Więcej niż dane: Jak HUAWEI WATCH GT Runner 2 optymalizuje trening do maratonu
Autorem tekstu jest Philipp Pflieger
Autorem tekstu jest Philipp Pflieger
01. Wprowadzenie
02. Dlaczego GPS jest szczególnie ważny na poziomie elitarnym
03. Przygotowanie: coś więcej niż tylko odliczanie do startu
04. Inteligentny tryb maratonu: mój trener na nadgarstku
05. Po biegu: krytyczna analiza danych
06. Bieganie z HUAWEI WATCH GT Runner 2 – mój werdykt
Wprowadzenie
Nazywam się Philipp Pflieger i do kwietnia 2023 roku byłem zawodowym biegaczem. Będąc dzieckiem zainspirowałem się igrzyskami olimpijskimi 1996 z Atlanty, a 20 lat później spełniłem swoje marzenie biorąc udział w igrzyskach w Rio de Janeiro. Ostatecznie nie biegłem na stadionie, jak zawsze sobie wyobrażałem, lecz na magicznym dystansie 42,195 km – i to właśnie przejście na bieganie maratonów miało trwały wpływ na moje życie.
Z perspektywy czasu to nie 14 tytułów mistrza Niemiec, starty w mistrzostwach Europy i na igrzyskach olimpijskich ani mój rekord życiowy w maratonie 2:12:15 miały na mnie największy wpływ – lecz przede wszystkim liczne osoby, kultury i kraje, które poznałem i które nauczyłem się doceniać podczas mojej biegowej podróży przez te wszystkie lata. Aby utrzymywać tak wysoki poziom przez długi czas, kluczowy jest przede wszystkim przemyślany trening, a jego analiza i dokumentacja są do tego niezbędne. Szczególnie podczas licznych obozów wysokogórskich w Kenii, w Alpach włoskich (Sestriere) czy w górach St. Moritz odpowiednie zarządzanie treningiem jest kluczowe – a do tego potrzebne są właściwe narzędzia, czyli zaawansowane zegarki sportowe.
Kiedy HUAWEI WATCH GT Runner 2 trafił na moje biurko do testów, moja pierwsza myśl była: piękny zegarek. Druga: co tak naprawdę potrafi? Nosiłem go przez dwa tygodnie treningów. I muszę powiedzieć, że zaskoczył mnie na kilka sposobów.
Osiągnij mistrzowskie tempo z ultraprecyzyjnym GPS-em
Inteligentny tryb maratonu
Smukła konstrukcja z trwałego tytanu
Dokładny pomiar tętna, analiza fali tętna i EKG
Zawsze ze mną, gdziekolwiek trenuję
Moje codzienne życie jako aktywnego biegacza, ojca i osoby działającej w mediach jest wszystkim, tylko nie liniowe. Gdy nie nagrywam podcastu ani nie piszę tekstu, jestem na zewnątrz – na asfalcie w Ratyzbonie, na bieżni albo, gdy czas pozwala, w podróży i w górach. Zegarek musi sprawdzać się w każdym z tych środowisk, bez konieczności myślenia o ładowaniu dwa razy dziennie.
HUAWEI WATCH GT Runner 2
od razu mnie przekonuje: waży zaledwie 43,5 grama na nadgarstku i – według producenta – jest najlżejszym metalowym zegarkiem biegowym w branży. I rzeczywiście to czuć. Po dwóch godzinach spokojnego biegu po prostu zapomina się, że ma się go na ręku. Tytanowa koperta dobrze przylega, nie powoduje otarć, a oddychający pasek nie klei się nieprzyjemnie do skóry po intensywnej, spoconej sesji tempowej. HUAWEI WATCH GT Runner 2 jest niemal niewyczuwalny na nadgarstku – a to najwyższa pochwała, jaką mogę mu dać, bo chcę zegarek, który biegnie razem ze mną, a nie taki, który muszę „nosić”.
Czas pracy baterii według producenta wynosi do 14 dni przy normalnym użytkowaniu. Przy aktywnym śledzeniu treningów to około 35 godzin. Oznacza to, że jedno ładowanie w zupełności wystarcza na tydzień treningowy z jedną sesją dziennie. Koniec z codziennym bawieniem się kablami, koniec stresu związanego z baterią przed biegiem.
