jestem we właściwej strefie. Korzystając z monitora tętna, wiem, czy mogę naciskać trochę więcej, aby utrzymać tętno we właściwej strefie.
● Przed snem: Wykonuję szybką ogólną kontrolę stanu zdrowia, aby zobaczyć, jak sobie radziłem danego dnia. Pomaga mi to zaplanować następny dzień i zobaczyć, gdzie mogę się poprawić.

To tak, jakby mieć mini badanie zdrowia na Twoim nadgarstku. Jako ktoś, kto wziął na klatę więcej niż kilka uderzeń na boisku rugby, trzymanie się na oku mojego zdrowia nigdy nie było łatwiejsze!

A więc, to wszystko. Smartwatch HUAWEI stał się moim nowym najlepszym przyjacielem w utrzymaniu sprawności i zdrowia. To nie jest tylko dla maniaków fitness lub fanatyków zdrowego stylu życia - to dla każdego, kto chce przejąć kontrolę nad własnym samopoczuciem. Niezależnie od tego, czy jesteś zawodowym sportowcem, weekendowym wojownikiem, czy po prostu kimś, kto częściej próbuje zejść z kanapy, ten zegarek jest po Twojej stronie i może Cię wspierać w tej podróży.

Pamiętaj, że dbanie o siebie to nie tylko dobry wygląd (choć jest to miły dodatek). Chodzi o dobre samopoczucie, energię na codzień, aby poradzić sobie z tym, co życie Ci rzuca, i bycie najlepszą wersją siebie.

Teraz, jeśli mi wybaczycie, mój zegarek mówi mi, że czas się ruszać. Złapiemy się później!

Dobrze wiedzieć

Regeneracja jest niezbędna w treningu sportowym, pozwalając organizmowi samoistnie się naprawiać i radzić sobie ze stresem. Skuteczne strategie regeneracji obejmują:

· Odpoczynek i sen: Niezbędne do naprawy mięśni i ogólnej regeneracji. Celuj w 7-9 godzin snu.
· Odżywianie: równoważona dieta z białkami, węglowodanami i zdrowymi tłuszczami wspiera regenerację mięśni i uzupełnianie energii.
· Nawodnienie: Utrzymuje funkcję mięśni i wspomaga procesy regeneracji.
· Aktywna regeneracja: Lekkie ćwiczenia, takie jak chodzenie lub joga, poprawiają przepływ krwi i zmniejszają sztywność mięśni.
· Rozciąganie i mobilność: poprawia elastyczność i zmniejsza ryzyko obrażeń.

Autorem tego artykułu jest Keegan Hirst. Wyrażone opinie są jego własnymi przemyśleniami.

Informacje zawarte w artykule mają charakter ogólny i nie powinny być traktowane jako porada w odniesieniu do konkretnej sytuacji i nie mogą być w tym celu używane. W przypadku próby diagnozy schorzenia lub ustalania najlepszego sposobu postępowania w kwestiach zdrowotnych należy skonsultować się z pracownikiem służby zdrowia.

Funkcje monitorowania stresu, tętna, SpO2 i snu nie są urządzeniami medycznymi, dlatego też dane i wyniki monitorowania mają charakter wyłącznie informacyjny i nie powinny być wykorzystywane jako podstawa do diagnozy lub leczenia medycznego.

Report

Keegan Hirst

Raport

Skopiowany