Jeszcze zanim zacząłem używać zegarka do biegania, mogłem zaimportować swoje dane treningowe ze Stravy. Dzięki temu mogłem przejrzeć wszystkie wcześniejsze dane biegowe i porównać je z nowymi danymi z treningów z HUAWEI WATCH GT Runner 2.
Dlaczego GPS jest szczególnie ważny na poziomie elitarnym
Nie każdy GPS jest taki sam – wielu producentów, z których korzystałem w przeszłości, często miało problemy na trasach z ostrymi zakrętami lub na przykład w tzw. „kanionach miejskich” między wysokimi budynkami.
Takie niedokładności mogą całkowicie zaburzyć plan biegu, ponieważ maraton to sport precyzji. Ci, którzy uważają, że to przesada, nigdy nie mieli złego dnia z GPS-em. Ja miałem. Biegniesz w ciasnej zabudowie miejskiej, GPS wariuje i nagle pokazuje tempo 3:45 min/km, podczas gdy faktycznie biegniesz 3:55. Zaczynasz wątpić w siebie. Korygować tempo? Czy zaufać własnemu ciału? W takich momentach dokładność zegarka może zadecydować o wyniku.
Jako maratończyk wiem, że właściwe i równe tempo jest kluczowym czynnikiem sukcesu w biegu. Im bardziej jest ono stabilne i oszczędne energetycznie, tym większe prawdopodobieństwo, że na końcu będę w stanie przyspieszyć i pobiec tzw. „negative split”. Przywiązuję dużą wagę do dokładności pomiaru całkowitego dystansu, szczególnie w treningu. Moim zdaniem jeszcze ważniejsza – zwłaszcza w warunkach startowych – jest precyzja aktualnej prędkości oraz stabilne wyświetlanie tempa w czasie rzeczywistym, a do tego nawet najlepszy możliwy GPS ledwo wystarcza.
Jak wykorzystuję dane GPS: po każdym dłuższym biegu tempowym analizuję zarejestrowaną trasę w aplikacji HUAWEI Zdrowie. Zwracam uwagę na odchylenia trasy, mikro-różnice na zakrętach oraz na wykres tempa na odcinkach, gdzie miałem wrażenie, że sygnał się wahał. Czy zarejestrowany dystans odpowiada mojemu odczuciu? W przypadku HUAWEI WATCH GT Runner 2 odpowiedź była zawsze taka sama: tak.
„Nie każdy GPS jest taki sam – wielu producentów ma problemy na trasach z ostrymi zakrętami lub w tzw. kanionach miejskich. Takie niedokładności mogą zrujnować cały plan biegu. W przypadku HUAWEI WATCH GT Runner 2 nie stanowi to już problemu.”
Przygotowanie: coś więcej niż tylko odliczanie do startu
Maraton nie zaczyna się w dniu zawodów. Zaczyna się 12–16 tygodni wcześniej, o 6 rano na bieżni – szczególnie w te dni, kiedy najchętniej zostałbyś w łóżku. Dobry plan treningowy to podstawa udanego startu. Budowanie formy, struktura i realizacja muszą być utrzymane w jak najlepszej równowadze, a czasem konieczne są korekty. HUAWEI WATCH GT Runner 2 dostarcza mi nie tylko odpowiednich informacji zwrotnych dotyczących obciążenia i regeneracji, ale także właściwych rekomendacji, które pomagają mi stanąć na linii startu zdrowym, w formie i optymalnie przygotowanym.
Plany treningowe dopasowane do mnie
HUAWEI WATCH GT Runner 2 oferuje spersonalizowany plan treningowy, który konfiguruję bezpośrednio w aplikacji HUAWEI Zdrowie. Oto, jak proste to jest:
• Otwórz aplikację HUAWEI Zdrowie → Trening → Program biegowy → Tryb maratonu
• AI pyta o docelowy bieg i datę (tu: maraton w Londynie, 27 kwietnia)
• Wprowadź swój aktualny poziom formy – zegarek korzysta z wcześniejszych wartości VO2max i danych tętna
• Potwierdź plan, a aplikacja obliczy treningi tydzień po tygodniu aż do dnia startu
Co jest wyjątkowe: plan wyraźnie rozróżnia różne jednostki aerobowe i anaerobowe, uwzględnia obciążenie treningowe i dynamicznie się dostosowuje. Jeśli w danym tygodniu zrobię mniej z powodu zmęczenia lub podróży, plan nie kontynuuje uparcie według pierwotnego założenia – tylko się dostosowuje.
„HUAWEI WATCH GT Runner 2 zapewnia mi nie tylko informacje zwrotne dotyczące obciążenia i regeneracji, ale także spersonalizowany plan treningowy, aby dotrzeć na linię startu optymalnie przygotowanym.”
Próg mleczanowy
Szczególnie w półmaratonie i maratonie prawidłowe strefy treningowe oparte na indywidualnym progu mleczanowym (anaerobowym/aerobowym) mają kluczowe znaczenie dla skutecznego przygotowania. Najprościej mówiąc, próg ten wyznacza moment, w którym organizm produkuje mleczan szybciej, niż jest w stanie go usuwać. Jeśli przekroczę ten próg na zbyt długo, „odetnę się” przed 35. kilometrem. Jeśli pozostanę poniżej, mogę biec przez wiele godzin.
HUAWEI WATCH GT Runner 2 wykrywa próg mleczanowy automatycznie – bez badania krwi, bez laboratorium biegowego. Podczas 20–26-minutowego testu wysiłkowego zegarek analizuje krzywą tętna i na tej podstawie określa indywidualny próg. Kolejna aktualizacja oprogramowania HUAWEI WATCH GT Runner 2 wprowadzi w pełni automatyczny test – który będzie obliczał próg mleczanowy bez konieczności przeprowadzania testu wysiłkowego.
Kluczowe jednostki, które są zbyt szybkie lub zbyt wolne – czy to interwały, biegi tempowe, czy specyficzne długie wybiegania – są wysoce nieefektywne. Najwyższym priorytetem jest więc trafienie w odpowiednie strefy treningowe i tempowe w odpowiednich jednostkach, i właśnie do tego potrzebne są narzędzia, aby maksymalnie wykorzystać swój potencjał.
Praktyczna wskazówka pro
Bieg tempowy z kontrolą tętna: używam wyświetlanego tętna progu mleczanowego jako górnej granicy moich długich biegów tempowych. Jeśli mój próg wynosi 162 uderzenia na minutę, wykonuję trening tempowy idealnie w zakresie 158–161 bpm. W ten sposób trenuję tuż poniżej strefy czerwonej – z maksymalnym bodźcem i kontrolowanym ryzykiem.
Sen, HRV i obciążenie treningowe – niewidzialna praca
Wielu biegaczy nie docenia, jak bardzo sen i regeneracja wpływają na jakość treningu. Codziennie monitoruję następujące wskaźniki:
| Moje dzienne wskaźniki monitoringu (przykładowy tydzień) | |
|---|---|
| HRV (zmienność rytmu serca) | wartość referencyjna: 19–75 (im wyższa, tym lepiej) |
| Spoczynkowe tętno | wartość referencyjna: 38–42 bpm (sygnał ostrzegawczy: > 46 bpm) |
| Jakość snu | udział snu głębokiego, fazy REM, całkowity czas trwania |
| Obciążenie treningowe | aerobowe vs anaerobowe, całkowite obciążenie tygodniowe |
| Wskaźnik regeneracji | dynamiczny, oparty na śnie + stresie + obciążeniu treningowym |
Inteligentny tryb maratonu: mój trener na nadgarstku
Dla mnie to absolutny przełom – coś, czego nie widziałem wcześniej w porównywalnej formie. To w zasadzie osobisty pacing system, dostępny zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów. Prognoza wyników to najbardziej zaawansowana funkcja, jaką widziałem w zegarku sportowym/smartwatchu, a funkcje takie jak przypomnienie o uzupełnianiu energii mogą realnie uratować wynik w wyścigu.
„Innowacyjny tryb Maraton HUAWEI to dla mnie absolutna rewolucja, która dosłownie prowadzi sportowców za rękę i pomaga im pobiec perfekcyjny bieg.”
Przed startem
W aplikacji ustawiam mój docelowy bieg. HUAWEI WATCH GT Runner 2 nie tylko odlicza dni do startu – pokazuje mi:
• Spersonalizowany plan treningowy aż do dnia zawodów (patrz rozdział 3.1)
• Podsumowanie mojej aktualnej formy (na podstawie VO2max, HRV i obciążenia treningowego)
• Rekomendację strategii startowej
• Przypomnienia dotyczące odżywiania i fazy „taperingu”
W trakcie wyścigu
Tryb Maraton to moment, w którym zegarek naprawdę pokazuje swoją moc. Na wyświetlaczu pojawia się specjalnie opracowana tarcza – stworzona we współpracy z DSM-Firmenich Running Team, grupą treningową Eliuda Kipchoge, najszybszego maratończyka w historii. To nie przypadkowy design, lecz efekt prawdziwego doświadczenia wyścigowego na najwyższym poziomie, wiele funkcji zostało zaproponowanych przez samych członków zespołu biegowego.
Czego naprawdę potrzebuje zawodnik podczas biegu, a co tylko rozprasza? To dokładnie pytanie, które przyświeca każdemu elementowi tarczy zegarka. Podczas biegu nie mam czasu na menu ani skomplikowane wyświetlacze. Potrzebuję właściwych liczb, na pierwszy rzut oka, w odpowiednim momencie. Smartwatch pokazuje w czasie rzeczywistym:
• Aktualne tempo vs. tempo docelowe (odchylenie w sekundach)
• Skumulowane odchylenie od planowanego czasu
• Tętno i strefa tętna
• Pozostały dystans i przewidywany czas mety
• Przypomnienia o odżywianiu w zależności od czasu i intensywności
Aktywowałem system In-Race Pace Guidance podczas jednego z moich długich treningów (32 km) z celem tempa 4:10 min/km. Wynik:
| Analiza treningu: 32 km w trybie Maraton | |
|---|---|
| Km 1–10 | ø 4:12 min/km → +2 s względem planu (świadoma korekta) |
| Km 10–20 | ø 4:09 min/km → Plan utrzymany, tętno stabilne na poziomie 148 bpm |
| Km 20–30 | ø 4:11 min/km → lekkie zmęczenie, zegarek zaleca przyjęcie żelu |
| Km 30–32 | ø 4:07 min/km → ostatni zryw, tętno wzrosło do 158 bpm |
| Łączne odchylenie | tylko +1,4 sekundy na kilometr w stosunku do planu docelowego |
„Dla maratończyka najważniejsze jest utrzymanie odpowiedniego tempa – nie chodzi o prędkość na początku, ale o równomierność przez całe 42 km. HUAWEI WATCH GT Runner 2 pomaga mi biegać równomiernie i wydajnie, dzięki czemu pod koniec mogę dać z siebie jeszcze więcej.”
Moc biegowa
Nowością w tej generacji jest także Running Power, czyli absolutna moc wyjściowa w watach, niezależna od nachylenia, wiatru i terenu. Korzystam z niej głównie w terenie pagórkowatym. Gdy biegam pod górę i tempo nieuchronnie spada, wartość mocy pozostaje stała. Mój zegarek pokazuje mi wtedy, że utrzymuję właściwe obciążenie fizjologiczne, nawet jeśli wyświetlane tempo nie zgadza się z tempem docelowym. Jak korzystam z Running Power: Teraz podczas biegów w terenie górzystym śledzę trening z HUAWEI WATCH GT Runner 2 przede wszystkim w watach, a nie w tempie. W pierwszym tygodniu testowym skalibrowałem mój docelowy zakres mocy i teraz wiem, że 280–310 watów odpowiada mojemu wysiłkowi maratońskiemu.
Po biegu: krytyczna analiza danych
Analiza to to, co zamienia biegacza w myślącego biegacza. HUAWEI WATCH GT Runner 2 dostarcza automatyczne podsumowanie po każdym treningu i traktuję je poważnie. Najbardziej interesuje mnie nie średnie tempo – to już znam z samego biegu. Najpierw patrzę na moje krzywe kadencji i balansu oraz na przebieg HRV w trakcie sesji. Czy moje ciało przetworzyło obciążenie zgodnie z planem? Jeśli krzywe spadają pod koniec biegu, oznacza to: bak był pusty i muszę odpowiednio dostosować plan treningowy.
Co analizuję po każdym biegu
•
Krzywa tętna: czy przebieg tętna odzwierciedla moje odczuwalne zmęczenie?
•
Anaerobowe vs aerobowe: obciążenie treningowe – czy zrealizowałem jednostkę zgodnie z planem?
•
Trend kadencji: jeśli częstotliwość kroków spada pod koniec, oznacza to, że coś jest nie tak z moją techniką.
•
Balans: im większe odchylenie, tym wyższe ryzyko kontuzji
•
Czas kontaktu z podłożem: im krótszy kontakt, tym bardziej efektywny / szybszy bieg
•
Czas regeneracji: ile czasu potrzebuje moje ciało do kolejnej jednostki treningowej
Pomiar regeneracji, nie zgadywanie
Jednym z wyzwań, o których mówi się zbyt rzadko, jest prawidłowy czas regeneracji po maratonie oraz to, jak go mierzyć lub określać. Szczególnie po udanych startach i związanej z nimi euforii często bardzo szybko pojawia się poczucie gotowości do kolejnego biegu lub kolejnego etapu przygotowań. To złudne! Bo istnieje ogromna różnica między subiektywnym odczuciem regeneracji a jej rzeczywistym stanem, a w kontekście maratonu dotyczy to przede wszystkim mięśni, ścięgien i kości. Narzędzia takie jak HUAWEI WATCH GT Runner 2, które pomagają określić rzeczywisty czas regeneracji / wynik regeneracji, są więc naprawdę na wagę złota – pomagają unikać przeciążeń, chronią radość z biegania i ostatecznie pozwalają wyciągnąć z siebie więcej.
Bieganie z HUAWEI WATCH GT Runner 2 – mój werdykt
Dwa tygodnie to krótki czas, aby naprawdę poznać zegarek biegowy. Ale wystarczający, by wyrobić sobie jasny obraz. Zawsze byłem zwolennikiem nowoczesnego sportu wyczynowego: uporządkowanego, refleksyjnego i opartego na danych. To połączenie doświadczenia, świadomości ciała i precyzyjnej analizy treningu sprawia dziś, że zawodnicy osiągają poziom międzynarodowy. HUAWEI WATCH GT Runner 2 nie jest zegarkiem „na dobrą pogodę” ani przebranym trackerem fitness. To przemyślane narzędzie dla biegaczy, którzy traktują sport poważnie.
W maratonie zbyt szybki początek często decyduje o sukcesie lub porażce. Zegarek GPS pomaga utrzymać zaplanowane tempo w sposób konsekwentny – nawet wtedy, gdy poziom adrenaliny i presja rywalizacji są wysokie. Warto jednak podkreślić, że nowoczesny zegarek GPS / smartwatch nie przebiega ani jednego metra sam. Nie zastępuje ani ciężkich jednostek treningowych, ani siły mentalnej. Ale sprawia, że trening staje się mądrzejszy. To właśnie chcę przekazać biegaczom na każdym poziomie: technologia nie zastąpi lat treningu ani wyczucia własnego ciała. Może jednak zastąpić zgadywanie wiedzą. A im mniej niepewności zabierasz ze sobą na start, tym więcej przestrzeni mentalnej zostaje na to, co naprawdę ważne: kolejny kilometr.
Ci, którzy chcą rywalizować na najwyższym poziomie, muszą wiedzieć, co dzieje się wewnątrz ich własnego ciała. I właśnie dlatego zegarki GPS / smartwatche nie są gadżetem dla takich sportowców jak ja – lecz strategicznym narzędziem na drodze do maksymalnej formy.
Informacje te powinny być wykorzystywane wyłącznie jako informacje ogólne i nie powinny być traktowane jako porady w odniesieniu do jakiejkolwiek indywidualnej sytuacji, ani nie można na nich polegać w takim charakterze. Podczas próby zdiagnozowania stanu zdrowia lub określenia najlepszego sposobu postępowania w przypadku jakichkolwiek obaw związanych ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
Użytkownicy powinni ćwiczyć w bezpieczny i odpowiedni sposób, który jest współmierny do ich własnych możliwości i ograniczeń.
Funkcje monitorowania tętna, zmienności rytmu serca (HRV) oraz snu nie są wyrobami medycznymi. Dlatego uzykane dane i wyniki monitorowania mają charakter wyłącznie poglądowy i nie powinny być wykorzystywane jako podstawa diagnozy medycznej lub leczenia.
Philipp Pflieger
Raport
Czytaj więcej
Sprawdź
Skopiowany